
Bit, cildi istila eden parazitik bir cilt sorunudur. Tarak, şapka gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı sonucu yayılırlar. Genellikle yoğun kaşıntılara sebep olurlar. Baş, kasık ve vücut biti olmak üzere üç gruba ayrılan bitlerin dünyada yaygın olarak görülen bir parazit çeşit olduğu söylenebilir. Ancak, endişelenecek bir durum söz konusu değildir. Deriyi enfekte eden bit sorununu tedavi etmek için son derece etkili reçeteli ve reçetesiz ilaçlar mevcuttur.
Bit problemi hemen hemen herkesi etkileyen bir sorundur. Ancak, okul gibi çocukların olduğu kalabalık ortamlarda bitin yayılmasını önlemek oldukça zordur. İnsan kanıyla beslenen bitler, her yumurtayı bir saç telinin tabanına bağlayan yapışkan bir madde salgılarlar. 6-9 gün içerisinde yumurtalar çatlar ve yakın temas ile yayılmaya başlarlar. Ortalama uzunlukları 1-2 mm'dir. Beyaz ya da gri renkte 3 bacaklı parazitlerdir. Çoğu zaman günde 5 kez, ortalama 35-45 dakika beslenirler.
Bit çeşitleri neler?
Üç tür bit çeşidi vardır. Bunlar;
- Vücut biti
- Baş biti
- Kasık bitidir.
Beslenerek çoğalırlar. Saç biti ve diğer vücut bitleri birbirine benzerler. Ancak vücut bitleri saç bitine göre daha büyüktür.
Bit neden olur?
Saç biti, çoğu zaman şiddetli bir kaşıntı ile başlar. Enfekte bir kişiden diğerine temas yolu ile kolaylıkla bulaşabilirler. En kolay bulaştıkları yerler okullardır. Yakın bir mesafeden, birinin saçından bit, diğerine bulaşabilir. Yanlış bilinenin aksine hijyen eksikliği bitin oluşma nedenlerinden biri değildir.
Saç biti belirtileri nelerdir?
Yumurtaları kafa derisine yakın bir yere yapıştıran bitler, yumurtaların kuluçka dönemini nemli ve sıcak bir ortamda geçirmesini sağlarlar.
Saç bitinin en yaygın belirtileri şöyledir;
- Kaşıntı ve kaşıntıdan kaynaklanan yaralar
- Uykusuzluk
- Sinirlilik hali
Bitler bir hastalığa sebep olmazlar bu sebeple sağlık açısından riskli değildir.
Bit en hızlı nasıl geçer?
Bitin hızlı bir şekilde geçmesi için ilaçlı şampuanlar ve losyonların yanı sıra şu tedavileri uygulayabilirsiniz;
- Sirkeleri sık dişli bir tarakla saç derisini temizleyin.
- Kullanacağınız fırça ve tarakları şampuanlı kaynar suda 15 dakika kadar bekletin.
- Evdeki nevresimleri ve kıyafetleri yüksek ısıda yıkayın.
- Evde genel bir hijyen sağlayın.
- Yakın temastan kaçının.
Bit ilk nasıl oluşur?
Sirkeler genellikle başın ve kulakların arkasında bulunur. Sarı veya beyaz görünürler ancak, bazen saçla aynı renkte olabilirler. Bit çeşitli oluşum aşamasından geçer bunlar; sirke, bit ilk olarak yumurtadan 6-9 gün içinde çıkar.
Bitlerin 9-12 gün sonra olgunlaşmamış hali nimfler meydana gelir. Olgunlaştıklarında beslenir, çoğalır ve ortalama 30-32 gün içerisinde sıcaklıklarını korumaya devam ederler.
Bit ne kokusunu sevmez?
Bitin sevmediği kokular arasında esansiyel yağlar yer alır. Ancak, bitleri imha etmek için yüksek oranda kullanıldığında ciltte kızarıklık ve tahrişlere yol açabilir. Bu nedenle dikkat etmekte fayda bulunur. Keskin bir koku alma duyusu olan bitler için nane yağı kullanabilirsiniz. Bunun haricinde lavanta, çay ağacı yağı, biberiye, hint yağı, vazelin ve sirke gibi ürünler bitlerin rahatsız olduğu kokuları içermektedir. Yine okaliptüs yağı saç derisine uygulandığında kaşıntının verdiği rahatsızlığı hafifletir.
Saç biti nasıl bulaşır?
Saç biti herkeste görülebilir fakat yaygın olarak 3-11 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Çocukların bitlenme olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni oyun oynarken diğer çocuklarla kafa kafaya temas edebilir olmalarıdır. Oldukça yaygın olan saç biti, her sene yaklaşık 6-12 milyon kişide görülür. Bitler zıplayamaz ve uçamaz sürünerek yayılım gösterirler. Tarak, şapka, çarşaf, havlu gibi eşyaların ortak kullanımına bağlı bulaşabilirler. Aynı zamanda enfekte birinin yatak, yastık, kanepe gibi eşyalarına temas ile yayılabilirler.
Saç biti nasıl temizlenir?
Saç biti saçlara yakından bakıldığında saç tellerine tutunan küçük beyaz sirkelerin varlığı ile fark edilebilir. Sirke ve bitler saç tellerine yapıştığından dolayı onları temizlemek son derce zordur. Ancak, saç derisindeki bitlerden tam olarak kurtulmak için bazı tedavi seçenekleri mevcuttur. Tedavi yaklaşık üç haftaya kadar sürebilir. Benzil alkol, bitleri öldürmede etkili olarak kullanılan güçlü bir sıvıdır. Ancak sirkeler üzerinde etki sağlamazlar. Dolayısıyla yumurtalardan çıkacak bitlerin öldürülmesi için 7 gün sonra işlemin tekrarlanması gerekir.
Bite karşı çözümler neler?
Bitin temizlenmesi için reçetesiz ilaç içerikli şampuanlar, kremler ya da losyonlar kullanılabilir. Bu ürünler sirke ve bitleri imha eden permetrin ya da piretrin gibi bazı maddeler içerir. Piretritler, bitler için en sık kullanılan diğer tedavilerden biridir. Tedavi için bitin yayılımını önlemek gerekir. Bunun için yakın temaslardan kaçınmakta fayda bulunur. Benzin alkol içeren losyonların bitleri öldürmeye yardımcı olur. Uygularken İlk olarak saçı tarayın ve kuru saçı şampuanlayın. Ardından 10 dakika bekleyin. Bir hafta sonra aynı tedaviyi uygulayın.
Doğal yöntemler denemek isterseniz; Saçınızı ıslatın zeytinyağı, okaliptüs ya da nane yağı ile saçlarınızı yağlayın. Saçı kökünden uçlarına kadar en az 2 kere tarayın. Bu işlemi haftada 3-4 kez uygulayarak da saç bitlerini temizlemeniz mümkün olacaktır. İşlem genellikle birkaç hafta boyunca her 3-4 günde bir mutlaka tekrarlanmalıdır.