Doğum kontrol hapları, her gün reçete edildiği gibi alındığında %99 oranında gebeliği önler. Prezervatif gibi diğer doğum kontrol türlerinin aksine, hap cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) karşı koruma sağlamaz.
- İçindekiler
- Doğum kontrol hapı nedir?
- Doğum kontrol hapı çeşitleri nelerdir?
- Doğum kontrol hapı gebeliği nasıl engeller?
- Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?
- Doğum kontrol hapının koruyuculuğu ne zaman başlar?
- Doğum kontrol hapı kullanırken gebelik riski var mıdır?
- İlk kez doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?
- Doğum kontrol hapının yan etkileri nelerdir?
- Kimlerin doğum kontrol hapı kullanması önerilmez
- Cinsel ilişkiden kaç gün sonra doğum kontrol hapı kullanılır?
- Doğum kontrol hapı kilo aldırır mı?
- Doğum kontrol hapı tüylenmede artış yapar mı?
Doğum kontrol hapı nedir?
Doğum kontrol hapları hormonlu bir ilaç türüdür. Doğum kontrol hapı, hamileliği önlemek için hormonları kullanan bir tür oral kontrasepsiyondur.
Doğum kontrol hapı çeşitleri nelerdir?
Kombine doğum kontrol hapları: Bu hap türü hem östrojen hem de progestin içerir. Olağan östrojen bileşeni, farklı derecelerde androjenik ve progestojenik potansiyele sahip farklı bir nesil progestin bileşeniyle birleştirilir.
Mini haplar: Bu hap türü yalnızca progestin içerir. Mini hap, kombine haplar kadar çok seçenek sunmaz
Ertesi gün hapı: Acil kontrasepsiyon, günlük olarak kullanabileceğiniz tipik doğum kontrol hapları veya diğer rutin doğum kontrol biçimleriyle aynı değildir. Doğum kontrolünüzün başarısız olduğu veya koruma kullanamadığınız durumlarda kullanılır.
Doğum kontrol hapı gebeliği nasıl engeller?
Doğum kontrol hapı, spermin yumurtayla birleşmesini önleyerek çalışır. Sperm yumurtayla birleştiğinde buna döllenme denir. Haptaki hormonlar yumurtlamayı güvenli bir şekilde durdurur. Yumurtlama olmaması, spermin dölleyebileceği bir yumurta olmadığı anlamına gelir, bu nedenle hamilelik gerçekleşemez.
Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?
Çoğu kombine hap 21 günlük veya 28 günlük paketler halinde gelir. Her ilaç tam olarak reçete edildiği gibi alınmalıdır. Alınan süre boyunca her gün yaklaşık aynı saatte bir hormon hapı alınır.
Doğum kontrol hapının koruyuculuğu ne zaman başlar?
Çoğu hap 7 gün kullanımın sonunda koruyuculuk görevine başlar. Ama reçete edilen ilacın kullanımı gibi etki etme süresini de doktorunuzdan öğrenmeniz daha güvenlidir
Doğum kontrol hapı kullanırken gebelik riski var mıdır?
Hap, hamileliği önlemede %99 etkilidir; ancak bunu yalnızca her gün alırsanız. Hapı planlanan zamanda almayı unutmak, cinsel açıdan aktifseniz hamilelik şansınızı artırır.
İlk kez doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?
Önerilen kullanım şekline göre ilacı adetinizin ilk günü almaya başlamalısınız. Her gün aynı saatte ve doğru sıradaki hapı içmelisiniz. Hapların ilk 7 günü boyunca prezervatif gibi yedek bir doğum kontrol yöntemi gerektirdiğini unutmayın.
Doğum kontrol hapının yan etkileri nelerdir?
Düzensiz adet kanaması (mini haplarda daha sık görülür)
Mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi ve meme hassasiyeti
Ruh hali değişiklikleri
Kan pıhtıları
Cinsel istekte azalma
Ödem
Kimlerin doğum kontrol hapı kullanması önerilmez
Yeni doğum yaptıysanız,
35 yaş üstündeyseniz ve sigara kullanıyorsanız,
Yüksek tansiyonunuz varsa,
Kan pıhtılaşma bozukluğunuz veya derin ven trombozu veya pulmoner emboli geçmişiniz varsa,
Meme kanseri geçmişiniz varsa,
İnme veya kalp hastalığı geçmişiniz varsa,
Diyabet ile ilgili komplikasyonlarınız varsa,
Karaciğer veya safra kesesi hastalığınız varsa,
Açıklanamayan rahim kanaması varsa doğum kontrol hapı önerilmez.
Cinsel ilişkiden kaç gün sonra doğum kontrol hapı kullanılır?
24 saat içinde alınması en iyisidir, ancak cinsel ilişkiden sonra 72 saate (3 gün) kadar alınırsa hamileliği önleyebilir. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra 96 saatten sonra alınması hamileliği engellemez.
Doğum kontrol hapı kilo aldırır mı?
Doğum kontrolünün yaygın yan etkileri arasında kilo alımı bulunmamaktadır. Bazı kadınlar doğum kontrol hapları almaya başladıklarında vücutta sıvı tutulmasından dolayı kilo aldıklarını düşünebilirler. Ancak bu geçici bir süreçtir.
Doğum kontrol hapı tüylenmede artış yapar mı?
Tüm hormonal doğum kontrolleri aynı değildir, bu nedenle yan etkileri de aynı değildir. Hem östrojen hem de progestin içeren doğum kontrol hapları, akne ve hirsutizme (vücudun yüz, göğüs, karın ve uyluk gibi bölgelerinde beklenenden daha koyu, sert kılların çıkmasına) sebep olabilir.
Öte yandan doğum kontrolü saç büyümesini etkileyebilir. Daha fazla östrojen içeren türler saç büyümesini destekleyebilirken, östrojen düzeyi düşük veya androjen düzeyi yüksek türler saç dökülmesini artırabilir.