
Lipödem, bacak bölgesindeki deri altı yağ dokusunun kalınlaşması ve şişliklerin oluşmasına sebep olan bir durumdur. Yaygın olarak kadınlarda görülen lipödem, kimi durumlarda ağrılara neden olabilir. Lipödemin (ağrılı selülit) en önemli belirtisi beslenme ve egzersize rağmen vücutta simetri sorunlarının baş gösteriyor olmasıdır. Hem estetik açıdan, hem de gün içinde ağrı, ödem gibi şikayetler nedeniyle kadınların adeta kâbusu haline gelmiştir. Günümüzde pek çok kadının ortak şikâyeti olan lipödem, özellikle hormonal değişikliklerin yaşandığı dönemlerde ortaya çıkar ve tedavi edilmezse ilerleyebilir.
Lipödem belirtileri neler?
Lipödem, bazı semptomlara neden olur fakat her semptomu göstermeyebilir. Lipödemin tipİk belirtisi vücutta simetrik sorunlardır. Vücudun orantısız görünmesine yol açan lipödem başta bacaklar olmak üzere kalçada yağ çıkıntılarına neden olabilir. Lipödemli hastalarda en sık görülen belirtiler şunlardır;
- Vücutta orantısızlık, bacakların ve kolların daha da kalınlaşması
- Deri altında yuvarlak şişliklerin oluşması
- Zorlanarak yürüme
- Verilen kilolara rağmen bacaklarda yağ oranının düşmemesi
- Lipödemli bölgelerde morarma ve hassasiyet
- Kısıtlı eklem hareketleri
- Bacaklarda kılcal damarların görünür bir hal alması
- Özellikle yazın baldır ve bacaklarda ödem ve buna bağlı gerginlik
- Artan kilo ile şikâyetlerinde artması
Lipödem (ağrılı selülit) nedir?
Lipödem, yağ depolama ve bağ dokusu rahatsızlığı olarak tanımlanır. Hastalarda deri altı dokularda yağ birikerek bağ dokusunda bir takım değişiklikler ortaya çıkar. Özellikle bacaklarda yağ depolama problemi daha sık görülür. Tipik bir kadın rahatsızlığı olan lipödem, bacaklara yüklenen yük sebebiyle eklem hareketlerini zorlaştırır. Sıklıkla kalçalarda, uyluklarda ve baldırlarda biriken yağ dokusu ödem ve ağrılara sebep olabilir.
Lipödem nasıl anlaşılır?
Lipödem bazen yoğun ağrılara neden olur. Etkilenen bölgelerde hassaslaşma ve morarma meydana gelebilir. Zamanla sıvı tutulması lipödem bilgelerde ortaya çıkabilir ve neticesinde lenfödem olarak bilinen tıbbi bir duruma sebebiyet verebilir. Vücudunuzda lipödem olduğunu anlamak için bacaklarınızın gövdenize oranla nispeten daha yağlı bir görünüme sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Bu zaten, üst beden ve alt beden arasında orantısız bir görünüme neden olur. Bacaklarda anormal yağ birikintisi; bölgede ağrı, sızı, hassasiyet sorunlarına yol açar. etkilen deride gevşeme, sarkma bazen de nodül gibi şişliklerin varlığı görülebilir. Lipödem rahatsızlığınızı anlamanızın diğer bir etkili yolu ise, beslenme ve egzersizlere rağmen lipödemli bölgelerde herhangi bir farkın olmayışıdır.
Lipödem neden olur?
Lipödemin nedeni henüz kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, genetik olabileceği düşünülmektedir. Sıklıkla ergenlik döneminde başlayan lipödem sorununun gelişmesinde hormonlarında katkısı olabilir.
Kısaca lipödem nedenleri şunlardır;
Genler
Lipödem genellikle aile öyküsü bulunan kişilerde yaygın görülmektedir. Bu da lipödemin genlerle ilişkili olduğunu göstermektedir.
Hormonlar
En çok kadınlarda görülmesi ve aynı zamanda ergenlik dönemi, menstrüasyon dönemi, gebelik ve menopoz döneminde başlayarak ilerlemesinde, hormonların büyük etkisi olduğu düşünülmektedir.
Lipödem nasıl teşhis edilir?
Lipödem kimi zaman göz ardı edilen bir hastalık olsa da, semptomlarını fark etmek, durumun erken teşhisine ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Lipödem teşhisi için herhangi bir test yoktur. Vücuttaki şişlik, yağ tabakası kalınlaşması gibi şikayetler göz ününe bulundurulur. Etkilenen bölgelerde morarma, hassasiyet ve ağrı olup olmadığı da teşhis için önemlidir.
Lipödem tedavisi
Günümüzde lipödem tedavisinde en çok tercih edilen cerrahi yöntem Liposuction cerrahi uygulamasıdır.
Lipödem tedavisi şunları içerir;
Biriken yağların alınması (liposuction ameliyatı)
Bu ameliyat ile vücutta biriken fazla yağ dokusunun çıkartılması hedeflenir. Böylelikle vücudun görünümü daha orantılı ve estetik kazanır.
Ağrıların giderilmesi
Egzersiz eklem ağrılarını gidermeye yardımcı olabilir. Bu sebeple doktorunuz sizi bir fizyoterepiste yönlendirebilir.
Diyet ve egzersiz
Diyet ve egzersizlerle şikayetler en aza indirilebilir. Lipodem kilonuzu ve vücut kitle indeksinizi (VKİ) etkiler. Sağlıklı kiloda kalmak, gün içinde aktif olmak kasların güçlenmesine yardımcı olur. Bu konuda yürüyüş, yüzme ve yoga yardımcı olabilir.
Kompresyon tedavisi
Bir nevi basınç kullanılarak yapılan kompresyon tedavisi, uzuvların görünümlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Yağdan kaynaklı bölgelerde genişleme olduğu için basınçla lipödem bölgeleri tedavi edilir. Kompresyon giysileri, bandajlama ve pnömatik kompresyon tedavileri uygulanır.
Manuel lenf drenajı (MLD)
Bu tedavi sıvıların sebep olduğu ödemi en aza indirmek için yapılan bir çeşit masajdır. Kompresyon tedavisi ile yapılan manuel lenf drenajı lipödemin neden olduğu ağrı ve acı hissini azaltmayı hedefler.
Lipödem olanlar nasıl beslenmeli?
Lipödem şikayeti yaşayan hastalar kilo almaya daha eğilimli olabilirler. Özellikle aşırı kilo sorunları eklemlerinizi zorlayabilir ve genel sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bu açıdan kilo kontrolü sağlamak diyabet ve kardiyovasküler riskini ortadan kaldırabilir.
Şikâyetleri en aza indirmek için meyveler, yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir. Böylelikle ağrı ve ödemler azaltılabilir. Antioksidan içeriği yüksek besinler tüketmek, bol sıvı tüketimi ve egzersiz yapmak iyi bir yöntem olacaktır. Bunun yanında tam buğday ürünleri, baklagiller, balık ve tarçın, zerdeçal, maydanoz gibi iltihap giderici besinler tüketmekte fayda bulunur.
Lipödem şikayetlerini azaltmak için şunlardan kaçının;
- Yağ ve şekerden uzak durun.
- Alkolden kaçının.
- Aralıklı orucu yaşamınıza katın.
- Sıvı alımını arttırın.
- Öğün aralarında atıştırmalardan uzak durun.