
Güneş alerjileri, güneşe maruz kalan ciltte meydana gelen değişikliklerle tetiklenir. Güneş alerjisinin nedenleri arasında bağışıklık sisteminin güneşe karşı tepkileri, cildi güneşe karşı daha hassas hale getiren bazı ilaçlar ve kimyasallar bulunur.
Doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmak ve kimyasal ürünlerden uzak durmak güneş alerjisinin sebep olduğu reaksiyonlardan korumak için önemlidir. Ayrıca yüksek faktörlü güneş kremi kullanmak da etkilidir.
Güneş alerjisi belirtileri arasında ciltte şiddetli kaşıntı, kızarıklık ve döküntü yer alır. Güneş alerjisi sonucu oluşan döküntüler 2 haftaya kadar kalıcılığı vardır ve iz bırakmadan iyileşir.
- İçindekiler
- Güneş alerjisi nedir?
- Güneş alerjisi belirtileri nelerdir?
- Yüzde güneş alerjisi belirtileri nelerdir?
- Güneş alerjisi neden olur?
- Güneş alerjisi olduğunu nasıl anlarız?
- Güneş alerjisi nasıl geçer?
- Güneş alerjisinin tedavisi var mı?
- Güneşten korunmak için ne yapmalı?
- Güneş alerjisi ile isilik arasındaki fark nedir?
Güneş alerjisi nedir?
Güneş alerjisi, güneş ışığının tetiklediği ciltte bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Güneş alerjisi türleri şöyle sıralanabilir;
Polimorfik ışık patlaması
En yaygın güneş alerjisi türüdür ve genellikle yüz dışındaki bölgeleri etkiler.
Fotoalerjik reaksiyon
Cilde uygulanan bir kimyasalın güneş ışığı ile reaksiyona girmesi sonucu oluşur. Kırmızı şişlikler, sızan kabarcıklara ya da döküntüye sebep olabilir.
Güneş ürtikeri
Nadir görülen bir güneş alerjisi çeşididir. Güneşle temas edildiği anda semptomlara sebep olabilir. Güneş ürtikeri genellikle UV ışınlarına karşı anormal bir bağışıklık tepkisi nedeniyle oluşur.
Güneş alerjisi belirtileri nelerdir?
Güneş alerjisinde en sık görülen belirtiler kızarıklık ve kaşıntıdır. Kaşıntı kontrol edilemeyecek noktalara ulaşabilir, acı verebilir ve nemlendiriciler kabarmalara fayda etmez. Döküntüler genellikle cildin güneşe maruz kalan kısımlarında, baş, boyun, göğüs ve kollarda görülür.
Güneş alerjisinin belirtileri şunlardır;
Kaşıntı
Güneş alerjisi durdurulamayan ve devam eden kaşıntıya neden olur. Kaşıntı bir süre sonra acı verici olabilir.
Kızarıklık ve/veya kabarcık
Güneşe maruz kalan ciltte küçük, kırmızı şişlikler veya kabarcıklar görülebilir.
Ciltte yanma
Güneş alerjisi sonucu ciltte yanma görülür. Cildin kaşınmasıyla ciltteki yanmada da artış görülür.
Döküntü
Cilt reaksiyonlarında en sık görülen belirtilerden biri olan döküntü güneş alerjisi sonucunda da oluşur. Kaşıntının devam etmesi döküntülerin durumunu da kötüleştirebilir.
Ödem
Güneşe maruz kalan bölgelerde hafif şişlikler görülebilir.
Yüzde güneş alerjisi belirtileri nelerdir?
Güneş alerjisi vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi yüzde de, şiddetli kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir. Yüzde, güneşte kaldıktan sonra alışılmadık, rahatsız edici cilt reaksiyonları görülüyorsa bir doktora danışmak en doğru karar olacaktır.
Güneş alerjisi neden olur?
Güneş alerjisi, her yaştan, her cinsiyetten ve her ırktan kişiyi etkileyebilir. UV ışığının ciltteki bir maddeyi değiştirmesi ve bağışıklık sisteminin buna tepki vermesi sonucu cildin iltihaplanması sonucu oluştuğu düşünülmektedir.
Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da güneş alerjisi riskini artırabilir. Antibiyotikler, hormon düzenleyiciler, kolesterol düşürücüler gibi pek çok farklı ilaç bu etkiyi gösterebilir. İlaçlar dışında bazı kimyasallar da bu riski artırır.
Güneş alerjisi olduğunu nasıl anlarız?
Güneşe maruz kaldıktan sonra ciltte kaşıntılı döküntü görülmesi ve bu belirtilerin maruziyetten sonra gerçekleşmesi gerekir. Güneş alerjisi genellikle ilkbahar aylarında başlar ve hafifleyerek devam eder.
Güneş alerjisi nasıl geçer?
Güneş alerjisinde tedaviler semptomları hafifletmeye, alerjik reaksiyonların sıklığını azaltmaya ve yaşam kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Güneş alerjisinin sebep olduğu belirtilerin iyileşmesi için kortikosteroid içeren kremler, anestezik merhemler doktor tarafından reçete edilebilir. Cildin nemli tutulması ve güneşe maruziyetin engellenmesi gerekir. Yüksek faktörlü güneş kremi kullanmayı da ihmal etmemek gerekir.
Güneş alerjisinin tedavisi var mı?
Güneş alerjisinin kesin bir tedavisi yoktur; ancak güneş koruyucu kullanmak ve güneşten dikkatli bir şekilde kaçınmak döküntüyü yönetmeye yardımcı olur.
Cilt reaksiyonları kişiden kişiye değişebilir. UV maruziyetinden sonraki saatler veya günler içinde, kaşıntılı cilt güneş döküntüsü, kabarıklıklar, nodüller veya kabarcıklar şeklinde değişir.
Güneşten korunmak için ne yapmalı?
Güneş alerjisi semptomlarını önlemeye yardımcı olmak için ilk olarak cildinizi güneş ışığına maruz kalmaktan korumalısınız.
Güneş alerjisine karşı alabileceğiniz diğer önlemler şöyle sıralanabilir;
- Hem ultraviyole A hem de ultraviyole B ışınlarına karşı geniş spektrumlu koruma sağlayan bir güneş kremi (dudaklar dahil) kullanılmalıdır.
- Güneşin cilde temasını önlemek için hava alan, ince ve doğal kumaşlı, uzun kollu ya da paçalı giysiler tercih edilmelidir.
- Güneşin en tepede olduğu zamanlarda dışarı çıkılmamalıdır.
Güneş alerjisi ile isilik arasındaki fark nedir?
İsilik, ter kanalları tıkandığında ve ter buharlaşmak üzere cildin yüzeyine ulaşamadığında ortaya çıkar. Güneş alerjisi ise güneşe maruz kalındıktan sonra oluşur. İsilik, boyun, koltuk altlarında veya dirsek kıvrımları gibi giysilerin cilde sürtünmeye neden olabileceği bölgelerde oluşur. Güneşe karşı hassasiyeti olan bir kişide ise doğrudan güneşe maruz kalma nedeniyle döküntü gelişir. Güneş alerjisinde kaşıntı çok şiddetli olabilir ancak isilik genellikle kaşıntı yapmaz.