
Yenidoğan dönemi aslında birçok insanın tahmin ettiğinden çok daha kısadır: Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre bu dönemin resmi uzunluğu 28 gündür, yani ilk 4 haftasıdır. Ancak, birçok kişi, yeni doğan bebekleri yaşamlarının ilk 2 veya 3 ayındaki bebek olarak kabul eder. Birçok tıp uzmanı da yenidoğan evresini bebeğin yaşamının ilk 12 haftası olarak kabul eder.
Doğumdan yürümeye başladıkları zamana kadar çocuklar bebek olarak kabul edilir. Bebeklik, yenidoğan evresini de içerdiğinden "yenidoğan" ve "bebek" terimleri arasında bir örtüşme vardır. Bir bebeğin hayatının ilk üç ayında, "yenidoğan" ve "bebek" terimleri bir bebeği tanımlamak için kullanılabilir.
Bebeklerde ilk 40 gün neden önemlidir?
Günümüzde doğum sonrası dönemin yalnızca bebeğin sağlıklı gelişimi açısından değil, aynı zamanda annenin doğumdan sonraki iyileşmesi ve hem anne hem de baba/partner için ebeveynliğe geçiş açısından da önemli olduğu kabul edilmektedir. Bu dönem aynı zamanda hastalıklara maruz kalmaktan da korumak içindir, çünkü her ikisi de doğumdan sonra savunmasız bir durumda kabul edilir.
Birçok geleneksel kültürde, kadının evde kalıp vücudunu iyileştirmeye, kendine yeni alan yaratmaya ve bebeğiyle bağ kurmaya odaklandığı dönemdir. Birçok kültürde, hem anne hem de yeni doğaniçin değerli bir zaman penceresi olduğu için ilk 40 gün boyunca hala bir izolasyon veya sınırlama süresi uygulanmaktadır.
2 haftalık yenidoğan bebek nasıl olur?
Yeni bir bebekle geçirilen ilk iki hafta çok fazla ayarlama gerektirir ve yeni ebeveynler için fiziksel olarak yorucu olabilir. Bebeğiniz uyurken enerjinizi koruduğunuzdan ve dinlendiğinizden emin olun. 2 haftaya kadar bebeğiniz ilk başta kaybettiği kiloları geri kazanmış olmalıdır. İki haftalık bebekler şunları yapabilir:
Günün büyük bir kısmını (yaklaşık 16- 20 saat) uyuyarak geçirmesi beklenebilir.
Bebeğiniz karın üstü yatarken başını daha fazla kaldırabilmelidir. Bebeğinizi yumuşak, güvenli bir yüzeyde yaklaşık 3-5 dakika karnının üstüne koyun. Bunu yalnızca bebeğiniz uyanıkken yapmalısınız. Karın üstü yatma, bebeğinizin egzersiz yapmasına ve kaslarını güçlendirmesine yardımcı olur.
Odaklanabilir ve göz teması kurmaya başlayabilir. Ancak bebeğinizin görme yeteneği hala zayıftır, çoğunlukla siyah beyaz görecek ve 20 ila 50 cm'den daha uzak bir şeye odaklanamayacak.
Parlak ışığa tepki olarak göz kırpabilir.
Seslere tepki verir ve sesinizi tanır, bu nedenle bebeğinizle sık sık konuşun.
İki haftalıkken bebeğinizin hala birçok yeni doğan refleksi sağlamdır. Bunlar arasında yanakları veya ağızları okşandığında meme veya biberonu arayacakları köklenme refleksi ve bir ses duyduklarında istemsizce irkilecekleri irkilme refleksi bulunur.
Yenidoğan bebek gelişimi hafta hafta nasıldır?
İşte hafta hafta yenidoğan bebek gelişimsel kilometre taşları:
1. Hafta
İlk hafta boyunca bebeğiniz zamanının çoğunu uyuyarak geçirecektir. Kısa uyanıklık dönemlerinde gözlerini açabilir veya başını bir anlığına kaldırabilir. Ayrıca irkilme (Moro) refleksi, köklenme refleksi (bebeğin ağzının köşesi biberonun veya memenin ucuna değdiğinde gerçekleşir) ve emme refleksi gibi doğal refleksleri de fark etmeye başlayacaksınız.
Bebeğinizin göbek bağı kütüğü hala orada olacağından, onu temiz tutmak çok önemlidir. Sarılık belirtilerine dikkat edin, ilk birkaç günde kaybettikleri kiloyu geri almalarına yardımcı olmak için sık sık emzirin ve yeterli beslendiklerinden emin olmak için ıslak ve kirli bezlerini takip edin.
2. Hafta
İkinci haftaya gelindiğinde, çoğu bebek doğum kilosuna geri dönmüş olur. Formül mama ile beslenen bebekler genellikle emzirilen bebeklere göre biraz daha hızlı kilo alırlar. Emziriyorsanız, bir rutin oluşturmak biraz daha fazla zaman alabilir, bu nedenle emzirilen bebeklerin doğum kilolarına geri dönmeleri biraz daha uzun sürebilir. Beslenme yönteminden bağımsız olarak, çoğu yenidoğan bu haftada iştahta artış yaşar.
3. Hafta
Küçük bebeğiniz henüz uzun süreler boyunca uyumuyor olsa bile, bir gece veya uyku rutini üzerinde çalışmaya başlamak önemlidir. Bu, yemek yeme, uyuma ve bez değiştirme ritmini oluşturmaya yardımcı olacak ve uyanıklık pencerelerinde karın üstü yatma ve oyun oynama gibi aktiviteleri dahil etmeyi kolaylaştıracaktır. Bu uyanıklık dönemlerinde çocuğunuzu şarkılarla meşgul etmek, kitap okumak veya komik suratlar yapmak faydalı bir uyarım sağlayabilir.
4. Hafta
Bebeğiniz bundan hoşlanmasa bile, karın üstü zaman geçirmeye devam edin. Her gün sadece bir veya iki dakika faydalı olabilir. Bebeğinizin kilosu iyi görünüyorsa, çocuk doktorunuz artık bez saymanızı önermeyebilir. Bu aşamada, bebeğiniz sesiyle denemeler yapmaya ve eğlenceli sesler çıkarmaya başlayabilir. Gelişimini desteklemek için bu anlarda bebeğinizle "karşılık vererek" etkileşim kurun.
5. Hafta
Yenidoğanlar daha uzun uyku zamanları oluşturmaya başlayacaktır. Uyku sorunları yaşıyor olsanız bile, bir uyku rutini oluşturmak gelecekte sağlıklı uyku alışkanlıkları edinmenize yardımcı olabilir. Bu zamanlarda bebeğinizin daha uzun süre yüzüstü yatmaya gücü yetecek, daha fazla yöne bakacak ve farklı desen ve renklerdeki nesnelere odaklanacaktır.
6. Hafta
Bebeğiniz günde 750 gr ila 990 gr yemeye devam edecektir, ancak daha az sıklıkta yiyebilir. Her 2 ila 3 saatte bir yerine, beslenmeler arasındaki süreyi 3 ila 4 saate uzatabilirsiniz.
7. Hafta
Bebeğiniz 2 aylık olduğunda, muhtemelen bir bebeğe çok benziyor ve yeni doğmuş bir bebeğe daha az benziyor olacaktır. Muhtemelen seslerini daha sık kullanma pratiği yapıyor olabilirler ve karın üstü zamanın tadını daha çok çıkarıyor olacaktır. Bebeğinizin fiziksel büyümesi ve gelişimi için çok önemli olan bu becerileri teşvik etmeye devam etmeyi unutmayın.
8. Hafta
Bebeğiniz yüzleri yakından incelemeye başlayabilir, sesinizi duyduğunda sakinleşebilir ve buna karşılık gülümseyebilir. Oyuncaklarına daha fazla ilgi gösterecek ve hareket ettikçe etrafındaki insanları gözlemleyecektir. Karnı üstündeyken, çoğu 8 haftalık bebek başını kaldırabilir ve irkilme refleksini kaybedebilir. Kilo aldıkça, bebeğiniz mevcut bez boyutundan diğerine geçecektir.