SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? İdrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer?



İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? İdrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer?

İdrar yolu enfeksiyonları, mesane, üretra veya böbrekler dahil olmak üzere idrar yolunuzu etkiler. İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda daha yaygındır çünkü üretraları daha kısadır ve rektuma daha yakındır. Bu, bakterilerin idrar yoluna girmesini kolaylaştırır.

İdrar yolu enfeksiyonu nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), idrar sisteminin herhangi bir yerindeki enfeksiyondur. İdrar yolu enfeksiyonu, bakterilerin idrar yollarına (böbrekler, üreterler, mesane ve üretra) girmesi ve burada çoğalması durumudur. İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğu mesanede veya üretrada meydana gelir. Belirti ve semptomlar arasında idrar yaparken ağrı veya yanma, bulanık veya kötü kokulu idrar, idrarda kan, sık veya hemen idrara çıkma ihtiyacı hissetme, sırtta veya alt karında ağrı, ateş, titreme ve yorgunluk yer alabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu türleri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu idrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyerek şunlara neden olabilir:

Üretrit

Bu, üretranın enfeksiyonudur. Bu, idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan içi boş tüptür.  Buradaki enfeksiyon,  çok fazla idrara çıkma ihtiyacı veya idrar yaparken acı hissetmenize sebep olur. Ayrıca alt karın ağrısı ve bulanık veya kanlı idrar da görülebilir.

Sistit (mesane) Piyelonefrit (böbrekler) 

Bu, üretradan yukarı doğru hareket eden mikropların neden olduğu bir mesane enfeksiyonudur. Ateş, titreme, mide bulantısı, kusma ve sırtınızın üst kısmında veya yanlarınızda ağrıya neden olabilir.

Piyelonefrit

Bu böbrek enfeksiyonu çoğunlukla idrar yoluna yayılmış bir enfeksiyondan veya idrar yolundaki bir tıkanıklıktan kaynaklanır. Tıkanıklık idrarın üreterlere ve böbreklere geri kaçmasına neden olur. Üreterler, idrarı böbreklerden mesaneye boşaltan içi boş tüplerdir.

Apse

İdrar yolu boyunca irin toplanması.

Üretrit (idrar yolu iltihabı)

 İdrar yaparken akıntı ve yanmaya neden olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

  • İdrar yaparken ağrı veya yanma
  • Sık idrara çıkma
  • Boş mesaneye rağmen idrara çıkma ihtiyacı hissetmek
  • Kanlı idrar
  • Kasıkta veya alt karında basınç veya kramp

Böbrek enfeksiyonunun belirtileri şunları içerebilir:

  • Ateş
  • Titreme
  • Alt sırt ağrısı veya sırtınızın yan tarafında ağrı
  • Mide bulantısı veya kusma

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu olan çocuklarda ayrıca şunlar da görülebilir:

  • Yüksek ateş 

  • Yemek reddi
  • Sinirli ruh hali
  • İdrarda artış

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur?

Bakterilerin üretra yoluyla idrar yoluna girmesi ve mesanede yayılmaya başlamasıyla ortaya çıkar. Üriner sistem bakterileri dışarıda tutacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak savunmalar bazen başarısız olur. Bu olduğunda, bakteriler idrar yolunda tutunabilir ve büyüyerek tam bir enfeksiyona dönüşebilir.

İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?

İdrar yolu enfeksiyonun sebep olduğu semptomları hafifletmek için aşağıdaki uyarıları dikkate alabilirsiniz.

  • Dinlenin ve gün içinde düzenli olarak sık idrara çıkmanızı sağlayacak kadar sıvı tüketin.
  • Genital bölgeyi temiz ve kuru tutun.
  • Eğer idrara çıkma isteği hissederseniz idrarınızı tutmayın.
  • Naylon gibi sıkı sentetik iç çamaşırı giymeyin.
  • Çok fazla şekerli yiyecek veya içecek tüketmeyin, çünkü bunlar bakteri üremesini teşvik edebilir.
  • Kokulu sabun kullanmayın.

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları çok yaygındır.

İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak ya da iyileşmek için aşağıdaki öneriler faydalı olabilir.

  • Tamponlar yerine hijyenik pedleri tercih edin.
  • Banyo yapmak yerine duş alın.
  • Dar pantolonlardan kaçının.
  • Pamuklu iç çamaşırı ve külotlu çorap giyin
  • Tuvalete gittiğinizde önden arkaya doğru silin.

İdrar yolu enfeksiyonu nasıl anlaşılır?

İdrar örneğinin analiz edilmesiyle bulunabilir. İdrar, enfeksiyon belirtileri olan bakteri veya beyaz kan hücreleri açısından mikroskop altında incelenir. İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında güçlü idrara çıkma isteği, idrar yaparken yanma, az miktarda idrar çıkışı veya bulanık, kırmızı, pembe, kahverengi veya güçlü kokulu idrar yer alabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu bulaşıcı mıdır?

İdrar yolu enfeksiyonu bakteriyel bir enfeksiyondur. Genellikle kirli ellerden veya tuvaletten gelen bakterilerin üretraya girip mesaneye veya idrar yolunun diğer kısımlarına gitmesiyle meydana gelir. Cinsel ilişki ile bulaşmaz.

İdrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

İdrar yolu enfeksiyonları çoğunlukla antibiyotiklerle tedavi edilir. Daha fazla sıvı içmek iyileşmeyi hızlandırabilir ve semptomları hafifletebilir. İdrar yolunuzu sağlıklı tutarak ve bol giysiler giyerek mesane enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Doktorunuz ayrıca ağrıyı veya rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olacak ilaçlar da önerebilir. Bazı vakalar hastanede tedavi gerektirebilir.

İdrar yolu enfeksiyonu kendiliğinden geçer mi?

Basit idrar yolu enfeksiyonları bazen kendi kendine iyileşebilir. Ancak çoğu idrar yolu enfeksiyonunun ortadan kalkması için antibiyotiğe ihtiyaç vardır.

Antibiyotiğe rağmen geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu için ne yapılır?

Antibiyotiğe karşı direnç, antibiyotiklerin aşırı kullanımından kaynaklanabilir ya ilacın doğru şekilde kullanılmaması da sorunların devam etmesine sebep olabilir.

Ayakları üşütmek idrar yolu enfeksiyonu yapar mı?

Araştırmalara göre sık idrar yolu enfeksiyonunun altında yatan sebeplerden biri ayakları üşütmek olabileceği yönünde.

İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen bitkiler nelerdir?

Sarımsak

Genellikle mantar, virüs ve bakteriyel enfeksiyonlar da dahil olmak üzere çok çeşitli fiziksel rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.

Yeşil çay

Yeşil çay, güçlü antimikrobiyal ve antiinflamatuar etkilere sahip olduğu bilinen polifenoller adı verilen zengin bir bitki bileşiği kaynağı içerir.

Mısır püskülü çayı

 Enfeksiyonlar dahil olmak üzere idrar yolu sorunlarını tedavi etmek için kullanılabilir. Mısır püskülü aynı zamanda idrar söktürücüdür ve idrar yoluyla bakterilerin atılmasına yardımcı olur.

Karahindiba

İdrar miktarını artırmaya yardımcı olur ve enfeksiyona neden olan bakterilerin daha hızlı atılmasını sağlar.

Maydanoz çayı

Maydanoz, böbrek sağlığına da katkıda bulunan güçlü ve doğal bir idrar söktürücüdür. İdrarın daha hızlı atılmasını sağlar, bu da bakterilerden kurtulmak için idrar yolunu temizlemeye yardımcı olabilir.

Ebegümeci çayı

Flavonoidler ve hibiscin gibi antosiyaninler açısından zengindir. Bazı bakterilerinin idrar yolu duvarına ve mesaneye yapışmasını önlemeye yardımcı olan antimikrobiyal özellikler içerir.

Kekik idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi?

Kekik, timol ve karvakrol açısından zengindir. Antibakteriyel ve antimikrobiyal yiyecekler arasında yer alan kekik idrar yolu enfeksiyonunu hafifletmek için kullanılabilir.

İdrar yolları temizliği nasıl yapılır?

Bol su iç. Su, idrarınızı seyreltmeye ve bakterileri temizlemeye yardımcı olur.

Mesanenizi tahriş edebilecek içeceklerden kaçının. Enfeksiyon temizlenene kadar kahve, alkol ve narenciye suları veya kafein içeren içeceklerden kaçının.

İdrar yolu enfeksiyonu böbrek ağrısı yapar mı?

Böbrek enfeksiyonları, genellikle mesanenizden böbreklerinize taşınan bir tür idrar yolu enfeksiyonudur. Bakteriler en yaygın nedendir. Semptomlar ateş, işeme güçlüğü, bel ağrısı ve idrar yaparken ağrıyı içerir.

İdrar yolu enfeksiyonu mide bulantısı yapar mı?

Mide bulantısı genellikle böbrek enfeksiyonlarında görülür.

Üroloji
Oluşturma: 23.11.2024 12:30
Son Güncelleme: 27.12.2024 09:35
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle