SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Sinüsler nasıl boşaltılır? Sinüsler evde nasıl temizlenir?



Sinüsler nasıl boşaltılır? Sinüsler evde nasıl temizlenir?

Sinüs enfeksiyonu (veya sinüzit), sinüs boşluğunuzdaki doku astarı şiştiğinde veya iltihaplandığında meydana gelir. Sinüsleriniz tıkandığında, enfeksiyona yol açabilen bakteri ve virüslerin üreme alanı haline gelirler.

Sinüzitin üç tipi vardır:

Akut sinüzit, semptomların 4 hafta veya daha az süre boyunca mevcut olduğu durumdur. Sinüslerde büyüyen virüsler veya bakterilerden kaynaklanır.

Kronik sinüzit, sinüslerin semptomlarının ve şişmesinin 3 aydan uzun süre mevcut olduğu durumdur. Bakteri veya mantardan kaynaklanabilir.

Subakut sinüzit, belirtilerin ve şişliğin 1 ila 3 ay arasında mevcut olduğu sinüzittir.

Aşağıdakiler bir yetişkinde veya çocukta sinüzit gelişme riskini artırabilir:

Alerjik rinit veya saman nezlesi.

Kistik fibrozis.

Kreş ve anaokulu gibi kalabalık yerlere gitmek.

Silyaların düzgün çalışmasını engelleyen hastalıklar.

Yükseklik değişiklikleri (uçuş veya tüplü dalış).

Büyük geniz eti.

Sigara içmek.

Çeşitli hastalıklarla birlikte zayıflamış bağışıklık sistemi.

Anormal sinüs yapıları.

İlerlemiş sinüzit belirtileri nelerdir?

Sinüs enfeksiyonları, yüzdeki hava dolu ceplerde (sinüsler) sıvı biriktiğinde meydana gelir. Bu sıvı birikimi mikropların büyümesine olanak tanır. Sinüs enfeksiyonunuz olduğunda, sinüslerinizden biri veya birkaçı iltihaplanır. Sıvı birikir ve bu da tıkanıklığa ve burun akıntısına neden olabilir. Sinüs enfeksiyonlarının çoğuna virüsler neden olur, ancak bazı sinüs enfeksiyonlarına bakteriler de neden olabilir.

Sinüs enfeksiyonunuzun ileri seviyede olup olmadığını anlamanın yolu:

Şişme

Gözlerin etrafında şişlik durumu varsa, bu şiddetli sinüzitin belirtisi olabilir. Sadece alerjik reaksiyon geçiriyor olabilirsiniz veya gözünüzde enfeksiyon gibi daha endişe verici bir şey olabilir.

Ağrı

Gözlerinizde, kulaklarınızda, başınızda veya boğazınızda aşırı ağrı varsa, büyük ihtimalle ciddi bir sinüs enfeksiyonunuz vardır. Ve gözlerinizi açamıyorsanız veya başınız dönüyorsa, bunlar sinüzitinizin tehlikeli bir seviyede olduğunun önemli uyarı işaretleridir. Uygun şekilde tedavi edilmezse, kulaklarınızda, boğazınızda ve hatta beyninizde enfeksiyonlar (menenjit olarak adlandırılır) yaşayabilirsiniz.

Ateş

Vücudunuzun enfeksiyonu ortadan kaldırmasının doğal yolu genellikle düşük dereceli ateşle birlikte gelir. Ancak ağrınız ve diğer semptomlarınız 38 dereceden yüksek bir ateşle birleşirse, doktorunuza görünün. Bu, enfeksiyonun yayıldığı anlamına gelebilir.

Kafa karışıklığı

Yaptığınız bir iş hakkında kafanız karışıksa veya temel bilgileri unutuyorsanız, bu enfeksiyonun beyninizi etkilediğinin bir işareti olabilir. Hemen tıbbi yardım alın.

Kalıcı bir enfeksiyon

Sinüs enfeksiyonlarının çoğu birkaç günden birkaç haftaya kadar sürer ve ciddi bir tıbbi sorun teşkil etmez, ancak tedavi edilmezse sinüzit daha fazla komplikasyona yol açabilir. Bunlara burun polipleri, deviasyonlu septum ve ciddi alerjiler dahildir. Enfeksiyonunuz dört hafta sonra geçmezse, doktorunuzu aramanın zamanı gelmiştir.

Dolu olan sinüsler nasıl boşaltılır?

Sinüzit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek yöntemlerden bazıları şunlardır:

Sıvı tüketin

Su veya meyve suyu mukus salgılarını seyreltmeye ve drenajı desteklemeye yardımcı olacaktır. Kafein veya alkol içeren içeceklerden kaçının, çünkü bunlar susuzluğa neden olabilir. Alkol içmek ayrıca sinüslerin ve burnun astarının şişmesini daha da kötüleştirebilir.

Sinüs boşluklarınızı nemlendirin

Sıcak su dolu bir kaseden çıkan buharı içinize çekerken başınızın üzerine bir havlu örtün. Ya da sıcak bir duş alın, ılık, nemli havayı içinize çekin. Bu, ağrıyı hafifletmeye ve mukusun akmasına yardımcı olacaktır.

Yüzünüze sıcak kompres uygulayın

Yüz ağrınızı hafifletmek için burnunuzun, yanaklarınızın ve gözlerinizin etrafına sıcak, nemli havlular koyun.

Burun deliklerinizi yıkayın

Burun lavajı adı verilen tuzlu su solüsyonları sinüslerinizi temizlemenize yardımcı olabilir.

Dinlenin

Bu vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına ve iyileşmeyi hızlandırmasına yardımcı olacaktır.

Başınızı yüksekte tutarak uyuyun

Bu sinüslerinizin boşalmasına yardımcı olacak ve tıkanıklığı azaltacaktır.

Sinüsler evde nasıl temizlenir?

Sinüs basıncını hafifletmek için burnunuza ve alnınıza sıcak kompres uygulayın.

Burun açıcı veya tuzlu burun spreyi kullanın.

Sıcak su dolu bir kaseden veya duştan buharı içinize çekin.

Daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek reçetesiz satılan ilaçlar hakkında doktorunuza danışın. Reçetesiz satılan ilaçları her zaman talimatlara uygun şekilde kullanın.

Sinüs enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olmak için:

 Ellerinizi temizleyin.

Grip aşısı ve pnömokok aşısı gibi önerilen aşıları yaptırın.

Soğuk algınlığı veya diğer üst solunum yolu enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçının.

Sigara içmeyin ve pasif içicilikten uzak durun.

Evdeki havayı nemlendirmek için temiz bir nemlendirici kullanın.

Tıkanmış sinüsler nasıl açılır?

Sinüs enfeksiyonlarının çoğu virüslerden kaynaklanır ve bakterileri tedavi eden antibiyotikler yardımcı olmaz. Çoğu vaka antibiyotik olmadan iki hafta içinde geçer. Ancak semptomlarınız bir haftadan uzun sürerse, iyileştikten sonra kötüleşirse veya yeşil veya sarı renkte kalın mukusla birlikte gelirse, doktorunuzun bir antibiyotik reçete etme olasılığı daha yüksek olacaktır.

Sinüs tıkanıklığından kurtulmak için aşağıdaki ipuçlarını deneyin:

Sıvı tüketin

Su veya meyve suyu gibi sıvılar tüketin. Bu, mukus salgılarını seyreltmeye ve drenajı desteklemeye yardımcı olacaktır. Kafein veya alkol içeren içeceklerden kaçının, çünkü bunlar susuzluğa neden olabilir.

Sinüslerinizi nemlendirin

Orta sıcaklıktaki bir su kabından çıkan buharı soluyarak başınızın üzerine bir havlu örtün. Buharı yüzünüze doğru yöneltin. Ya da sıcak bir duş alın, ılık, nemli havayı içinize çekin. Bu, ağrıyı hafifletmeye ve mukusun akmasına yardımcı olacaktır.

Yüzünüze sıcak kompres uygulayın

Yüzünüzdeki ağrıyı hafifletmek için burnunuzun, yanaklarınızın ve gözlerinizin etrafına ılık ve nemli havlular koyun.

Sinüslerinizi yıkayın

Burun kanallarınızı tuzlu su solüsyonu ile yıkayın. Burun lavajı adı verilen bu ev ilacı sinüslerinizi temizlemenize yardımcı olabilir. 

Başınızı yüksekte tutarak uyuyun

Bu sinüslerinizin boşalmasına yardımcı olacak ve tıkanıklığı azaltacaktır.

Baharatlı yiyecekler tüketin

Bazı insanlarda biber veya hardal gibi baharatlı yiyeceklerin burun kanallarını açmaya ve sinüs ağrısı ve basıncının bir kısmını hafifletmeye yardımcı olduğu bildirilmiştir. Bazı çalışmalar, acı biberlerin aktif maddesi olan kapsaisinin bir tür ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Burun açıcı bir ilaç alın

Reçetesiz satılan burun tıkanıklığı gidericiler burun zarlarına giden kan akışını azaltır, bu da şişkinliği ve tıkanıklığı azaltır. Burun yollarınızı açmaya ve sinüslerinizde ve başınızdaki ağrı ve basıncı azaltmaya yardımcı olabilirler.

Sinüzit iltihabı nasıl akıtılır?

Dekonjestanlar

Bu ilaçlar burun kanallarınızdaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Antihistaminikler

Alerjiler sinüs basıncına neden oluyorsa, antihistaminikler yardımcı olabilir.

Steroid burun spreyleri

Bunlar alerji veya alerjik olmayan rinit nedeniyle oluşan iltihabı ve burun tıkanıklığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Ağrı kesiciler

Tıkanıklığı gidermeseler de, parasetamol, ibuprofen ve naproksen gibi ağrı kesiciler sinüs basıncından kaynaklanan ağrıyı hafifletebilir.

Menthol tedavileri

Menthol içeren topikal tedaviler tıkanıklığı gideremez, ancak sizi daha rahat ettirebilir. Bu tedaviyi boynunuza veya göğsünüze uygulayabilirsiniz.

Kulak Burun Boğaz
Oluşturma: 26.02.2025 10:11
Son Güncelleme: 26.02.2025 10:12
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Denizanası temas edince ne yapılır? Denizanası temas edince ne olur? Kene ısırdığında neler yapılmalı? Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kulağa su kaçması halinde ne yapılmalı? Kulağa su kaçmasının riskleri nelerdir? Yolculukta mide bulantısı neden olur? Yolculukta mide bulantısı için ne yapmalı? Suçiçeği nedir? Suçiçeği hastalığı kaç gün sürer? Trakeostomi nedir? Trakeostomi kimlere takılır? Gözde astigmat olması ne anlama gelir? Astigmat olan göz nasıl görür? Kronik kolesistit ne demek? Kolesistit tehlikeli midir? Psikolojik hastalık türleri nelerdir? En ağır psikolojik hastalık nedir? İltihaplı sivilce neden olur? İltihaplı sivilce nasıl geçer? EKG ne demek? EKG çekimi kaç saat sürer? Vajinal kanama nedir? Vajinal kanama neden olur? Bebeklerde burun tıkanıklığına neden olur? Burun içi temizliği nasıl yapılmalıdır? Karanfil çiğnemenin faydaları nelerdir? Karanfil nasıl tüketilir? Noodle'ın içinde neler var? Noodle sağlıksız mı, sağlıklı mı? Matcha çayı nedir? Matcha çayının faydaları nelerdir? Biyopsi ne demek? Biyopsi işlemi kaç dakika sürer? Çocuklarda insülin direnci değeri kaç olmalı? Güneş lekesi nedir? Güneş lekesi olduğunu nasıl anlarız? Tuvalet eğitimi nedir? Çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilir? Meyveli buz kalıpları nasıl yapılır? Meyveli buz kalıpları tarifleri… Smoothie ile zayıflama nasıl olur? Zayıflatan smoothie tarifleri Tümünü Görüntüle