Reflü (Gastroözofageal reflü hastalığı-GÖRH), mide asidinin yemek borusuna sızmasıyla oluşan yaygın bir rahatsızlıktır. Genellikle yemek borusunun alt kısmındaki kas halkasının zayıflaması sonucu oluşur. Bu halkaya alt özofageal sfinkter denir. Reflü mide ekşimesi ve ağız arkasında hoş olmayan bir tat gibi semptomlara neden olur. Reflü bazı insanlarda ara sıra görülebilir, ancak diğerlerinde ömür boyu süren ciddi bir soruna neden olabilir.
Reflü nedir?
Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna doğru hareket ettiği yaygın bir durumdur. Reflü, sık veya şiddetli semptomlara veya yaralanmaya neden olduğunda bir hastalık haline gelir. Reflü, yemek borusuna, farenkse (yutak) veya solunum yoluna zarar verebilir.
Bebeklerde reflü
Bebeklerde görülen reflü, beslenme sırasında veya hemen sonrasında süt çıkarması veya hasta olmasıdır. Çok yaygındır ve genellikle Reflü bebek 8 haftalık olmadan önce başlar ve 1 yaşına geldiğinde düzelir.
Çocuklarda reflü
Birçok çocukta ara sıra reflü görülebilir, yani yaygın bir durum değildir. Çocukların %25'inde reflü semptomları görülür. Gastroözofageal reflüsü olan çoğu çocukta da bu durum zamanla düzelir. Beslenmedeki değişiklikler yardımcı olabilir, ancak bazı çocukların tıbbi tedaviye ihtiyacı olabilir.
Hamilelikte reflü
Hamilelikte GÖRH, genellikle ikinci veya üçüncü trimesterde bir yerde ortaya çıkar. Kesin nedenleri net olmamakla birlikte konunun uzmanları, çoğu uzman hamilelik hormonlarının, özellikle progesteronun bir rol oynadığına inanmaktadır. Hormonlar yemek borusu sfinkterinin gevşemesine neden olur. Bu, kısmen sindirilmiş yiyeceklerin ve mide asitlerinin yemek borusuna geri akmasına yani reflüye neden olur. Buna ek olarak, progesteron sindirim sürecini de yavaşlatır. Bu, yiyeceklerin midede daha uzun süre kalmasını sağlar. Ayrıca hamileliğin kendisi - büyüyen uterusun yukarı doğru baskısı - da reflü oluşumunda rol oynayabilir.
Reflü genellikle bebeğin doğumuyla sona erer ve vücut hamilelikten önceki durumuna geri döner.
Reflü neden olur?
Yemek borusunda uzun süre kalan mide asidi hasara yol açarak reflüye neden olur. Mide asininin yemek borusuna kaçmasının nedeni de kastan oluşan kapak benzeri yapının (özofagus sfinkteri) sık aralıklarla gevşemesidir.
Yaşam tarzı ve bazı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, reflüye neden olan unsurlardandır. Bunlar:
Aşırı kilo veya obezlik
Stres
Kahve
Çikolata
Domates
Turunçgiller (mandalina, portakal, greyfurt vb)
Acılı yiyecekler
Baharatlar
Gazlı içecekler
Soğan ve sarımsak
Nane
Çok yağlı gıdalar,
Sigara ve alkol tüketimi
Hamilelik
Bazı ilaçların yan etkileri
Reflü belirtileri nelerdir?
Reflü (GÖRH) belirtileri sık görülen mide ekşimesiyle başlar ve şunları da içerebilir:
Ağızda ekşi bir tat
Regürjitasyon (mide içeriğinin ağza geri kaçması)
Bulantı
Geğirme
Şişkinlik
Kuru öksürük veya boğaz temizleme tekrar tekrar
Boğaz ağrısı, ses kısıklığı veya larenjit
Nefes darlığı
Astım
Diş minesinin aşınması
Yutma güçlüğü veya boğazda bir yumru varmış gibi hissetme
Göğüs ağrısı (şiddetli göğüs ağrısı gastroözofageal reflü hastalığından daha ciddi bir şey olabilir ve acil tıbbi yardım gerektirebilir)
Şiddetli reflüsü olan hastalarda ayrıca aşağıdakiler dahil olmak üzere başka komplikasyonlar da görülebilir:
Özofajit
Yemek borusu darlıkları
Barrett yemek borusu
Reflü nasıl anlaşılır? Reflü teşhisi nasıl konur?
Reflü tanısı için, semptomlarınız ile ilgili olarak uzman bir hekimle görüşebilirsiniz. Görüşmenin ardından doktorunuz ayrıca fiziksel bir muayene yaparakve aşağıdakiler de dahil olmak üzere testler isteyebilir:
Endoskopi
Işık ve minik bir kameradan oluşan esnek bir tüp (endoskop) boğazdan aşağıya doğru salınarak yemek borusunun ve midenin içi görülür. Gerekirse endoskopi sırasında doku örneği (biyopsi) alınabilir.
pH ölçümü
Bu test, yemek borusunda mide asidi olup olmadığını belirler.
Hareketlilik testi
Bu, yemek borusunun düzgün çalışıp çalışmadığını ölçer. İnce, esnek bir tüp (kateter) burundan, yemek borusundan aşağıya ve mideye yerleştirilir.
Reflü tehlikeli midir?
Yaşamı tehdit edici olmasa da gastroözofageal reflü hastalığı, sinüzit ve özofageal ülserler gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Reflü ülsere neden olur mu?
Hafif bir hazımsızlık sorun olmaz ancak kronik reflünüz olduğunda mide asitleri ve suları yemek borusuna geri döner. Bu, yemek borusunun astarını tahriş edebilir, aşındırabilir ve yaralara neden olabilir. Bu yaralara ülser denir.
Reflü nasıl geçer? Reflü tedavisi...
Reflü, aşağıdaki gibi diyet ve yaşam tarzı değişiklikleriyle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir:
Sağlıklı kilonuzu korumak
Daha sık ve daha küçük öğünler yemek
Narenciye meyvelerinden, yağlı veya baharatlı yiyeceklerden, çikolatadan, kafeinden, alkolden, gazlı içeceklerden ve naneden uzak durmak
Sigara içmemek
Yemek yedikten sonra iki ila üç saat boyunca uzanmaktan kaçınmak
Yatarken, başınızı ek bir yastıkla yükseltmek
İlaçlar
Doktorunuz ayrıca reçetesiz satılan asit reflü ilaçlarını da önerebilir. Bunlar:
Antasitler
Bunlar semptomları giderir ancak mide asidinin yemek borusunda neden olduğu hasarı düzeltmez.
H-2 reseptör blokerleri
Bu mide ekşimesi ilacı vücudun ürettiği asit miktarını azaltır. Semptomları daha uzun süreler boyunca hafifletmeye yardımcı olabilirler.
Proton pompası inhibitörleri
Bunlar vücudun ürettiği asidi bloke ederek yemek borusunun iyileşmesine olanak sağlar.
Reçetesiz satılan asit reflü ilaçları işe yaramazsa, doktorunuz reflü tedavisi için aşağıdakiler gibi reçeteli ilaçlar önerebilir:
Reçeteli H-2 reseptör blokerleri
Reçeteli proton pompası inhibitörleri
Mide ile yemek borusu arasındaki kasları (yemek borusu sfinkteri) sıkılaştırmak ve midenin daha hızlı boşalmasına yardımcı olmak için prokinetik ajanlar:
Reflü nasıl yok edilir?
Reflü tedavisinde en etkili yöntem diyet ve yaşam tarzı değişikleri ile durumu kontrol altına almaktır. İleri seviyedeki reflü vakalarında ilaç tedavisi ve nadiren cerrahi gerekebilir.
Reflüye ne iyi gelir? Nelere dikkat edilmeli?
Lifli Yiyecekler
Tok hissetmenizi sağlar, böylece reflüye neden olabilecek aşırı yeme olasılığınız azalır. Bu lifli yiyecekler;
Yulaf ezmesi, kuskus ve esmer pirinç gibi tam tahıllar.
Tatlı patates, havuç ve pancar gibi kök sebzeler.
Kuşkonmaz, brokoli ve taze fasulye gibi yeşil sebzeler.
Ayrıca alkali besinler
Muz, kavun, karnabahar, rezene ve fındık mide asidini dengelemeye yardımcı olabilir.
Süt ürünleri
Süt ürünlerine tolerans gösterebiliyorsanız, mide asidini anında azaltmak için;
Süzme peynir
Kefir
Süt
Yoğurt tüketebilirsiniz.
Bunların dışında sulu yiyecekler
Çok fazla su içeren yiyecekler yemek mide asidini seyreltebilir ve zayıflatabilir. Bunlar;
Kereviz
Salatalık
Marul
Karpuz
Et suyu bazlı çorbalar
Bitki çayı
Yaşam tarzı ve ev ilaçları
Sağlıklı bir kiloyu koruyun.
Sigarayı bırakın.
Yatağınızın baş kısmını yükseltin.
Sol tarafınızdan başlayın.
Yemekten sonra uzanmayın.
Yemeğinizi yavaş yavaş yiyin ve iyice çiğneyin.
Reflüyü tetikleyen yiyecek ve içecekleri tüketmeyin.
Vücudunuzu çok sıkan giysiler giymeyin.
Reflü hastaları ne yememeli?
Baharatlı yiyecekler.
Yağlı veya yağlı yiyecekler.
Çikolata.
Asitli yiyecek ve içecekler, örneğin turunçgiller veya suları, domates, sarımsak ve soğan.
Soda veya maden suyu gibi gazlı içecekler.
Kahve ve çay gibi kafeinli içecekler.
Alkol.