SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Kubital tünel sendromu nedir? Kubital tünel sendromu tedavisi…



Kubital tünel sendromu nedir? Kubital tünel sendromu tedavisi…

Kübital tünel sendromu, dirseğin iç tarafındaki kübital tünelden (kas, bağ ve kemikten oluşan bir tünel) geçen ulnar sinirin iltihaplanması, şişmesi ve tahriş olması durumunda ortaya çıkar. Kübital tünel sendromu, kişi dirseklerini sık sık büktüğünde (çekerken, uzanırken veya kaldırırken), dirseğine çok fazla yaslandığında veya bu bölgede bir yaralanma olduğunda ortaya çıkabilir. Artrit, kemik mahmuzu ve dirsekte daha önce meydana gelen kırık veya çıkıklar da kübital tünel sendromuna neden olabilir. Çoğu durumda sebep bilinmemektedir. Kübital tünel sendromu tedavisi, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), destek, atel ve ultrason ve elektriksel uyarımı içerebilen el fizik tedavisi gibi konservatif tedavileri içerir. Konservatif tedaviler tatmin edici ağrı kesici ve/veya fonksiyon restorasyonu sağlamazsa cerrahi tedavi gerekebilir.

Kubital tünel sendromu nedir?

Kübital tünel sendromu, ön kolun medial kısmı boyunca uyuşma ve keskin ağrı semptomlarına neden olan ulnar sinir nöropatisidir, ayrıca dördüncü parmağın medial yarısı ve beşinci parmağı da içerir. Ulnar sinirin dirsek bölgesinde sıkışması sonucu oluşur. Kübital tünel sendromu, karpal tünel sendromundan sonra ikinci en yaygın sinir sıkışma sendromudur ve etkilenen ellerde benzer ağrı ve güçsüzlüğe neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, bu durum kalıcı sinir hasarına ve sakatlığa neden olabilir. Genellikle cerrahi olmayan tedavi kübital tünel sendromunu iyileştirebilir, ancak önemli ağrı veya sakatlığın olduğu daha ciddi vakalarda cerrahi önerilebilir. Bu genellikle şiddetli el ağrısı, karıncalanma, kas güçsüzlüğü veya uyuşukluk çekenler için geçerlidir.

Kubital tünel sendromu belirtileri nelerdir?

Kübital tünel sendromunun belirti ve semptomları yavaş yavaş ortaya çıkar, en sık görülen belirtileri şunlardır:

Özellikle dirsek büküldüğünde elde veya yüzük ve serçe parmakta uyuşma ve karıncalanma.

Geceleri uyuşma ve karıncalanma.

El ağrısı.

Etkilenen kol ve eldeki kas zayıflığı nedeniyle kavramada zayıflık ve beceriksizlik.

Dirseğin iç kısmında şiddetli ağrı.

Kübital tünel sendromunun belirtileri tenisçi dirseği (medial epikondilit) gibi diğer sağlık sorunlarına veya rahatsızlıklarına benzeyebilir. Tedavi edilmediği takdirde, kübital tünel sendromu elde kalıcı sinir hasarına yol açabilir.

Kubital tünel sendromu tedavisi

Kübital tünel sendromu için en etkili tedavi, soruna neden olan aktiviteyi durdurmaktır. Tedavi şunları içerebilir:

Dirseği bükmek gibi durumu kötüleştiren herhangi bir aktiviteyi durdurmak ve dinlenmek.

Gece giyilen bir atel veya köpük dirsek desteği (hareketi sınırlamak ve tahrişi azaltmak için).

Dirseklik kullanımı (Sert yüzeylerden kaynaklanan kronik tahrişe karşı koruma sağlamak için).

Anti-inflamatuar ilaçlar (ibuprofen veya naproksen gibi).

Sinir kaydırma egzersizleri.

Eğer bu tedaviler işe yaramazsa, doktorunuz sizinle ameliyat hakkında konuşabilir. Ancak, çoğu hasta, ister konservatif ister cerrahi yöntemlerle olsun, kübital tünel sendromundan kurtulur. Ulnar sinir ciddi şekilde sıkışmışsa veya hasta kas kaybı yaşamışsa, sinir hasarı geri döndürülemez olabilir, yani bazı ağrı ve/veya karıncalanma ve uyuşma semptomları ameliyattan sonra bile devam edebilir. Ancak sinirler çok yavaş iyileşir, bu nedenle ameliyattan sonra bazı işlevlerinizi geri kazanabilmeniz biraz zaman alabilir.

Kubital tünel sendromu omuz ağrısı yapar mı?

Kübital tünel sendromu öncelikle el ve kolu etkiler ve yüzük parmağında ve küçük parmakta ağrı, karıncalanma ve uyuşma gibi semptomlara neden olur. Ancak, genellikle doğrudan omuz ve boyun ağrısına neden olmaz.

Kubital tünel sendromu iyileşir mi?

Birçok hasta, uygun dinlenme, esneme, iltihap önleyici ilaçlar ve istirahat halindeyken dirseğin bükülmesini önleyen bir atel kullanımı ile kübital tünel sendromundan kurtulabilir. Cerrahi tedavi yalnızca konservatif yöntemler işe yaramadığında veya ulnar sinir üzerinde ciddi bir baskı varsa kullanılır.

Kubital tünel sendromu için hangi doktora gidilir?

Kubital tünel sendromu ile ilgili semptomlar yaşandığında ortopedi uzmanına başvurulmalıdır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ortopedi ve Travmatoloji
Oluşturma: 27.02.2025 09:42
Son Güncelleme: 27.02.2025 09:42
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Denizanası temas edince ne yapılır? Denizanası temas edince ne olur? Kene ısırdığında neler yapılmalı? Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kulağa su kaçması halinde ne yapılmalı? Kulağa su kaçmasının riskleri nelerdir? Yolculukta mide bulantısı neden olur? Yolculukta mide bulantısı için ne yapmalı? Suçiçeği nedir? Suçiçeği hastalığı kaç gün sürer? Trakeostomi nedir? Trakeostomi kimlere takılır? Gözde astigmat olması ne anlama gelir? Astigmat olan göz nasıl görür? Kronik kolesistit ne demek? Kolesistit tehlikeli midir? Psikolojik hastalık türleri nelerdir? En ağır psikolojik hastalık nedir? İltihaplı sivilce neden olur? İltihaplı sivilce nasıl geçer? EKG ne demek? EKG çekimi kaç saat sürer? Vajinal kanama nedir? Vajinal kanama neden olur? Bebeklerde burun tıkanıklığına neden olur? Burun içi temizliği nasıl yapılmalıdır? Karanfil çiğnemenin faydaları nelerdir? Karanfil nasıl tüketilir? Noodle'ın içinde neler var? Noodle sağlıksız mı, sağlıklı mı? Matcha çayı nedir? Matcha çayının faydaları nelerdir? Biyopsi ne demek? Biyopsi işlemi kaç dakika sürer? Çocuklarda insülin direnci değeri kaç olmalı? Güneş lekesi nedir? Güneş lekesi olduğunu nasıl anlarız? Tuvalet eğitimi nedir? Çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilir? Meyveli buz kalıpları nasıl yapılır? Meyveli buz kalıpları tarifleri… Smoothie ile zayıflama nasıl olur? Zayıflatan smoothie tarifleri Tümünü Görüntüle