SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Rahim kanseri belirtiler nelerdir? Rahim kanseri ilk nereye sıçrar?



Rahim kanseri belirtiler nelerdir? Rahim kanseri ilk nereye sıçrar?

Rahim, kadınların üreme sisteminin bir parçasıdır. Bebeğin hamilelik sırasında geliştiği yerdir. Rahim kanseri, rahim ağzında başlayan bir hücre büyümesidir.

Rahim kanseri, rahim ağzındaki sağlıklı hücrelerin DNA'larında değişiklikler geliştirdiğinde başlar. Çoğu rahim kanserinin ana sebebi HIV virüsüdür. Düzenli tarama testleri yaptırarak ve HPV aşısı olarak rahim kanserine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.  

Rahim kanseri nedir?

Rahim kanseri, rahimde anormal hücrelerin gelişmesi ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkar. Rahim kanserlerinin çoğu genellikle rahmin iç tabakasında (endometrium) başlar.

Rahim kanser türleri

İki ana rahim kanseri türü vardır. Bunlar;

Endometrial kanser

Endometriyumdan (rahim içi zarı) kaynaklanan bir kanserdir ve daha yaygındır.

Rahim sarkomu

Kanser, sağlıklı hücreler değişip kontrolden çıktığında başlar ve tümör adı verilen bir kitle oluşturur.

Rahim kanseri evreleri ve rahmin kanserinin evrelere göre belirtileri nelerdir?

Rahim kanseri 1. evre belirtileri

1.evre kanser, rahminizin iç astarındadır. Rahim kanserinin en yaygın belirtisi vajinadan anormal kanama olmasıdır.  Kanama, hafif başlar zamanla ağırlaşır ve sulu bir akıntıya dönüşebilir. 

Rahim kanseri 2. evre belirtileri

2. evrede kanser, rahimden rahim ağzı dokusuna yayılmıştır ancak henüz rahim dışına yayılmamıştır. Bu evrede en sık görülen belirtiler, adet kanamasından farklı kanama ya da akıntıdır.

Rahim kanseri 3. evre belirtileri

Kanser yumurtalıklara, fallop tüplerine, vajinaya veya lenf düğümlerine yayılmıştır. Bu evrede kanama ya da akıntıya ek olarak karın ağrısı ve şişlik de görülebilir.

Rahim kanseri 4. evre belirtileri

Kanser mesanede, rektumda veya akciğer gibi rahimden uzak organlara yayılmıştır. Bu evrede de ağrıya kanama/akıntı eşlik eder. Cinsel ilişki sırasında da ağrı görülebilir.

Rahim kanseri neden olur?

Rahim kanserinin neden olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bazı risk faktörleri rahim kanserine yakalanma olasılığınızı artırabilir. Örneğin; östrojen hormonun yüksek seviyede olması rahim kanserine yakalanma riskini de arttırır. 55 yaşından sonra menopaza giren, polistik over sendromu olan ya da aşırı kilolu kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir.

Rahim kanseri belirtileri nelerdir?

Menopozdan sonra vajinadan kanama veya lekelenme

Adet dönemleri arasında vajinal kanama

Karnın alt kısmında veya pelviste kramp

Vajinal akıntıda değişiklik

Karın veya kalça kemikleri arasında bir yumru veya şişlik

Alt sırt veya kalça kemikleri arasında ağrı

Cinsel ilişki sırasında ağrı

İdrar yapma sıklığında (fazla ya da az) değişiklikler 

Rahim kanseri nerede başlar?

Rahim kanseri, rahim astarında başlar. Oradan vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Rahim kanseri nasıl tedavi edilir?

Ameliyat

Rahim kanserinin en yaygın tedavi şekli, rahim ve serviksin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu işleme total histerektomi denir. 

Radyasyon

Radyasyon terapisinde, kanser hücrelerini öldürmek veya yaralamak için x-ışınları kullanılır. Genellikle kanserin geri gelme olasılığını azaltmak için ek bir tedavi olarak uygulanır.

Hormon tedavisi

Hormon tedavisi genellikle kanser yayılmışsa veya kanser tekrarlamışsa verilir.

Kemoterapi

Kemoterapi, belirli rahim kanseri türlerini tedavi etmek için veya ameliyat ya da radyoterapiden sonra tekrarladığında kullanılabilir.  Kanser hormon tedavisine yanıt vermediğinde bu tedavi yöntemi tercih edilebilir.

Rahim kanseri ilk nereye sıçrar?

Çoğu kanser gibi, rahim kanseri de vücudun uzak bölgelerine yayılmadan önce yakın bölgelere yayılır. Genel olarak, rahim kanseri rektum veya mesaneye metastaz yapabilir.

Rahim kanseri şüpheniz varsa ne yapmalısınız?

Rahim kanserinin belirtilerini taşıyorsanız vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz. Doktorunuz pelvik bölgenin fiziksel muayenesi ve ultrasondan sonra Pap smear testleri olarak adlandırılan rahim ağzı tarama testini kullanacaktır. Çünkü rahim kanseri tanısı yalnızca bir doku örneği alınarak yapılabilir.

HPV virüsünün rahim kanserinin ortaya çıkışında büyük bir etkisi olduğu kesindir. Cinsel yolla bulaşan bir virüs türü olan HPV, aynı zamanda dokunma gibi farklı temas yollarıyla da geçebilmektedir.

Smear testi nedir, rahim kanserini teşhis eder mi?

Düzenli olarak yapılabilen smear testi, rahim ağzından alınan sürüntüyle yapılan ve ortalama 1 haftada sonucu verilen bir testtir. Test, kişinin vücudunu tehdit eden bir kanser oluşumunun olup olmadığının erken dönemde belirlenmesini sağlar. Erken evrede ve hastalık henüz belirti vermeye başlamadan fark edilen rahim ağzı kanseri, bu sayede kolayca tedavi edilebilmektedir. Erken teşhis konulabilmesi için gerekli bir yöntem olan smear testinin düzenli olarak HPV testi ile birlikte yapılması önem taşır.

Rahim kanserinden korunmak için nelere dikkat edilmeli?

HPV aşısı yaptırmak,

Sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olmak,

Hareketli bir yaşam biçimini benimsemek,

Düzenli HPV taraması ve smear testi yaptırmak,

Sigara ve alkol kullanımı rahim kanserinden korunmak için önemlidir.

Jinekolojik Onkoloji Kadın Hastalıkları ve Doğum
Oluşturma: 05.12.2024 10:20
Son Güncelleme: 26.02.2025 09:21
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesinin tadı nasıl? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanseri: Belirtileri ve tedavisi Detoks suyu ne işe yarar? En etkili detoks suyu nasıl yapılır? Vücutta morarma neden olur? Morarma nasıl geçer? Cinsiyet ne zaman belli olur? Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur? Tümünü Görüntüle