SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Kabızlık nasıl geçer?



Kabızlık nasıl geçer?

Kabızlık, haftada üçten az bağırsak hareketiniz olması; sert, kuru veya topaklı dışkı; geçmesi zor veya ağrılı dışkı veya tüm dışkının geçmediği hissiyatıyla oluşan bir durumdur. Ara sıra kabızlık normal olsa da, sık kabızlık altta yatan bir sağlık durumunun işareti olabilir.

Kabızlık neden olur?

Kabızlık bir kişinin rahatsız edici ve seyrek bağırsak hareketleri yaşadığı durum olarak özetlenebilir. Yani kişinin bağırsaklarını boşaltmada zorluk çekmesi veya sık dışkılayamamasıdır. Kabızlık birçok nedenden dolayı olabilir ve kabızlığın aynı anda birden fazla nedeni olabilir.

Kabızlığın nedenleri şunları içerebilir:

Meyve, sebze ve tahıllar gibi lifli besinleri yeterli miktarda tüketmemek.

Yeterli sıvı içmemek.

Yeterince hareket etmemek ve uzun süreler oturarak veya uzanarak geçirmek.

Daha az aktif olmak ve egzersiz yapmamak.

Genellikle tuvalete gitme isteğini ertelemek.

Diyetinizi veya günlük rutininizi değiştirmek

Bir ilacın yan etkisi.

Stres, kaygı veya depresyon.

Kabızlık hamilelikte ve doğumdan sonra yaygındır. Ayrıca 65 yaşın üzerindeki yetişkinlerde daha yaygındır. Kabızlık aynı zamanda divertiküler hastalık veya bağırsak kanseri gibi tıbbi bir rahatsızlıktan da kaynaklanabilir, ancak bu nadir görülür.

Kabızlığın belirtileri de şunlardır:

Haftada üçten az bağırsak hareketi.

Sert, kuru veya topaklı dışkı.

Ağrılı dışkılama.

Karın bölgesinde şişkinlik ve mide bulantısı

Dışkının tamamının geçmediği hissi.

Bebeklerde kabızlık belirtileri nelerdir?

Kabızlık çocuklarda yaygındır. Ancak normal bağırsak hareketleri her çocuk için farklıdır. İlk ayda, bebeklerde günde yaklaşık bir kez bağırsak hareketlerinin olması normaldir. Bundan sonra, bebeklerin bağırsak hareketleri arasında birkaç gün veya hatta bir hafta olabilir. Ayrıca, karın kasları zayıf olduğu için dışkılamaları da zordur. Bu nedenle bebekler bağırsak hareketleri olduğunda ıkınır, ağlar ve kızarırlar. Bu, kabız oldukları anlamına gelmez. Bağırsak hareketleri yumuşaksa, o zaman muhtemelen bir sorun yoktur.

Normalden daha az dışkılama.

Bağırsak hareketini gerçekleştirmek için normalden daha fazla ıkınma.

Dışkının yumuşak ve sulu olması.

Karın (göbek) gazla şişkin veya kabarık olması.

Ağrılı kramplar.

Hangi hastalıklar kabızlık yapar?

Huzursuz bağırsak sendromu.

Diyabet.

Multipl skleroz.

Sinir fonksiyon bozukluğu veya hasarı.

Aşırı aktif tiroid, hipertiroidizm olarak da adlandırılır.

Parkinson hastalığı.

Gebelik.

Kabızlık en çabuk nasıl geçer?

Kabızlığı gidermek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

Kahve için

Dışkılamayı kolaylaştıracak içecekler söz konusu olduğunda, akla ilk gelen muhtemelen kahvedir. Sıcak tüketilmesi daha faydalıdır ve kahve kafein içerir, bu yüzden ölçülü tüketmelisiniz.

Dışkınızı yaparken çömelin

Bazı insanlarda kabızlığın rahatlaması için bu yöntem fayda sağlayabilir.

Lif takviyesi kullanın

Lif dışkınıza hacim katarak vücudunuzun onu sindirim sisteminizden ve vücudunuzdan dışarı atmasını kolaylaştırır.

Uyarıcı bir müshil alın

Müshillerin farklı türleri vardır. Uyarıcı formlar bağırsaklarınızın kasılmasını sağlar ve bu da yediklerinizin sindirim sisteminizin daha aşağısına doğru itilmesini sağlar. Bu eylemin dışkılamada fayda sağlaması 6 ila 12 saat sürebilir. Doktorlar hastalarına uyarıcı müshilleri yalnızca diğer tedaviler işe yaramadığında tavsiye eder.

Ozmotik bir müshil işe yarayabilir

Bu müshiller sıvıların kolondan (bağırsak) geçmesine yardımcı olur ve bu da kabızlığı giderebilir. Etkili bir yöntemdir ancak genellikle işe yaramaları 2 ila 3 gün sürebilir.

Kayganlaştırıcı bir müshil kullanın

Mineral yağ gibi maddeler bağırsak duvarlarını ve dışkı kütlesini kaplar. Bu, dışkının su tutmasına yardımcı olarak, onları bağırsaktan kolayca geçirmeyi kolaylaştırır.

Dışkı yumuşatıcı deneyin

Dışkı yumuşatıcılar bağırsaklardan dışkınıza su çeker. Yine, yumuşak ve hacimliyse vücudunuz dışkıyı daha kolay hareket ettirebilir.

Fitil kullanın

Eczanede reçetesiz satılan fitiller dışkıyı yumuşatır ve dışkılamanıza yardımcı olur. 

Bağırsaklarınıza masaj yapın

Hafif bir kolon masajı, dışkının kolondan geçmesine yardımcı olabilir. 

Egzersiz yapın

Egzersiz yapmak karnınıza giden kan akışını artırır, sindirim sisteminizi uyarır ve dışkının hareketini teşvik eder.

Lavman yapın

Reçetesiz olarak bulabileceğiniz lavmanlar, rektumunuza sıvı vererek dışkılamanıza yardımcı olur.

Yüksek lifli bir diyet yapın

Yüksek lifli yiyecekler tüketmek, mevcut kabızlık sorununu çözmeye yardımcı olabilir ve tekrarlama olasılığını azaltabilir. Bu yiyecekler arasında yulaf, esmer pirinç, fasulye, tam tahıllı ekmek ve makarna, muz ve elma gibi lifli meyveler, kuruyemişler ve havuç, brokoli ve yapraklı yeşillikler gibi lifli sebzeler bulunur.

Susuz kalmayın

Vücudunuz yeterli su içeriğine sahip yumuşak dışkıları daha etkili bir şekilde hareket ettirebilir. Günlük yaklaşık sekiz bardak su içmek kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. 

Doğal ilaçlar kullanın

Bazı insanlarda probiyotikler gibi doğal ilaçlar daha sık ve kolay dışkı yapmak için yarar sağlayabilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar için önerilmez. 

Kabızlığa iyi gelen besinler nelerdir?

Kabızllığa iyi gelen besinler arasında tam tahıllar, fasulye ve mercimek, meyveler, sebzeler ve kuruyemişler bulunur. Lif açısından zengin yiyecekler yemek dışkınızın daha kolay geçmesine yardımcı olabilir.

Meyveler

Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, çilek, kızılcık, kuru erik.

Sebzeler

Brokoli, karnabahar, havuç, patlıcan, bezelye, Brüksel lahanası, pancar, kara lahana, enginar.

Esmer pirinç

Yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlık için en iyi yiyeceklerden biridir.

Yulaf

Kabızlık için en iyi yiyeceklerden biri olmasının yanı sıra, bağırsak sağlığını destekleyen temel vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından oldukça zengindir.

Ceviz

Kabızlık sorununda tüketebileceğiniz en iyi alternatiflerden biri cevizdir.

Chia tohumları

Kabızlığı gidermeye yardımcı olabilecek bir diğer çok yönlü besindir.

Soya fasulyesi: Kabızlığa iyi gelen en iyi yiyeceklerden biridir ve bir fincan soya fasulyesi 17 gram lif içerir.

Bitki çayları

Rezene, anason.

Su

Lif açısından zengin yiyecekler kabızlığı tedavi etmede önemli olduğu kadar, yeterli sıvı alımını sürdürmek de bir o kadar önemlidir. 

Oluşturma: 17.01.2025 09:29
Son Güncelleme: 26.02.2025 11:14
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Denizanası temas edince ne yapılır? Denizanası temas edince ne olur? Kene ısırdığında neler yapılmalı? Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kulağa su kaçması halinde ne yapılmalı? Kulağa su kaçmasının riskleri nelerdir? Yolculukta mide bulantısı neden olur? Yolculukta mide bulantısı için ne yapmalı? Suçiçeği nedir? Suçiçeği hastalığı kaç gün sürer? Trakeostomi nedir? Trakeostomi kimlere takılır? Gözde astigmat olması ne anlama gelir? Astigmat olan göz nasıl görür? Kronik kolesistit ne demek? Kolesistit tehlikeli midir? Psikolojik hastalık türleri nelerdir? En ağır psikolojik hastalık nedir? İltihaplı sivilce neden olur? İltihaplı sivilce nasıl geçer? EKG ne demek? EKG çekimi kaç saat sürer? Vajinal kanama nedir? Vajinal kanama neden olur? Bebeklerde burun tıkanıklığına neden olur? Burun içi temizliği nasıl yapılmalıdır? Karanfil çiğnemenin faydaları nelerdir? Karanfil nasıl tüketilir? Noodle'ın içinde neler var? Noodle sağlıksız mı, sağlıklı mı? Matcha çayı nedir? Matcha çayının faydaları nelerdir? Biyopsi ne demek? Biyopsi işlemi kaç dakika sürer? Çocuklarda insülin direnci değeri kaç olmalı? Güneş lekesi nedir? Güneş lekesi olduğunu nasıl anlarız? Tuvalet eğitimi nedir? Çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilir? Meyveli buz kalıpları nasıl yapılır? Meyveli buz kalıpları tarifleri… Smoothie ile zayıflama nasıl olur? Zayıflatan smoothie tarifleri Tümünü Görüntüle