Ana iskelet yapılarından biri olan omurgada hem yaşa bağlı olarak oluşan hem de doğuştan gelen birtakım şekil bozuklukları ve hastalıklar görülebilmektedir. Genellikle gelişme çağındaki çocuklarda rleme gösteren doğuştan omurga hastalıkları cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Doğumsal Omurga Hastalıkları
Omurga; 5 grup ve 33 kemikten oluşan, içinde omuriliğin de bulunduğu ve vücudu destekleyen iskelet sistemidir. Doğuştan gelen omurga hastalıkları genel olarak embriyo döneminde ortaya çıkmakta ve doğumdan sonra hastalığın türüne ve şiddetine göre ilerleme göstermektedir. Genellikle sırt ve bel bölgesinde ortaya çıkan doğumsal omurga hastalıkları nadir de olsa sakrum ve boyun bölgesinde de görülmektedir.
Spina Bifida Nedir?
Açık ya da ayrık omurga olarak da bilinen spina bifida, rahim içinde omurganın tam olarak gelişememesi ve omurgada açıklık oluşmasıdır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de genel olarak folik asit eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Spina bifida belirtileri ise hastalığın şiddetine ve türüne göre ortaya çıkmakta ve hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Hastalığın en hafif hali olan occultada genellikle herhangi bir semptom görünmemekte ve tedaviye gerek kalmamaktadır. Bununla birlikte hastalığın şiddetli seyrettiği myelomeningoselde ise genellikle bel bölgesindeki omurilik kanalı açıktır. Sinirlerin dışarıda bulunması felç, hidrosefali, zihinsel bozukluklar gibi pek çok rahatsızlığa neden olmaktadır. Cerrahi operasyonlarla bu açık kese kapatılabilmektedir.
Kifoz Nedir?
Halk arasında kamburluk olarak da bilinen kifoz da omurga hastalıklarından biridir. Konjenital yani doğumsal kifoz, embriyo döneminde meydana gelen anomalilerden kaynaklanmaktadır. Omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında düz görünse de yandan bakıldığında gözle görülebilen bir eğiklik söz konusudur. Öne doğru eğimle karakterize olan konjenital kifoz, doğumdan sonra iki farklı şekilde kendini göstermektedir. Oluşum kusurunda bu eğrilik yaşla birlikte ilerlemekteyken ayrışım kusurunda ise genellikle ergenlik dönemine kadar tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Doğumsal kifoz bazı durumlarda ise nörolojik semptomlara da neden olabilmektedir.
Nadir görülen ama tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara neden olabilen konjenital kifoz doğumdan sonra ortaya çıkmaktadır. Tanısı içinse radyolojik ve fiziksel muayene yapılması gerekmektedir. Genel olarak ilaç ya da egzersizle düzelmeyen konjenital kifosun tedavisinde cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.