Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?



İdrar yolu enfeksiyonları, yaralanmalar ya da böbrek taşı nedeniyle görülebilen böbrek ağrısı, çoğu zaman oldukça şiddetli ve acı vericidir. Böbreklerle birlikte sırt ve kaburgalarda da hissedilen ağrı, kişilerin yaşam kalitesini düşürür. Böbrek ağrısı, basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi kist ya da kanser gibi hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu nedenle, böbrek ağrısı hisseden kişilerin ciddi sonuçlarla karşılaşmamak amacıyla bir sağlık kurumuna başvurması gerekir. Böbrek ağrısına sebep olan enfeksiyon hastalıklarında, ilaç tedavisine ek olarak evde tedavi yöntemlerinden de yararlanılabilir.

Böbrek Ağrısı Nedir?

Böbrekler; karnın üst bölgesinde, vücudun sağ ve sol tarafında olmak üzere iki adet bulunan iç organlardır. Darbe gibi dış etkenler ya da çeşitli iç hastalıklar nedeniyle böbreklerde oluşan, karnın üst kısmında ya da sırt bölgesinde genellikle tek taraflı hissedilen şiddetli ağrı, böbrek ağrısı olarak adlandırılır.

Boşaltım sisteminin bir parçası olan böbreklerde fazla sıvı ve atıklar birikir ve dışarı atılır. Bu organlarda oluşan ağrı her zaman böbrekle alakalı değildir. Bu anlamda böbrek ağrısı, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Özellikle idrar yolu sorunları ya da yüksek ateşle birlikte seyreden böbrek ağrısında farklı bir hastalıktan şüphelenilir.

Böbrek Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Böbrek ağrısının pek çok nedeni olabilir; darbe ya da yaralanmalar gibi dış etkenler nedeniyle oluşabileceği gibi hastalıklardan da kaynaklanabilir. Bu ağrının işaret ettiği hastalık, basit bir enfeksiyon olabileceği gibi böbrek kanseri gibi daha ciddi bir hastalık da olabilir.

Böbrek ağrısının bazı nedenleri şu şekildedir:

• Böbrek taşı,

• Kist, tümör ya da böbrek kanseri,

• Polikistik böbrek hastalığı,

• Böbrek içi kanamalar,

• İdrar yolu enfeksiyonları,

• Böbrek damarlarında kan pıhtısı,

• Gebelik.

Böbrek taşı, böbrek ağrısının en sık görülen nedenlerinden biridir. Böbrek içinde bulunan minerallerin sertleşmesiyle ortaya çıkan böbrek taşlarının oluşmasında pek çok etken rol oynayabilir. Özellikle üriner sisteme düşen taşlar, kişilerin çok şiddetli ağrı hissetmesine neden olur. Çok küçük taşlar bol su tüketimi ve ağrı kesicilerle doğal olarak vücuttan atılabilir. Komplikasyonlara neden olan büyük boyutlu taşların tedavisinde cerrahi yöntemlerden yararlanılır.

İdrar yolunda bulunan bakteriler de böbreklerde enfeksiyona ve ağrıya neden olabilir. Ağrı kesici ve antibiyotiklerle hem enfeksiyonun iyileştirilmesi hem de ağrının şiddetinin azalması sağlanır.

Görülme nedeni tam olarak bilinmeyen ve çoğu zaman ciddi sonuçlara neden olmayan böbrek kistleri de ağrıya sebep olabilir. Kistler, görüntüleme yöntemleriyle belirlendikten sonra genellikle belli periyotlarla takip edilir. Kist kaynaklı böbrek ağrıları dönemsel olabilir. Ağrı kesicilerle ağrının azalması sağlanır.

Böbrek Ağrısı Nerede Hissedilir?

Böbrek ağrısı, çoğunlukla bir böbrekte ortaya çıkan komplikasyonlara bağlı olarak vücudun tek tarafında hissedilir. Bununla birlikte, iki böbreğin de fonksiyonunu etkileyen durumlarda ağrı her iki tarafta da görülebilir. Sağ veya sol tarafta, kalça ve göğüs kafesinin arasında ve omurgada ağrı olabilir.

Böbrek taşlarının varlığında hissedilen ağrı çok şiddetli ve keskindir. Özellikle çok küçük boyutlu taşların üretere girmesi ve burada sıkışması, ağrının şiddetini artırır. Büyük boyutlu olan ve kanala girmeyen taşlar ise daha çok böbrek çevresinde ağrıya neden olur. Enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak gelişen böbrek ağrısı ise nispeten daha hafiftir.

Böbrek Ağrısının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek ağrısının tedavisi için öncelikle ağrının nedeninin saptanması gerekir. İdrar testi ya da ultrason gibi yöntemlerle, böbrek ağrısının bir enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığı teşhis edilebilir. Enfeksiyon kaynaklı böbrek ağrılarında genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Böbrek ağrısı, vücudun diğer bölgelerindeki ağrılara göre çok daha şiddetli seyrettiği için antienflamatuvar etkili ilaçlar da kullanılabilir.

Bununla birlikte, özellikle böbrek taşı varlığında, etkisi birkaç saat içinde geçen ağrı kesiciler kesin çözüm değildir. Böbrek taşının boyutuna ve konumuna bağlı olarak cerrahi müdahalede bulunulabilir.

Ağrı kesicilerin, taş oluşumları dışında böbrek hastalıklarında kullanılmaması gerekir. Böbrek kanseri, böbrek işlev bozuklukları ya da böbrek yetmezliği gibi ciddi sonuçlar yaratabilecek hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Böbrek Ağrısına Neler İyi Gelir?

Böbrek ağrısı, ciddi sonuçlar yaratabilecek bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle bireylerin uygun medikal ya da cerrahi tedaviyi alması gerekir. Bununla birlikte, enfeksiyon gibi daha hafif durumlarda ilaç tedavisinin yanı sıra evde tedavi yöntemlerinden de yararlanılır. Bu durumda aşağıdaki yöntemler denenebilir:

• Ayakları mümkün olduğu kadar sıcak tutmak,

• Böbrek çevresinde ağrı hissedilen bölgelere sıcak kompres yapmak,

• İdrar söktürücü özelliği bulunan yaban mersini suyu veya maydanoz suyu tüketmek.

Böbrek Ağrısı Nasıl Önlenir?

Böbrek taşı, enfeksiyon ya da çeşitli hastalıklar nedeniyle ortaya çıkan böbrek ağrısını önlemek için şu yöntemler uygulanabilir:

• Gün içinde yeterli miktarda su içmek,

• İdrarı tutmamak, zamanında vücuttan dışarı atmak,

• Tuz tüketimini azaltmak,

• Düzenli egzersiz yapmak,

• Cinsel ilişkiden sonra idrarı boşaltmak.

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir? Hakkında Sık Sorulan Sorular

Böbrek ağrısının pek çok nedeni olabilir; darbe ya da yaralanmalar gibi dış etkenler nedeniyle oluşabileceği gibi hastalıklardan da kaynaklanabilir. Bu ağrının işaret ettiği hastalık, basit bir enfeksiyon olabileceği gibi böbrek kanseri gibi daha ciddi bir hastalık da olabilir.

Enfeksiyon kaynaklı böbrek ağrılarında genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Böbrek ağrısı, vücudun diğer bölgelerindeki ağrılara göre çok daha şiddetli seyrettiği için antienflamatuvar etkili ilaçlar da kullanılabilir.

Prof. Dr.
M. Ziya Mocan
Nefroloji
MEDICANA KADIKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 22.03.2021 01:13
Son Güncelleme: 04.03.2022 01:03
Oluşturan: M. Ziya Mocan
+A A-