Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme Kanaması Nedir?



Adet kanaması sağlıklı bir kadında gebelik olmaması durumunda görülen, belirli periyotlarla tekrarlayan fizyolojik bir olaydır. Kadın üreme sistemini ilgilendiren çeşitli sağlık sorunlarının seyrinde, doğal adet döngüsüne uymayan ve vajinal kanama olarak kendini gösteren farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtilerden biri halk arasında “üstüne görme” olarak da ifade edilen yerleşme kanamasıdır.

Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir. Bu kanamaya çoğunlukla ağrı eşlik etmese de bazı kişilerde kendi kendini sınırlayan, kısa süreli, hafif şiddette karın ağrısı görülebilir. Yerleşme kanaması, doğal adet döngüsünün aksine gebelik durumunda meydana gelen fizyolojik bir durumdur.

Yerleşme Kanaması Neden Olur?

Doğal fizyolojik süreçte, sperm hücreleri kadın üreme sisteminin rahim tüpünde yumurta ile birleşir ve fetüsün ilk hücre taslağı olan zigotu meydana getirir. Zigot hücresi hızlı bir şekilde çoğalmaya başlayarak rahim tüpünü takip eder ve rahim iç boşluğuna ulaşır. Zigotun bölünerek meydana getirdiği doku bütünlüğüne ise embriyo adı verilir. Birtakım değişimler sonucu rahme bağlanmaya hazır hale gelen embriyo, çeşitli mekanizmaların yardımıyla boşluklar açarak kendini rahim dokusu içerisine yerleştirir. İmplantasyon olarak da bilinen bu doğal süreç esnasında, az miktarda doku kalıntısı ve kan rahme dökülerek vajinal yolla vücuttan uzaklaştırılabilir. Yerleşme kanaması ile izlenen kan bu sürecin ürünüdür.

Embriyo gelişiminde görev alan yumurta hücresi adet döngüsünün 14. ila 16. gününde rahim tüpüne bırakıldığından, sperm hücresiyle birleşmesi 18 ila 20. günlere rastlar. Zigotun embriyoya dönüşerek rahme ulaşması ve rahme yerleşmesi ise döngünün 24-26. günlerine denk gelir. Bu ise 28 günlük standart bir adet döngüsünde planlanan adet kanamasından birkaç gün öncesini ifade eder. Bu nedenle bireyler, yerleşme kanamasını erken geliştiği tahmin edilen bir adet kanaması ile karıştırabilir.

Yerleşme Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Yerleşme kanaması az miktarda görülen ve kendi kendini sınırlayan bir vajinal kanama olmakla birlikte, belirli özellikleri bakımından adet kanamasından farklıdır.

  • Yerleşme kanaması ortalama 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün devam eder.
  • Yerleşme kanamasında gelen kan miktarı oldukça az iken, adet kanamasının ilk günlerinde kanama çok miktarda ve süreklidir.
  • Yerleşme kanamasında baş ağrısı, halsizlik, sinirlilik gibi semptomlar beklenmezken ve ağrılı kanama nadiren görülürken; adet kanamasında bahsedilen semptomlar ortaya çıkabilir, kanama sancılı olabilir.


Yerleşme kanaması gebelikle ilişkili olduğundan, kişilerde kanamadan bağımsız olarak gebeliğin erken dönem semptomları ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında aşağıdakiler sıralanabilir:

  • Duygu durumunda değişim,
  • Bulantı ve kusma,
  • Vücudun genelinde şişkinlik, halsizlik, yorgunluk
  • İdrar yapma sıklığında artış,
  • Kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim problemleri,
  • Ciltte yağlanmada artış, akne gibi cilt problemlerinin gelişmesi,
  • Baş ağrısı,
  • Kas ağrıları,
  • Meme dokularında büyüme ve hassasiyet.


Yerleşme Kanamasında Ne Yapmak Gerekir?

Yerleşme kanaması fizyolojik bir sürecin parçası olduğundan, herhangi bir sağlık problemine yol açmaz veya işaret etmez. Kendi kendini sınırlayıcı özellikte olduğundan tedavi amaçlı bir müdahaleye gerek yoktur. Ancak yerleşme kanamasının beklenen gidişatıyla uyuşmayan şiddetli karın ağrısı, devamlılık gösteren ve çok miktarda olan vajinal kanama, genital bölgede ağrı veya hassasiyet gibi şikayetlerin varlığında, farklı sağlık sorunlarının ayırt edilmesi amacıyla bir sağlık kurumuna başvurulması önemlidir.

Yerleşme kanaması şüphesi olduğunda kişilerin gebelik yönünden araştırılması gerekir. Gebelik tanısının konulması evde uygulanabilen çeşitli idrar tetkikleri veya kandan bakılan beta-hCG hormon düzeyiyle mümkün olmakla birlikte, sağlıklı bir gebeliğin kesin tanısı ultrasonla gebelik kesesinin görülmesi sonucu konulur. Bu doğrultuda gebe adaylarının uzman bir hekim kontrolüne alınması ve gebelik takiplerinin başlatılması açısından sağlık kuruluşlarına başvurması önemlidir.

Yerleşme Kanaması Nedir? Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yerleşme kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renkli akıntı şeklinde kanamaya denir.

Yerleşme kanamasının beklenen gidişatıyla uyuşmayan şiddetli karın ağrısı, devamlılık gösteren ve çok miktarda olan vajinal kanama, genital bölgede ağrı veya hassasiyet gibi şikayetlerin varlığında, farklı sağlık sorunlarının ayırt edilmesi amacıyla bir sağlık kurumuna başvurulması önemlidir.

Oluşturma: 08.04.2022 11:10
Son Güncelleme: 04.01.2023 10:29
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-