Vajina daraltma olarak da adlandırılan vajinoplasti, genellikle zor doğumlar, karın içi basıncın sürekli arttığı durumlar ( kabızlık, kronik akciğer hastalıkları ,kilo) veya yapısal olarak kaynaklanan sarkan vajinal dokunun toparlanması amacıyla yapılır. Fazla vajinal dokuyu azaltarak vajinal kasları ve çevredeki yumuşak dokuların desteklenip sıkılaşması sağlanır.. Hassasiyetin artmasına, cinsel hazzın yeniden sağlanmasına, genital akıntıların azalmasına, iliki esnasında ve stres tipi idrar kaçırmanın iyileştirilmesine veya çözülmesine yardımcı olabilir. Bunun dışında vajinal bölgede oluşan genişlik bazı hastalarda vajinal gaz kaçırmalara sebep olabilmektedir vajinoplasti sonrası bu açıdan da fayda görülmektedir. Cerrahinin yanı sıra lazer teknikleriyle de prosedürün gerçekleştirilmesi mümkündür.
Vajinoplasti Nedir?
Vajinanın dış kısmı olan vulva; labia, klitoral bölge ve üretral açıklıktan oluşur. Vajinoplasti, kadınların vajinal doku ve kaslarında sarkmalar yaşadığı pelvik tabanın yeniden yapılandırılmasını sağlayan, kasları güçlendiren ve vajinal gevşekliği azaltan rekonstrüktif bir işlemdir.
Vajinal sarkma, yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olarak ya da doğumdan sonra vajinanın hamilelik öncesi boyutuna ve hissine tam olarak dönememesi durumlarında ortaya çıkabilir. Zayıflayan bir pelvik duvar mesane ve üretral kaslar için yeterli desteği sağlamadığından idrar kaçırma gibi diğer sorunlar da görülebilir. Bu işlem, vajinal kasların sıkılaştırılmasını ve daha fazla kasılma gücü ve kontrolü sağlar. Böylece cinsel deneyimler sırasında daha fazla duyum elde edilebilir.
Vajina, vücudun içinde yer almasına ve kolayca görülmemesine rağmen bu durumlar kadınların vajinanın görünümünden ve hissinden rahatsız olmasına veya tatmin olmamasına neden olabilir. Genel olarak ortalama fiziksel kondisyona sahip veya sağlık durumu iyi olan herkes vajinoplasti ameliyatına aday olabilir.
Vajinoplasti Neden Yapılır?
Hamilelik; vajinal doğum ve yaşlanma sürecinin tümü vajinanın tonusu, gücü ve kontrolü üzerinde etkiye sahip olabilir. Özellikle birden fazla doğum ve pelvik taban kaslarında zayıflık veya gevşeme; vajinal bölgede kas yaralanmasına, fibrozise, vajinal çapın artmasına veya gevşek ve sarkık vajinal dokuya neden olabilir. Bu da hassasiyetin azalmasına ve cinsel zevk eksikliğinin yanı sıra bölgede tahriş ve rahatsızlık gibi belirtilere de yol açabilir.
Vajinoplasti ameliyatına aday olabilecek kadınların şikâyetleri şunlardır:
- Vajinal gevşeklik
- Tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar
- Azalan cinsel tatmin
- Estetik açıdan beğenilmeyen görünüm
- Pelvik organ sarkması
- Oturup kalkarken egzersiz esnasında, ilişki sırasında gaz kaçırma vajianal bölgeye hava dolması
Vajinoplasti Özellikleri Nelerdir?
Vajinal daraltma işleminin özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Vajinanın sıkılaştırılması
- Cinsel aktivitelerin iyileştirilmesi
- Vajinanın orijinal görünümüne göre yeniden yapılandırılması ve şekillendirilmesi
- Vajinal sarkmaların tedavi edilmesi
- Doğuştan gelen anormalliklerin giderilmesi
Vajinoplasti Nasıl Yapılır?
Vajinoplasti ameliyatından önce yapılan muayenede hastaların bu işlem için uygun olup olmadığı belirlenir. Doğum ve diğer tıbbi durumlara göre prosedür planlanır. Ayrıca hastaların genel anestezi prosedürüne uygun olup olmadığından emin olunması için genel fiziksel ve zihinsel sağlık değerlendirilir.
Lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilen prosedür, kesi yapmak için neşterin kullanıldığı geleneksel cerrahi teknikler ya da özel lazer teknikleri kullanılarak gerçekleştirilebilir.
Vajinoplasti ameliyatı yaklaşık 2 ila 2,5 saat sürer ve ortalama bir haftalık iyileşme gerektirir. İşlemin ardından hastalar, genital ağrıdan şikâyet edebilir. Ameliyattan sonraki ilk iki gün bölgeye uygulanan soğuk kompres, şişliklerin ve ağrının giderilmesinde faydalı olabilir. Ayrıca hafif vajinal kanama da görülebilir.
Ameliyattan sonra hastalar genellikle 1 gün hastanede takip edildikten sonra taburculuk planlanır. 6 hafta içerisinde cinsel aktivitelerine dönebilir.
Vajinoplasti, diğer vajinal prosedürlerle de birleştirilebilir. Bu, vajina ve rektum arasındaki alanın düzeltilmesini içeren perine ameliyatını veya iç dudakların yeniden şekillendirilmesi ve çıkıntısının azaltılmasını içeren labioplastiyi içerebilir.
Vajinoplasti Komplikasyonları Nelerdir?
Cerrahi riskler az olsa da enfeksiyon, kanama ve yara izi yaygın görülen komplikasyonlardır. Herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu gibi aşağıdakileri içeren birkaç risk vardır:
- Enfeksiyon riski
- Aşırı kanama
- Uyuşma
- Sinir hasarı veya kalıcı his kaybı
- Şiddetli, kabarık, kızarık ve kaşıntılı yara izleri
- Anesteziye olumsuz yanıt
- Ameliyat sonrasında ağrılı cinsel ilişki
Vajinoplasti Hakkında Sık Sorulan Sorular
Vajinoplasti, kadınların vajinal doku ve kaslarında sarkmalar yaşadığı pelvik tabanın yeniden yapılandırılmasını sağlayan, kasları güçlendiren ve vajinal gevşekliği azaltan rekonstrüktif bir işlemdir.