12 aylık bebekler, çevrelerinde neler olduğunu merak etmeye ve incelemeye başlar. İnce motor becerilerin geliştiği bu dönemde çoğu bebek kendini yukarı çekerek ve mobilyalara tutunarak yürüyebilir. Ebeveynlerini anlamaya ve taklit etmeye başlar. 2-3 kelime konuşabilir, jest ve mimikleri ile istek ve ihtiyaçlarını anlatabilir. Sosyal açıdan yabancılara karşı çekingen davranışlarda bulunabilir.
- İçindekiler
- 12 Aylık Bebeklerde Fiziksel ve Motor Gelişim Nasıldır?
- 12 Aylık Bebeklerde Konuşma ve Dil Gelişimi Nasıldır?
- 12 Aylık Bebeklerde Sosyal ve Duygusal Gelişim Nasıldır?
- 12 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim Nasıldır?
- 12 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?
- 12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıldır?
- 12 Aylık Bebeklerin Sağlık Durumu Nasıldır?
- 12 Aylık Bebeklerde Gelişim Geriliği Nasıl Anlaşılır?
12 Aylık Bebeklerde Fiziksel ve Motor Gelişim Nasıldır?
Doğumdan sonraki ağırlığı yaklaşık 3 katına çıkan 12 aylık bebeklerin büyümesi bu dönemden sonra yavaşlamaya başlar. Bebeklerin kazandığı fiziksel beceriler şu şekildedir:
- Destek almadan oturma pozisyonuna geçebilir.
- Kollarını çekerek ve bacaklarını iterek göbek üstünde hareket edebilir.
- Elleri ve dizlerini kullanarak zemin üzerinde sürünebilir.
- Oturma pozisyonundan emekleme ya da yüzüstü yatma pozisyonuna geçebilir.
- Ayağa kalkmak için kendini yukarı çekebilir.
- Mobilyalardan destek alarak ayağa kalkabilir ve yürüyebilir.
- Destek almadan ayakta durabilir ve birkaç adım atabilir.
Bebekler, dikkatini, nesneleri kavramak ve incelemek gibi ince motor becerilerine yoğunlaştırdığı için büyük kasların çalışması sağlanır. Nesneleri tekmeleyebilir, fırlatabilir ya da itebilir. Motor becerilerin geliştiği bu dönemde parmakları ve elleri ile yapabildikleri şunlardır:
- Parmaklarla kıskaç hareketi yapma
- Nesneleri birbirine vurma
- Nesneleri bir kaba koyma ya da kaptan alma
- Nesnelerin gözden kaybolmasına izin verme
- İşaret parmağı ile dürtme
- Karalamaları taklit etmeye çalışma
12 Aylık Bebeklerde Konuşma ve Dil Gelişimi Nasıldır?
12 aylık bebekler ebeveynlerini taklit ederek dili öğrenir ve kelime haznesini hızla genişletir. Bu dönemde anne ve babasını tanıyan bebekler anne ve baba diyebilir, benzer sesler çıkarabilir. Yeni edindikleri dil becerilerini etraflarındaki insanların dikkatini çekmek amacıyla kullanabilir. Bazı bebekler istemedikleri bir durum olduğunda kafasını sallayarak “hayır” diyebilir. Basit sözlü isteklere yanıt verirken kelimeleri taklit etmeye çalışır.
12 Aylık Bebeklerde Sosyal ve Duygusal Gelişim Nasıldır?
12 aylık bebeklerde sosyal gelişim aşağıdaki gibidir:
- Yabancılar karşı utangaç ve çekingen davranışlarda bulunabilir.
- Oyun oynarken çevresindeki kişileri taklit edebilir.
- Belirli kişilere ve oyuncaklara karşı daha fazla ilgi gösterebilir.
- Beslenme sırasındaki davranışları ile ilgili ebeveynlerin tepkilerini görmek isteyebilir. Örneğin; bir yemeği reddettiğinde ebeveynlerin tepkisini ölçebilir.
- Herhangi bir davranışta ebeveynlerinin vereceği tepkileri test edebilir. Örneğin; ebeveynler odadan çıktıklarında ağlamaya başlayabilir.
- Yalnız kalmak gibi bazı durumlarda korkabilir.
- Çevresindeki kişilerin dikkatini çekmek için gördüğü hareketleri ve sesleri tekrar edebilir.
- Ebeveynlerini diğer kişilere tercih eder.
12 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim Nasıldır?
Bilişsel gelişim; soyut düşünmeye başlama, problem çözme, dikkatini bir noktaya verme gibi zihinsel süreçleri içerir. 12 aylık bebekler; çevresini, kişileri ve eşyaları daha iyi anlamasına yardımcı olacak beceriler kazanmaya başlar. Göz teması kurarak, jest ve mimiklerini kullanarak, göz kırparak ya da el sallayarak iletişim kurabilir.
İnatlaşma, 12 aylık bebeklerde yoğun olarak görülür. Artık kendini bir birey olarak gördüğü için istediklerini ve istemediklerini ebeveynlerine anlatmaya çalışır; istemediği durumlardan kurtulma eğilimindedir. Bu durum, beslenme ve giyinme gibi günlük rutinlerin aksamasına neden olabilir.
Bu dönemde göremese ve dokunamasa bile insanların ve nesnelerin belli bir yerde olduğunu bilir. Saklambaç oyunları, bu becerinin gelişmesine yardımcı olur. Bazı nesnelerin nasıl kullanılacağını anlamak için yetişkinlerin hareketlerini taklit etme eğilimindedir. Böylece, telefonu tutmak ve konuşmak gibi basit eylemlerin nasıl yapılacağını öğrenebilir.
12 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?
12 aylık bebekler, anne sütüne ek olarak katı gıdalar tüketmeye başlayabilir. Ayrıca sağlıklı beyin gelişimi ve diğer becerilerin gelişmesi için bebeklerin ekstra yağa ve günde ortalama 1.000 kaloriye ihtiyacı vardır. Buharda pişirilen küçük sebzeler, çırpılmış yumurta, tam tahıllı ekmek, makarna parçaları gibi yiyecekler tüketebilir. Kıskaç hareketi ile parmak yiyecekleri kendi başına yiyebilir. Bu dönemde farklı besinler tüketmeye başladığı için yemek masasında tüketilen yiyeceklere karşı ilgi duymaya başlar. Farklı tat ve dokuya sahip yiyecekleri tüketmek isteyebilir.
12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıldır?
Bebekler, 12. ayında ortalama 10-11 saat kesintisiz gece uykusuna ihtiyaç duyar. Ancak ayrılık kaygısı nedeniyle geceleri zaman zaman uyanabilir, ağlayabilir ve ebeveynlerini arayabilir. Bu dönemde gündüzleri daha az, geceleri daha fazla uyur. Hala gündüz, öğleden sonra uykusuna ihtiyaç duysa da sabah kestirmeleri sona erer. Bunun yerine gün ortasında normalden uzun bir süre uyuyabilir. Ortalama 30-120 dakika arasında olan iki gündüz uykusu ile birlikte 12-16 saat arasında uykuda kalabilir.
12 Aylık Bebeklerin Sağlık Durumu Nasıldır?
Bu dönemde bebekler kronik ya da geçici bazı hastalıklara açık hale gelir. Astım atakları, nezle ve soğuk algınlığı bu hastalıklar arasında bulunur. Yeni tüketmeye başladığı yiyecekleri sindirmekte zorlanabilir. Bu da ishal ve kabızlığa neden olabilir; kusma ve yüksek ateş görülebilir. Nezle ya da alerjik rinit nedeniyle öksürme, hapşırma, burun akıntısı, şiş ve kırmızı gözler görülebilir. Astım atakları ise solunum yolu enfeksiyonu meydana gelen dönemlerde daha sık görülür.
12 Aylık Bebeklerde Gelişim Geriliği Nasıl Anlaşılır?
Her bebeğin gelişim süreci farklıdır. Bu nedenle bebeklerin herhangi bir fiziksel, sosyal ya da bilişsel yetiyi ne zaman kazanabileceği zaman kesin olarak söylenemez. Ancak özellikle 8. aydan 12. aya kadar bebeklerin bazı becerileri kazanması beklenir. 12. aya kadar kazanılamayan aşağıdaki becerilerde gelişimsel gecikmeden söz edilebilir:
- Emekleyememe
- Göz teması kurmama
- Emeklerken vücudun bir tarafını sürüklemeye devam etme
- Destekle dahi ayakta duramama
- Hiç hareket etmeme
- Herhangi anlamlı bir kelime söyleyememe
- Nesne bütünselliğini kavrayamama, gözden kaybolan bir nesneyi takip etmeyi bırakma
- Kafa sallama gibi jestleri kullanmayı öğrenememe
- Nesneleri işaret edememe
Bebeklerde 12 Aylik Gelisimi Nasil Olur? Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bebeklerin doğumdan sonraki ağırlığının yaklaşık 3 katması beklenir.
Günde ortalama 1.000 kaloriye ihtiyacı vardır.