Çene, yüzün görünümünü ve şeklini belirleyen önemli bir bölgedir. Asimetrik, şekilsiz ya da belirsiz bir çene hattı kişinin çene görünüşünü değiştirme isteğine yol açabilir. Cerrahi yöntemleri tercih etmeyenler için ideal olan jawline dolgusu, yüzün yeniden şekillendirilmesine olanak tanır. Yüz hatlarını keskinleştiren ve güçlendiren bu işlem, cildin sıkılaşmasına da yardımcı olur.
Jawline Dolgusu Nedir?
Jawline dolgusu, cilde enjekte edilen jellerle çene hattını dolgunlaştırarak bu bölgenin belirgin bir görünüm kazanmasını sağlar. Cerrahi olmayan bu kozmetik işlem yalnızca belirginlik sağlamakla kalmaz, ciltteki hyaluronik asit ve kolajen üretimini de uyarır. Bu sayede çene çevresindeki sarkık cilt görünümü de giderilir. Böylece genç görünen, pürüzsüz bir cilt edilir.
Jawline Dolgusu Ne Amaçla Yapılır?
Jawline dolgusu, yüzün alt bölümündeki birçok sorunun giderilmesine katkıda bulunur. Bunlardan ilki çene çizgisinin etrafında sarkan cilttir. Kişi yaş aldıkça cilt yavaş yavaş kırışır ve elastikiyetini de kaybederek sarkmaya başlar. Zamanla çene çizgisi görünürlüğünü kaybeder, daha yumuşak bir görüntü ortaya çıkar. Bununla birlikte gıdı oluşumu da gözlemlenebilir. Yine ilerleyen yaşla ağız çevresinde de sarkmalar olur ve çizgiler oluşur.
Yaşın yanı sıra bazı kişilerin çene çizgisi yeterince belirgin olmayabilir. Yuvarlak yüz ve yumuşak hatlara sahip olan bu kişilerde alt çene, boyun içine doğru gibi görünebilir. Genellikle kalıtsal olan bu yüz tipinin altında herhangi bir tıbbi durum bulunmaz. Ancak yine de yüzün genel görünümünü etkilemesi sebebiyle kişiler belirgin olmayan çene hattından memnun olmayabilir.
Jawline dolgusu sayesinde çene hattında kişiyi rahatsız eden sorunlar giderilebilir. İşlemde kullanılan dolgu maddeleri yüzün daha dolgun, sıkı, genç ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Kolajen ve elastin üretimini destekleyen jawline dolgusu yüzün alt kısmındaki ince çizgiler ve kırışıkların oluşumunun da önüne geçilmesine yardımcı olur.
Zayıf ve belirsiz çene hattının düzeltilmesi ve daha belirgin hâle getirilmesi de jawline dolgusu ile mümkündür. Dolgu maddesi çene hattına enjekte edildiğinde bu bölgenin şeklini yeniden yapılandırır ve kulak altından başlayarak çene ucuna kadar daha keskin bir hat oluşturur. Jawline dolgusu ayrıca şu amaçlarla da yapılabilir:
- Çene hattındaki asimetrik görünümü düzeltmek
- Çene hattının daha oval hâle gelmesini sağlamak
- Gıdı görünümünü azaltmak
- Yüze daha güçlü bir çerçeve sağlamak
Jawline Dolgusunun Özellikleri Nelerdir?
Jawline dolgusu daha invaziv olan kozmetik işlemlerle kıyaslandığında daha az riskli olması, daha hızlı sonuç vermesi ve günlük rutine daha hızlı dönülmesine olanak tanıdığından avantajlıdır. Bazı sağlık sorunlarına sahip olan kişiler dışında jawline dolgusunda risk çok azdır ya da hiç yoktur. Cinsiyet fark etmeksizin herkes tarafından yaptırılabilen bu işlem çenenin kısa sürede ideal şekline kavuşturulmasını sağlar. Erkeklerde daha maskülen bir görünüm ya da kadınlarda daha belirgin bir çene elde etmek jawline dolgusu ile mümkündür.
Jawline dolgusunda dolgu maddesi çene hattına direkt enjekte edildiğinden uzun bir ameliyat gerektirmez. Hastanın ideal çene şeklinde ulaşması için yapılan bu işlem 15-20 dakika kadar sürer. Hasta işlemden sonra rahatlıkla günlük yaşantısına devam edebilir. Bunlara ek olarak kişiye göre değişse de genellikle dolguların sonucu 24 ila 48 saat sonra gözlemlenebilir.
Jawline Dolgusu Kimler İçin Uygundur?
Jawline dolgusu hemen hemen herkes için uygun bir işlemdir. Sağlıklı bir cilde sahip olup çene hattını belirginleştirmek isteyenler bu işlemi rahatlıkla yaptırabilir. Çene hattına ameliyatsız bir şekilde doğal ve keskin bir görünüm kazandırmak isteyen kişiler için jawline dolgusu uygundur. Bunlara ek olarak şu kişiler de jawline dolgusu yaptırabilir:
- Çene hattı ile boyun arasındaki ayrımı belirgin hâle getirmek isteyenler
- Çene hattının daha keskin olmasını isteyenler
- Çene hattının daha simetrik hâle gelmesini isteyenler
- Çene bölgesindeki ince çizgiler ve kırışıklıkları gidermek isteyenler
- Daha genç bir görünüme sahip olmak isteyenler
Jawline Dolgusu Kimler İçin Uygun Değildir?
Jawline dolgusu işleminde risk az olsa da bu işlemi yaptırmaması gereken kişiler de vardır. Diyabet hastaları, lupus ya da skleroderma gibi hastalıkları olanlar, işlem yapılacak bölgede enfeksiyon veya uçuk olanlara jawline dolgusu yapılmaz. Bunların yanı sıra boyun ve çene hattında çok fazla yağ olan kişiler için de jawline dolgusu yerine kilo vermek veya liposuction gibi yöntemler daha uygun olabilir. Aynı şekilde boyunda aşırı sarkma veya gıdı varsa gıdı estetiği daha iyi bir tedavi yöntemi olabilir. Yine de jawline dolgusu yaptırmak için uygun olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler bir uzmandan yardım almalıdır.
Jawline Dolgusu Ne Kadar Kalıcıdır?
Jawline dolgusu yapıldıktan sonra zamanla vücut dolgu maddesini emer. Dermal dolguların kalıcılığı 18 aya kadar sürebilir ancak 9 ila 12. aydan sonra ilk görünüm yavaş yavaş gitmeye başlar. İlk görünümün tekrar elde edilmesi için bu süreden sonra tekrar dolgu yaptırmak gerekebilir. Diğer yandan dolgu maddesi de dolgunun kalıcılığını etkileyebilir. Dolgu maddelerinin etkilerinin daha uzun süre kalıcı olmasına katkıda bulunmak için şunlar yapılabilir:
- Cilt güneşten korunmalı ve düzenli olarak güneş kremi sürülmelidir.
- Sağlıklı beslenmeye ve bol su içmeye özen gösterilmelidir.
- Cilt düzenli olarak nemlendirilmeli ve kurumamasına dikkat edilmelidir.
Jawline Dolgusu Nasıl Yapılır?
Jawline dolgusuna başlamadan önce hastanın çene hattı ve yüz şekli incelenerek işlemden beklenen sonuç öğrenilir. Bu bilgi sayesinde yapılması gereken dolgu tipi ve miktarı, enjeksiyonun yapılacağı bölgeler ve derinliği belirlenir. Olası yan etkilerin tespit edilmesi için varsa hastanın kullandığı ilaç ve takviyelerin de öğrenilmesi gerekir. Kan sulandırıcılar, bazı ağrı kesiciler ve takviyeler işlemden önceki 24 saat içinde kullanılmamış olmalıdır.
Çene hattı dolgusu yaptırmadan önceki 1-2 gün içinde alkollü içecekler tüketmemiş olması da önemlidir. Bununla birlikte sigara içmek ya da nikotin içeren ürünlerin kullanılması da iyileşme sürecini yavaşlatabileceğinden bunların bırakılması veya azaltılması gerekebilir. Yine işlemden önce çene bölgesinde herhangi bir tüy alma ürünü kullanılmamalı ve aynı zamanda birkaç gün önce cilde retinol, retinoid veya glikolik asit içeren bir cilt bakım ürünü uygulanmamalıdır.
Muayene yapıldıktan sonra hastanın cildi temizlenerek işlem yapılacak bölgenin uyuşturulması için topikal anestezik krem uygulanır. Krem etkisini gösterdikten sonra ise dolguya başlanır. Son derece ince bir iğne ile istenilen bölgelerde cildin altına gerekli miktarda dolgu maddesi enjekte edilir. Hasta bu esnada hafif batmalar hissedebilir ancak genellikle ağrı olmaz.
İşlem tamamlandıktan sonra birtakım yan etkiler görülebilir. Bunların giderilmesi için yapılması gerekenler hakkında doktordan bilgi alınabilir. Genellikle yan etkiler 1 ya da 2 gün içinde tamamen geçer. Rahatsızlık hissini gidermek amacıyla işlem yapılan bölgeye soğuk kompres yapılabilir. Hasta işlemden sonra günlük hayatına hemen dönebilse de daha yorucu aktiviteler için 24 ila 48 saat kadar beklenmesi tavsiye edilebilir. Ayrıca jawline dolgusu sonrasında cilde hemen makyaj yapılmamalı ve cilt güneş ışığından korunmalıdır.
Jawline Dolgusunun Yan Etkileri Nelerdir?
Jawline dolgusu güvenli ve genellikle ağrısız bir işlem olsa dahi yine de bazı geçici yan etkiler ortaya çıkabilir. Çoğunlukla dolgu maddeleri herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmaz. Ancak hasta işlem sonrasında rahatsızlık hissedebilir. Uygulama yapılan bölgede kırmızılık veya morluk, akne oluşumu ve kaşıntı görülebilir. Bununla birlikte hasta, çene hattında hassasiyet ya da uyuşukluk hissedebilir. Yine yaygın görülen geçici bir yan etki de asimetrik görünümdür. Daha az yaygın görülen jawline dolgusu yan etkisi ise enfeksiyondur. Bu yan etkilerin geçmemesi veya şiddetlenmesi hâlinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.