Gergedan Gribi Belirtileri & Tedavisi

Gergedan Gribi Belirtileri & Tedavisi



Gergedan gribi bir diğer adı ile rhinovirüs, soğuk algınlığına sebep olan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. Rhinovirüsler, soğuk algınlığı virüsü olarak kabul edilseler dahi üst solunum yolunda ortaya çıkan çeşitli hastalıklara da sebep olabilirler. Çoğunlukla burun ve genizde enfeksiyona yol açan rhinovirüs, yeni bir hastalık olmamakla beraber soğuk algınlığı ve nezle virüsü olarak kabul edilir. Çoğu kişide kış aylarında görülmeye başlayan solunum yolu enfeksiyonlarına rhinovirüs neden olur. Bu virüs geniz ve burun enfeksiyonu haricinde kişide kırgınlık, eklem ağrısı, yüksek ateş ve baş ağrısına da sebep olmaktadır. Gergedan gribinin bulaşma şekli soğuk algınlığı ve gripten çok farklı değildir. Hastanın dokunduğu yüzeylere temas edilmesi, hasta ile kapalı alanda aynı havanın solunması gibi durumlarda hastalığın bulaşması olasıdır. Hastalığın vücuda girişi çoğunlukla burundan olsa da göz ve ağız yoluyla da bulaşması mümkündür. Rhinovirüs, bireyin vücuduna girdikten sonra hastalık belirtilerinin görülmeye başlanması iki gün sürebilir.

Gergedan Gribinin Belirtileri Nelerdir?

Gergedan gribinin belirtileri, soğuk algınlığı ile ortak noktalara sahiptir. Bulaş gerçekleştikten iki gün sonra görülmeye başlayan belirtiler virüsün tespit edilmesinde büyük rol oynar. Her ne kadar spesifik testler ile hastalığın tespit edilmesi mümkün olsa da hastalık, genellikle bu testlere ihtiyaç duyulmadan tespit edilebilir.

Aşağıda listelenmiş olan belirtilerden şikayetçi olmanız halinde tedavi amaçlı doktor kontrolüne görünmenizde fayda vardır. Rhinovirüs tedavi edilmediği takdirde başka hastalıklara da zemin hazırlayabilir. Tedavisi aksatılan veya ertelenen gergedan gribinin ilerlemesi ve daha ciddi tıbbi rahatsızlıklara yol açması olasıdır. Bu nedenle hastalıktan şikayetçi kişilerin doktor muayenesine başvurması önemlidir. 

  • Boğaz ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Öksürük
  • Burun tıkanıklığı
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik


Gergedan Gribi Nasıl Tedavi Edilir?

Yaygın bir virüs olan gergedan gribinin spesifik bir tedavisi yoktur. Hastalıkta ilk olarak bol sıvı tüketimi ve istirahat etmek önem taşır. Yüksek ateşten şikayetçi hastalar için doktorlar tarafından reçeteli ilaçlar önerilir. Bunun dışında burun spreyleri de kullanılabilir. Soğuk algınlığı ilaçları virüsü tam anlamıyla iyileştirmese de belirtileri hafifletir. Belirli durumlarda doktorlar tarafından kullanımı uygun görülebilir. Çoğu uzman doktorun görüşü doğrultusunda antibiyotiklerin bu hastalığa karşı etkili olmadığı söylenmektedir. Virüsün bir aşısı olmadığı için iyileşme sürecinde yapılacak en doğru şey enfeksiyon vücuttan atılana kadar semptomlara dikkat etmek olacaktır.

Rhinovirüs her ne kadar yoğun bir tedavi gerektirmese de hastalığı hafife almamakta yarar vardır. Eğer rhinovirüs ikincil bir bakteriyel enfeksiyona yol açar ise sinüzit, zatürre, orta kulak iltihabı ve benzeri hastalıkların ortaya çıkması mümkündür. Bu durumda doktorlar antibiyotik kullanımını uygun görür. Hastalığın ilerlememesi için bolca sıvı tüketilmeli ve bedeni yormamaya özen gösterilmelidir. Hastalığın geçmemesi ve ciddi semptomlar ortaya çıkması halinde tıbbi yardıma başvurmanız mühimdir.

Gergedan Gribinden Nasıl Korunuruz?

Rhinovirüs insan bedeninin dışında 3 saate kadar yaşayabilir. Gergedan gribinden korunmanın başında elleri sıkça ve etkili bir şekilde yıkamak gelir. Hastalığın bulaştığı kişilerin bulundukları ortamı dezenfekte etmesi, hastalığın başkalarına bulaşmasını önlemek için alınabilecek etkili bir tedbirdir. Hastaların sigara ve alkolden uzak durması ve bulundukları ortamın ısısına dikkat etmesi de mühimdir. Rhinovirüsün bulaşmasını önlemenin bir diğer yolu ise yakın temastan kaçınmaktır.

Eğer gergedan gribinden şikayetçi kişi siz iseniz kullandığınız kağıt mendilleri kullandıktan sonra etrafa temas etmesine izin vermeden çöpe atmalısınız. Hastalığı kapmamak için dışarıdaki yüzeylere temas ettikten sonra ellerinizi ağzınıza ve yüzünüze götürmemeye özen gösteriniz. Yüzünüze temas etmeden önce ellerinizi iyice yıkadığınıza emin olun; bu sayede hastalığı kapma riskiniz azalacaktır. Rhinovirüs yani gergedan gribi, soğuk algınlığı ve gripten çok farklı değildir. Hastalığın bulaşmasını önlemek için gripten korunma yollarına da başvurabilirsiniz. Eğer tüm önlemleri almanıza rağmen Rhinovirüs kaparsanız kendinizi izole etmeli ve iyileşene kadar çevrenizdekiler ile yakın temas kurmamalısınız. Bu sayede hastalığın bulaşmasının önüne geçebilirsiniz. Hastalığınızın ilerlemesi durumunda doktor desteğine başvurmayı aksatmayın.

Gergedan Gribi Belirtileri & Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Rhinovirüs, geniz ve burun enfeksiyonu haricinde kişide kırgınlık, eklem ağrısı, yüksek ateş ve baş ağrısına da sebep olmaktadır.

Hastalığın ilerlememesi için bolca sıvı tüketilmeli ve bedeni yormamaya özen gösterilmelidir. Hastalığın geçmemesi ve ciddi semptomlar ortaya çıkması halinde tıbbi yardıma başvurmanız mühimdir.

Uzm. Dr.
Semiha Ayaydın Kaplan
İç Hastalıkları
MEDICANA KADIKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 18.05.2022 04:53
Son Güncelleme: 23.08.2023 10:56
Oluşturan: Semiha Ayaydın Kaplan
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri