Kardiyolojik sağlık sorunlarının teşhis edilmesini sağlayan Holter cihazı, taşınabilir bir elektrokardiyogram türüdür. Taşınabilir olması sayesinde günlük aktiviteler esnasında kalp ritmini izlemeye yarar. Hastanın 1 ya da 2 gün süreyle üstünde taşıdığı cihaz aracılığıyla aritmi gibi bir problemi olup olmadığı kolaylıkla tespit edilebilir.
- İçindekiler
- Holter Cihazı Nedir?
- EKG ve Holter Monitörü Arasındaki Fark Nedir?
- Holter Cihazı Hangi Durumlarda Gereklidir?
- Hangi Durumlarda Holter Cihazı Kullanılmaz?
- Holter Cihazı Hangi Hastalıkların Teşhis Edilmesini Sağlar?
- Holter Cihazı ile Nasıl Kayıt Yapılır?
- Holter Cihazı ile Kayıt Alındıktan Sonra Neler Olur?
- Holter Cihazı Kullanımı Riskli Midir?
Holter Cihazı Nedir?
Holter, kalp ritmini kaydetmeyi sağlayan küçük ve giyilebilir bir cihazdır. Kalp ritim bozukluklarını tespit etmek ya da kalple ilgili incelemeler yapmak için kullanılır. Holter cihazının ana amacı kalbin aktivitesini klinik ortamda değil, hastanın günlük yaşantısında analiz etmektir. Hasta gün içindeki rutin faaliyetlerini gerçekleştirirken kalp ritmi ve hızı, hastanın üzerinde bulunan Holter cihazı ile kaydedilir. Cihaz bu sayede kalbin çalışmasıyla ilgili detaylı bir inceleme yapabilmeye olanak tanır.
Holter cihazı, kalbin durumu hakkında yeterli ayrıntının EKG ile elde edilememesi hâlinde kullanılır. Holter ile kalbin durumu incelenmek istendiği takdirde hasta cihazı 24 ya da 48 saat boyunca takar. Bu süre zarfında kaydedilen kalp atışları daha sonra kardiyak aritmi ve kardiyak iskemi semptomları açısından analiz edilir. Herhangi bir yan etkisi olmayan ve güvenilir sonuçlara ulaşmayı sağlayan cihaz, aritmi teşhisinde oldukça etkilidir.
Holter cihazının tansiyon sorunlarını tespit etmeye olanak tanıyan bir çeşidi daha bulunur. Kalp ritmini ölçen cihazla benzer şekilde çalışır. Tansiyon Holter ile 24 saat boyunca hastanın kan basıncı ölçülür. Bu sayede hastada hipertansiyon olup olmadığı teşhis edilerek buna göre bir tedaviye başlanabilir.
EKG ve Holter Monitörü Arasındaki Fark Nedir?
EKG, hastanın test yapılan anda ve klinik ortamda kalbin aktivitesini ölçmeyi sağlar. Kalbin normal fonksiyonunu etkileyen anormallikleri tespit etmek için de kullanılır. EKG sırasında hastanın kalp ritmini kontrol edebilmek için göğüs kısmına elektrotlar yerleştirilir. Hasta, kısa bir süre makineye bağlı kalır. Kalp ritmi ve semptomlar gün içinde değişebilir.
Diğer bir deyişle hastanın yaşadığı kalp ritmi bozuklukları EKG çekilirken ortaya çıkmayabilir. Dolayısıyla EKG her zaman var olan hastalıkların teşhis edilmesini sağlamayabilir. Bu nedenle hastanın gün içinde kalp atışlarının nasıl değiştiğini görmek ve daha detaylı bir inceleme yapabilmek için Holter cihazı gerekir.
Holter Cihazı Hangi Durumlarda Gereklidir?
Holter cihazı genellikle kalp ritmi bozukluğu semptomları olan hastada EKG ile sonuç alınamadığında kullanılır. Bu semptomlar çoğu zaman şunlardır:
- Bayılma ya da bayılmaya benzer durumlar
- Açıklanamayan baş dönmesi
- Kalp çarpıntısı
Anormal kalp ritmi ve diğer kardiyak semptomlar her zaman devam etmiyor olabilir. Bunları kayıt altına alabilmek için ise EKG’den daha uzun süreli bir izleme yöntemine ihtiyaç duyulur. Uzun vadede hastanın kalbinin nasıl çalıştığını detaylı bir şekilde görmek için Holter cihazı kullanılır. Cihazın yaptığı kayıtlar kalbe yeterince oksijen gidip gitmediğini, kalbin elektriksel aktivitesinin gecikip gecikmediğini ya da erken olup olmadığını belirlemeyi sağlar.
Hasta hâlihazırda kalple ilgili sağlık sorunları için tedavi görüyorsa kullandığı ilaçların etkili olup olmadığı da Holter cihazı ile belirlenebilir. Böylece hastanın aynı ilaçları kullanmaya devam etmesine ya da ilaçlarda değişiklik yapılması gerektiğine karar verilebilir. Bunlara ek olarak cihaz sayesinde baş dönmesi, baygınlık ya da kalbin normalden hızlı atıyormuş hissi gibi kardiyak sorunların benzeri diğer semptomların nedeni de tespit edilebilir.
Holter cihazı nadir olarak anjinaya yol açmayan kardiyak iskemi nöbetlerinin incelenmesi için de kullanılır. Bu iskemi, herhangi bir semptoma neden olmadığından sessiz iskemi ya da gizli kalp hastalığı olarak da adlandırılır. Ancak Holter cihazı iskeminin yol açtığı ritim değişikliklerini spesifik olarak göremeyebilir. Dolayısıyla alınan kayıtlar yanıltıcı olabilir. Bu nedenle genellikle sessiz iskemi teşhisi konulmuş ya da daha önce iskemisi olduğu bilinen bir hastaya Holter cihazı taşıması tavsiye edilmez.
Tansiyon Holter cihazı da aynı şekilde hastanın kullandığı tansiyon ilaçlarının etkili olup olmadığını görmeyi sağlar. Hastanın günlük aktivitelerinin tansiyon üzerinde değişikliklere yol açıp açmadığı, kullanılan ilaçların ne kadar süreyle tansiyonu kontrol altında tutabildiği, farklı ilaçlara ihtiyacı olup olmadığı tespit edilebilir. Aynı zamanda ilaç alma sıklığını belirlemeye de yardımcı olur.
Hangi Durumlarda Holter Cihazı Kullanılmaz?
Kalp hastalıklarına dair semptomlar gösteren ve acil tedaviye ihtiyaç duyan hastalar için Holter cihazı kullanılması uygun değildir. Bununla birlikte eğer hastada herhangi bir semptom yoksa rutin taramalar için de Holter cihazı kullanılmaz.
Holter Cihazı Hangi Hastalıkların Teşhis Edilmesini Sağlar?
Holter cihazı şu hastalıkların teşhis edilmesine olanak tanır:
- Atriyal fibrilasyon
- Taşikardi
- Bradikardi
- Prematür ventriküler kompleks
Bu hastalıklardan birinin semptomlarını yaşayan hastalara Holter cihazı takılması tavsiye edilebilir.
Holter Cihazı ile Nasıl Kayıt Yapılır?
Hasta Holter cihazını 1 ya da 2 gün boyunca üstünde taşır. Bu süre boyunca cihaz tüm kalp aktivitesini kaydeder. Cihaz herhangi bir ağrı ya da rahatsızlığa neden olmaz, taşımak için vücutta bir kesi açılmasına da gerek yoktur. Kıyafetlerin altında görünmeden taşınabilen Holter kalbe yakın bir bölgeye yerleştirilir. Yerleştirildikten sonra uyurken dahi çıkarılmaması gerekir. Holter cihazı takılıyken hasta günlük yaşantısına devam edebilir.
Genel hatlarıyla Holter cihazının yerleştirilmesi ve kayıt süreci şu şekilde ilerler:
- Cihazın kayıt yapmasını engelleyebilecek takı ya da diğer nesneler çıkarılır.
- Sağlıklı veriler elde edebilmek için elektrotlar göğüs ve karın kısmına yerleştirilir. Ancak öncesinde elektrot yamalarının yerleştirileceği alanlar iyi bir şekilde temizlenir. Daha sonra elektrotlar takılarak Holter cihazı, kablolar aracılığıyla elektrotlara bağlanır.
- Cihaz bağlandıktan sonra hastaya neler yapması gerektiği anlatılır. Aksi söylenmediği sürece hasta işe gidebilir, spor ya da ev işleri yapabilir. Günlük rutinine devam eden hastanın yaşadığı sağlık problemlerinin hangi durumlarda tetiklendiği bu sayede görülebilir.
- Cihazın kayıt aldığı süre boyunca hastanın günlük tutması da istenir. Hasta yaptığı tüm etkinlikleri not almalıdır. Özellikle çarpıntı, baş dönmesi, göğüs ağrısı gibi herhangi bir semptom ya da önceden yaşanan diğer semptomlar ortaya çıkarsa bunların hangi aktivite esnasında olduğu ve saati yazılmalıdır.
Tansiyon Holter cihazı ise kemere takılabilir. Kola geçirilen manşon cihaza bağlanır ve kayıt alınmaya başlar. Hasta aynı şekilde günlük yaşantısına devam eder. Ancak cihaz her zaman takılı olmalıdır.
Holter Cihazı ile Kayıt Alındıktan Sonra Neler Olur?
Holter cihazı ile kayıt alındıktan sonra cihaz çıkarılır. Daha sonra cihazdaki kayıtlar işlenerek bir rapor oluşturulur. Rapor ve hastanın aldığı notlar doktor tarafından incelenir. Genellikle test sonuçları iki hafta içinde çıkar. Sonuçlar doğrultusunda ek testlerin yapılması gerekebilir, kalp ilaçları ya da kalp pili kullanımı önerilebilir.
Holter Cihazı Kullanımı Riskli Midir?
Hastaların Holter cihazını üzerinde taşımalarının herhangi bir riski yoktur. Ancak nadiren de olsa cihazın yerleştirildiği bölgede hafif bir rahatsızlık olabilir veya cilt tahrişi oluşabilir. Cihaz aynı zamanda diğer elektrikli aletlerden de etkilenmez. Bu sayede rahatlıkla kullanılabilir. Bununla birlikte bazı elektrikli aletler cihaza giden sinyali kesebilir. Bunun önüne geçmek için Holter cihazı taşıyan hastalar şu aletlerden olabildiğince uzak durmalıdır:
- Elektrikli battaniyeler
- Mikrodalga fırınlar
- Elektrikli tıraş makineleri
- Elektrikli diş fırçaları
- Metal dedektörleri
- Cep telefonları
- Taşınabilir müzik çalarlar
Holter cihazının iyi bir şekilde çalışarak doğru sonuçlar vermesi için bu aletlerden uzak durmak önemlidir. Bunlara ek olarak cihazın ıslanmaması da gerekir. Dolayısıyla cihaz takılıyken banyo yapmamaya özen gösterilmelidir.
Holter Nedir, Ne için Yapılır? Hakkında Sık Sorulan Sorular
Holter, kalp ritmini kaydetmeyi sağlayan küçük ve giyilebilir bir cihazdır. Kalp ritim bozukluklarını tespit etmek ya da kalple ilgili incelemeler yapmak için kullanılır.