SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

3 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 3 haftalık hamilelikte Beta HCG kaç olur?



3 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 3 haftalık hamilelikte Beta HCG kaç olur?

3. haftada herhangi bir hamilelik belirtisi için çok erkendir. Aslında, birçok kişi bu aşamada normal gibi hisseder. Hamilelik belirtilerinin genellikle 4 ila 6. hafta civarında hamile kalana kadar başlamadığını bilmek rahatlatıcı olabilir. Ancak yine de bazı belirtiler yaşayabilirsiniz bunlar arasında; adet gecikmesi, hassas göğüsler, tükenmişlik, gaz ve şişkinlik yer alır.

HCG (İnsan Koryonik Gonadotropin) genellikle gebelik hormonu olarak adlandırılır çünkü plasentada oluşan hücreler tarafından yapılır ve döllendikten sonra yumurtayı besler ve rahim duvarına tutunur. Seviyeler ilk olarak gebe kaldıktan yaklaşık 11 gün sonra bir kan testiyle ve gebe kaldıktan yaklaşık 12-14 gün sonra bir idrar testiyle tespit edilebilir.

HCG seviyeleri her 72 saatte bir iki katına çıkar. Seviye, hamileliğin ilk 8-11 haftasında zirveye ulaşır ve ardından düşerek hamileliğin geri kalanında sabitlenir. 5 mIU/mL'nin altındaki hCG seviyesi gebelik açısından negatif kabul edilirken, 25 mIU/mL'nin üzerindeki her seviye gebelik açısından pozitif kabul edilir. 6 ile 24 mIU/mL arasındaki hCG seviyesi gri alan olarak kabul edilir ve hamileliğinizi doğrulamak için seviyelerinizin yükselip yükselmediğini görmek için muhtemelen tekrar test yaptırmanız gerekecektir.

3 haftalık gebelik karında hissedilir mi?

Döllenme ve yerleşme genellikle bu aşamada gerçekleştiğinden, çok erken gebelik belirtileri için bile henüz çok erkendir. Bu nedenle, her zamankinden farklı hissetmeyebilirsiniz. Karın bölümünde yaklaşık 12 haftaya kadar değişiklik pek hissedilmez, ancak şişkinlik hissetmeye başlayabilirsiniz.

Hamileliğinizin 3. haftasında yaşayabileceğiniz bazı hamilelik belirtileri vardır. Bunlar;

Adetinizin gecikmesi hamile olabileceğinizin iyi bir işaretidir. Bu noktada, kontrol etmek için evde bir gebelik testi yapabilirsiniz.

Lekelenme ve yerleşme kanaması yaşıyor olabilirsiniz. Endişelenmeyin, bu adetiniz olmayabilir. Yerleşme kanaması, gebe kaldıktan sonraki yedi ila 14 gün arasında oluşan hafif kanama veya lekelenmedir. Kanamanın ne olduğunu bilmenin kesin bir yolu yoktur, ancak bunu öğrenmenin en iyi yolu birkaç gün daha beklemek ve ardından bir gebelik testi yapmaktır.

Sabah bulantısı baş gösterebilir, ancak varlığını sadece sabahlarla sınırlamaz. İkizlere hamileyseniz, bu erken gebelik belirtisiyle iki kat daha fazla sorun yaşayabilirsiniz.

Meme uçlarınız koyulaşabilir ve emzirmeye hazırlık sürecinde göğüsleriniz ağrıyabilir ve hassaslaşabilir.

Hamileliğin ilk üç haftasında, belirli yiyecekleri arzulamaya başlayabilir ve diğerlerine karşı güçlü bir tiksinti geliştirebilirsiniz.

Bu arda şişkinlik yaşayabilirsiniz ve muhtemelen 12 haftaya kadar karnınız belli olmayacaktır, ancak şişkinlik ve gaz üç haftada yaygın olabilir.

Yorgunluk doğaldır. Vücudunuz bebeğiniz için hazırlanmakla meşguldür ve bu da enerjinizi etkileyebilir.

Hamileliğin 3. haftasında anne adayı neler yaşar?

Sperm ve yumurta buluşur. Genellikle, hamileliğin ikinci veya üçüncü haftasında, en güçlü sperm serviksten (rahim ağzı) geçer ve fallop tüplerinden yukarı doğru ilerleyerek yumurtayla buluşur. Sperm yumurtayı döllediğinde, gebe kalma gerçekleşir. Yumurta döllendikten sonra, bebeğiniz zigot adı verilen tek bir hücre olarak bilinir. Tek bir hücre olmasına rağmen, yumurtadan gelen 23 kromozom ve spermden gelen 23 kromozom dahil olmak üzere yaşam için gereken tüm DNA'ya sahiptir. Bu toplam 46 kromozom, bebeğinizin cinsiyetini, saç rengini, göz rengini, fiziksel özelliklerini ve hatta tanışmak için sabırsızlandığınız o kişiliğin bir kısmını belirleyecektir.

Zigot fallop tüpünde ilerlerken çok daha fazla hücreye bölünür ve blastosist adı verilen büyük bir hücre topuyla sonuçlanır. Sert dış kabuk plasenta haline gelir ve içindekileri, yani henüz oluşmamış embriyoyu besler ve korur. Bebeğiniz tanınabilir bir fiziksel forma yaklaşır ve rahime yerleşir.

Üç hafta içinde, denemediğiniz sürece hamile olduğunuzu bile bilmeyebilirsiniz. 12 haftaya kadar karnınız belli olmayacak, ancak şişkinlik hissetmeye başlayabilirsiniz. Tükettiğiniz sağlıklı yiyecekler ve doğum öncesi takviyeleri bebeğinizin gelişiminin yapı taşları olacaktır, bu nedenle tomurcuklanan bebeğinizin beyninin büyümesine yardımcı olacak besinleri tüketmek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Bunlar arasında demir, çinko, iyot, bakır, omega-3 yağ asitleri (DHA ve EPA), selenyum, A vitamini, kolin ve folat bulunur. Önerilen DHA miktarı günde 200 mg'dır.

3 haftalık gebelik evde testte çıkar mı?

Bu haftanın sonunda evde yapacağınız bir testle gebelik testiniz pozitif çıkabilir. Eğer öyleyse, hamileliğinizin ilk üç haftasını yeni bitirdiniz. Eğer negatif bir sonuç aldıysanız bile hala hamile olabilme şansınız devam edebilir, ancak vücudunuz idrarınızda tespit edilebilecek kadar insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonu üretmemiştir. Test sonucunuz pozitif veya negatif olsun, teyit etmek için bir hafta içinde tekrar test yaptırmayı düşünün.

3 haftalık gebelik kanda çıkar mı?

Adet gecikmesi genellikle bir kadının hamile olabileceğinin ilk işaretidir. Bazen bir kadın hamile olduğundan daha erken bile şüphelenebilir. Baş ağrısı, yorgunluk ve göğüs hassasiyeti gibi belirtiler, adet gecikmesinden önce bile ortaya çıkabilir. Günümüzde, birçok kadın öğrenmek için önce evde gebelik testleri kullanıyor. Tüm gebelik testleri, yalnızca bir kadın hamile olduğunda idrarda veya kanda bulunan özel bir hormonu tespit ederek çalışır. Buna insan koryonik gonadotropin (hCG) denir. hCG, döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesiyle üretilir. hCG, hamile olduğunuz her gün vücudunuzda hızla birikir. Kan testleri, drar testlerinden daha erken bir gebelikte hCG'yi tespit edebilirler. Kan testleri, yumurtlamadan yaklaşık altı ila sekiz gün sonra hamile olup olmadığını söyleyebilir. Doktorlar hamileliği kontrol etmek için iki tür kan testi kullanırlar:

Kantitatif kan testi (veya beta hCG testi)

Kanınızdaki hCG'nin tam miktarını ölçer. Bu sayede çok küçük miktarlarda hCG'yi bile bulabilir.

Nitel hCG kan testleri

Sadece gebelik hormonunun mevcut olup olmadığını kontrol eder. Bu yüzden evet veya hayır cevabı verir. Bu kan testi, idrar testi kadar doğrudur.

3 haftalık hamilelikte Beta HCG kaç olur?

İnsan koryonik gonadotropin veya kısaca hCG, hamilelik sırasında büyük miktarlarda mevcut olduğu için sıklıkla "gebelik hormonu" olarak adlandırılır. Hamile kaldığınızda hCG gebelik hormonunun seviyeleri hızla yükselir, özellikle döllenmiş yumurta rahim duvarınıza bağlandıktan ve embriyo rahim duvarına yerleştikten sonra. 3 haftalık gebelikte hCG seviyeleri normalde 5–72 mIU/mL arasında değişir. Ancak seviyeler bireyler arasında büyük ölçüde değişebilir. Ancak, 25 mIU/mL'nin üzerindeki her seviye gebelik açısından pozitif olarak kabul edilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Oluşturma: 26.02.2025 10:17
Son Güncelleme: 26.02.2025 10:18
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir? Sahurda en çok ne tok tutar? Uzun süreli tok tutan yiyecekler nelerdir? Maydanoz kürü neye iyi gelir? Maydanoz kürünün faydaları ve zararları nelerdir? Şekeri en çok yükselten besinler! Şekeri yüksek olanlar ne yememeli? Tümünü Görüntüle