SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi?



Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi?

Bronşektazi, akciğer hava yollarının genişleyerek aşırı mukus birikmesine yol açan ve akciğerleri enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getiren uzun süreli (kronik) bir rahatsızlıktır. Bronşektazi kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Bronşektazinin kesin bir tedavisi olmasa da, erken teşhis ve doğru tedavi, yaşam kalitesinin mümkün olan en iyi seviyeye ulaşmasına yardımcı olabilir.

Bronşektazi nedir?

Bronşektazi, akciğerdeki bronşların kalıcı olarak hasar görmesi ve genişlemesiyle oluşan kronik bir rahatsızlıktır. Akciğerler bronş adı verilen küçük dallanmış hava yollarıyla doludur. Oksijen bu hava yollarından geçer, alveol adı verilen küçük keseciklerde son bulur ve oradan kan dolaşımına emilir.

Bronşların iç duvarları, akciğerlere doğru hareket eden parçacıkların vereceği hasara karşı koruma sağlayan yapışkan bir mukusla kaplıdır. Bronşektazide, bronşlardan bir veya daha fazlası anormal şekilde genişler. Bu, normalden daha fazla mukusun orada toplanması anlamına gelir ve bu da bronşları enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getirir.

Enfeksiyon gelişirse bronşlar tekrar hasar görebilir, böylece içlerinde daha fazla mukus birikir ve enfeksiyon riski artar. Zamanla bu döngü akciğerlerde giderek kötüleşen hasara yol açabilir. Bronşektazinin nedeni vakaların yaklaşık %40'ında bilinmese de, genellikle akciğerleri etkileyen başka bir rahatsızlığın neden olduğu hasardan kaynaklanır. Büyüme veya kanserli olmayan bir tümör gibi bir hava yolu tıkanıklığı bile bronşektaziye yol açabilir. Çoğunlukla kistik fibrozla bağlantılı olsa da, birçok başka rahatsızlık bronşektaziyi tetikleyebilir. Bunlar:

Otoimmün bir hastalık.

HIV veya diyabet gibi bağışıklık yetersizliği bozuklukları.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve bazı kişilerde KOAH'a neden olabilen alfa-1 antitripsin eksikliği.

Hava yollarını kaplayan ve ana işlevi mukusu temizlemek olan küçük, kıl benzeri yapılar olan silleri etkileyen hastalıklar.

Crohn ve ülseratif kolit dahil olmak üzere inflamatuar bağırsak hastalığı.

Alerjik bronkopulmoner aspergilloz, solunum yollarının alerjik akciğer iltihabının bir türüdür.

Kronik pulmoner aspirasyon, yiyecek veya sıvıların akciğerlere kaçmasına ve hava yollarının iltihaplanmasına yol açan yutma sorunları.

Hava yolu duvarlarına zarar verebilecek tekrarlayan enfeksiyonlar şunlardır:

Akciğer iltihaplanması.

Boğmaca (Pertussis).

Tüberküloz.

Mantar enfeksiyonları.

Bronşektazi belirtileri nelerdir?

Bronşektazi semptomlarının gelişmesi aylar veya yıllar alabilir ve giderek kötüleşebilir. İki temel semptom öksürük ve mukus (balgam) üretimidir. Diğer semptomlar arasında şunlar yer alır:

Her gün sarı veya yeşil balgam öksürmek.

Nefes darlığı.

Yorgunluk veya bitkinlik hissi.

Ateş ve/veya titreme.

Nefes alırken hırıltı veya ıslık sesi.

Kan veya kanla karışık mukus öksürme, hemoptizi adı verilen bir durum.

Göğüs ağrısı.

Tırnak altındaki derinin kalınlaşması.

Bronşektazi tedavisi

Bronşektazi tedavisinin amacı, altta yatan herhangi bir durumu tedavi etmek, akciğer enfeksiyonlarını önlemek, aşırı mukusu temizlemek ve alevlenmeleri önlemektir. Bu, ilaç, hidrasyon ve solunum fizyoterapisinin bir kombinasyonu ile yapılır. Düşük kan oksijen seviyelerini yükseltmek için oksijen tedavisi, bronşektazinin akciğerin bir bölümünde izole olduğu veya aşırı kanama olduğu aşırı durumlarda ise cerrahi önerilebilir.

İlaçlar

Antibiyotikler

Tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarının ana tedavisi olarak sıklıkla oral antibiyotikler kullanılır. Normal tedavi süresi 14 gündür. Tedavisi zor enfeksiyonlar için doktorunuz intravenöz antibiyotikler reçete edebilir. Kronik enfeksiyonunuz varsa alevlenme riskini azaltmak için inhalasyon yoluyla kullanılan antibiyotikler kullanılabilir.

Balgam söktürücü ve balgam inceltici ilaçlar

Balgamı inceltici ilaçlar ve balgam söktürücüler, balgamı öksürerek çıkarmanıza yardımcı olmak için reçete edilebilir. Balgam söktürücüler akciğerlerdeki balgamı gevşetmeye yardımcı olur. Balgam söktürücü ilaçlar genellikle hipertonik tuzlu su çözeltisiyle karıştırılıp akciğerlere bir nebülizatörle verilir. Genellikle bir dekonjestanla birlikte kullanılırlar. Balgamın nemli ve kaygan kalmasına yardımcı olmak için iyi sıvı alımı da önerilir. Bol sıvı, özellikle su içmek önemlidir.

Havayolu temizleme cihazları

Bazı hastalar mukusu parçalamak için elde tutulan bir cihaza nefes verirler. Bu cihazlardan bazıları Salınımlı Pozitif Ekspirasyon Basıncı (PEP), Akciğer İçi Perküsyonlu Ventilasyon (IPV) ve Postüral Drenajdır. Göğüs Fizik Tedavisi (CPT) veya göğüs fizyoterapisi, genellikle bir solunum terapisti tarafından uygulanan ve mukusun akciğerlerden gevşemesine yardımcı olmak için göğse belirli bir şekilde vurmayı içeren bir tekniktir, böylece dışarı atılabilir. 

Diğer tedavi seçenekleri

Mukusun öksürükle dışarı atılabilmesi ve üst hava yoluna taşınması için kullanılan solunum teknikleri vardır. Hava yolu temizleme teknikleri, akciğer mukusunun gevşemesine yardımcı olarak temizlenebilir, enfeksiyonları azaltır ve solunumu iyileştirir. Teknikler arasında özel nefes alma ve öksürme yolları, ağızla kullanılan cihazlar ve mukusu gevşetmek için titreşim kullanan terapi yelekleri ve göğüs fizik tedavisi yer alır. Bu teknikler genellikle bronkodilatörler ve mukus incelticiler gibi ilaçlarla birlikte kullanılır.

Ayrıca mukusu üst hava yoluna taşımaya yardımcı olmak için birkaç nefes alma tekniği kullanılır, böylece onu öksürerek çıkarabilirsiniz. Bu teknikler arasında zorlamalı ekspirasyon tekniği (FET) ve aktif solunum tekniği döngüsü (ACBT) bulunur.

Oksijen terapisi ve ameliyat

Oksijen terapisi ve ameliyat da seçenekler arasındadır. Doktorunuz, başka hiçbir tedavi işe yaramadıysa ameliyat önerebilir. Hava yolunuzda büyük bir kanama varsa, kanamayı kontrol altına almak için hava yolunuzun bir kısmını çıkarmak üzere ameliyat önerebilir. Çok nadir görülen şiddetli bronşektazi vakalarında, doktorunuz akciğer nakli yaptırmanızı önerebilir.

Bronşektazi geçer mi?

Şu anda bronşektazinin bir tedavisi yoktur. Yani, bronşektazi ile ilişkili akciğer hasarı kalıcıdır, ancak tedavi durumun kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir. Çoğu durumda tedavi, ilaç, bazı egzersizler ve hava yollarınızı temizlemeye yardımcı olan cihazların bir kombinasyonunu içerir.

Bronşektazi akciğer filminde çıkar mı?

Göğüs röntgeni, göğsünüzün içindeki ve çevresindeki yapıları incelemek için hızlı ve ağrısız bir görüntüleme testidir, ancak bronşektaziyi tespit edemez. Şu anda bronşektaziyi teşhis etmek için mevcut en etkili test yüksek çözünürlüklü BT taramasıdır.

Bronşektazi KOAH yapar mı?

Bronşektazi ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya KOAH ilişkili olsa da aslında iki ayrı durumdur. KOAH, kronik bronşit ve amfizem gibi akciğerlerdeki hava akışını engelleyen ve kişiyi nefessiz bırakan bir dizi hava yolu hastalığı için kullanılan genel bir terimdir. Bronşektazi benzer sorunlara neden olur, ancak kendi başına ayrı bir tanı olarak kabul edilir.

Bronşektazi bronşiyal tüplerin veya bronşların bir hastalığıdır. Bunlar akciğerlere giden ana hava yollarıdır. Nefes aldığınızda, nefes gırtlaktan geçer ve trakea veya soluk borusundan aşağı iner. Bu noktada, hava yolu kıkırdak ve düz kastan oluşan sağlam ancak esnek mukus kaplı tüpler olan bir çift bronşa ayrılır. Bu bronşiyal tüpler solunan nefesi sol ve sağ akciğerlere yönlendirir. Her bronşiyal tüp bölünmeye ve giderek daha küçük yapılara bölünmeye devam eder ve bunların tamamına bronşiyal ağaç denir. Bronşlar küçüldükçe, düz kas oranı artar ve kıkırdak azalır. Bu onları daha esnek ancak daha az sağlam hale getirir. Bronşiyal ağaç, oksijen ve karbondioksit değişimini yöneten çeşitli küçük tüpler veya tübüller ve kese benzeri yapılarla sonuçlanır.

Bronşektazili bir kişide kronik inflamasyon bronşiyal tüplerin yara izi kalmasına, kalınlaşmasına ve genişlemesine neden olur. Hasar mukusun düzgün hareket etmesini engeller. Bu, mukusun birikmesine ve mukusun yakalayıp temizlemesi gereken solunan parçacıkların, tozun ve bakterilerin birikmesine yol açar. Sonuç, akciğerin yapılarına daha fazla zarar veren ve nefes almayı daha da zorlaştıran tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarıdır.

Bronşektazi bulaşıcı mı?

Bronşektazi bulaşıcı değildir, çünkü bronşektazi akciğerlerde ve hava yollarında tekrarlayan hasardan gelişir ve bu, kistik fibroz veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi hava yollarını daraltan başka bir altta yatan durumdan kaynaklanabilir.

Oluşturma: 11.03.2025 09:48
Son Güncelleme: 11.03.2025 13:17
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Kereviz Nedir? Kereviz Yararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Reyhan Şerbeti Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zararları Var Mı? Yulaf Ezmesi Faydaları Nelerdir? Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı? Limon Otu Nedir? Limon Otu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Tümünü Görüntüle