
Kestane balı, arıların kestane çiçeklerinin nektarından üretmiş olduğu, koyu kehribar renginden altın veya kırmızımsı tonlara kadar uzanan doğal bir bal çeşididir. Yüksek demir içeriği ile öne çıkan kestane balı, B ve C vitaminleri de dâhil olmak üzere içerisinde birçok vitamin barındırır. Kestane balı, polen içeriği zengin bir besindir ve bu sayede bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Kendine has kokusu ve aroması ile diğer ballardan farklıdır. Kestane balı, kış aylarında sık görülen soğuk algınlığı şikâyetlerinin yanı sıra öksürük problemlerine karşı da iyi gelen doğal bir alternatiftir.
- İçindekiler
- Kestane balı neye iyi gelir?
- Öksürük için kestane balı nasıl kullanılır?
- Kestane balı ciğerleri temizler mi?
- Kestane balının bağışıklık sistemine yararları neler?
- Kestane balının sindirime etkisi nedir?
- Kestane balının yan etkileri neler?
- Kestane balı tüketirken dikkat edilmesi gerekenler neler?
- Hamileler kestane balı yiyebilir mi?
Kestane balı neye iyi gelir?
Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde mevcut olan kestane balı, sağlık yararları ile öne çıkar. Diğer ballara oranla yoğun ve koyu rengi ile dikkat çeker. Yüksek polen içeriğe sahip olan kestane balı, geçmeyen öksürüklere karşı birebirdir. B, C vitamin içeriğine ek olarak içeriğinde potasyum, manganez, demir, bakır gibi çeşitli minerallerde yer alır.
Kestane balının faydalarını bu başlık altında şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Balgam söktürücü ve öksürük yatıştırıcı özelliği ile solunum yollarını rahatlatır.
- İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı faydalı olabilir.
- Halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir.
- Demir eksikliği sorunu yaşayanlar kestane balı tüketebilirler.
- Polen içeriği ile öne çıkan bu şifa deposu besin, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
- Sindirim sorunlarının önüne geçer.
- Anti-inflamatuar etkisi ile yaraların iyileşme sürecini hızlandırabilir.
- Vücut direncini artırmanın yanı sıra olası hastalıklara karşı koruma sağlar.
Öksürük için kestane balı nasıl kullanılır?
Yumuşatıcı özellikleri nedeniyle, klasik boğaz ağrısı gibi mevsimsel rahatsızlıklara veya solunum yolu enfeksiyonlarına karşı 1 bardak ılık suya, 1 tatlı kaşığı kestane balı ilave edilerek tüketilebilir. Öksürük için kestane balını tüketmenin diğer bir yolu ise günde 1 tatlı kaşığı şeklinde sabah-akşam tüketmektir. Aç karnına tüketilen kestane balı da öksürük şikâyetlerini azaltmaya yardımcı olur. Dilerseniz öksürüğü yatıştırmak için ılık suya bir tatlı kaşığı kestane balı, 1 çay kaşığı zencefil ve biraz limon ekleyerek de tüketebilirsiniz. Sabah ve akşam olmak üzere içilen bu çay, öksürüğü ve öksürüğün neden olduğu boğaz tahrişlerini yatıştırmaya yardımcı olur.
Kestane balı ciğerleri temizler mi?
Hava kirliliği, sigara kullanımı ya da kimyasal maddelere maruz kalmak gibi birçok etken akciğerlerde toksin birikmesine neden olabiliyor. Ciğerlerin temizliği için yaşam alışkanlıklarını değiştirmek gerekir. Bunun yanında kestane balı tüketmek ciğerleri temizlemeye yardımcı olabilir. Kestane balı aynı zamanda akciğer hastalıklarının önlenmesi açısından da destekleyici bir besindir. Vücutta toksinlerin atılmasına yardımcı olan kestane balı, ciğer sağlığının korunmasına yardımcı olacak antibakteriyel ve antiviral etkisi ile bilinir.
Kestane balının bağışıklık sistemine yararları neler?
Bağışıklık sistemi, vücudunuza zarar verebilecek veya saldırabilecek yabancı etkenlere karşı doğal bir savunma mekanizmasıdır. Vücudun genel sağlığı açısından son derece kritik bir rolü olan bağışıklık sistemi, yabancı istilacıların saldırılarını ortadan kaldırır. Bu nedenle iyi bir bağışıklık sistemi için destekleyici besinler tüketilebilir. Daha iyi ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için kestane balı tüketilebilecek doğal ve yararları bir besindir. Kestane balı vücuttaki zararları mikropları def ederek vücudun savunma sistemini onarmaya katkıda bulunabilir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kestane balı birçok kişi tarafından vücut direncini artırmak ve hastalıklardan korunmak için tercih edilen bir baldır. Kestane balında yer alan antioksidan özellikler ayrıca iltihaplanma, sinir hasarı, yaralar, enfeksiyonlar ve diğer sağlık problemlerinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilir.
Kestane balının sindirime etkisi nedir?
Çoğunlukla kış aylarında tüketilen kestane balı, yüksek mineral içeriği, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri sayesinde en sağlıklı ballar arasında yer alır. Sağlıklı bir sindirime faydası dokunan kestane balı, yoğun formu ile sindirimde koruyucu bir tabakanın oluşmasını sağlar. Antibakteriyel etkisi ile kestane balı, zararlı bakterileri önler. Özellikle ılık suyla karıştırılarak içildiğinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. İçerisine bir parça rezene ya da zencefil ilave ederek gaz ve şişkinliği ortadan kaldırabilirsiniz. Sabahları 1 tatlı kaşığı tüketilen kestane balı, mide ekşimesi ve yanmasına karşı doğal biz çözüm olarak karşımıza çıkar. Ancak şeker içerdiğinden dolayı diyabet hastaları dikkatli tüketmelidir.
Kestane balının yan etkileri neler?
Kendine özgü bir tat, aroma ve kokusuyla öne çıkan kestane balı, güçlü etkisi nedeniyle dikkatli tüketilmesi gereken bir bal türüdür. Aşırı tüketilen kestane balı; gaz, ishal ya da mide ağrılarına sebep olabilir. Aşırı şeker içeriğinden dolayı diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerinde ani dalgalanmalara neden olabilir. Bu sebeple diyabet hastaları kestane balını dikkatli tüketmelidirler. Botulizm riski nedeniyle bebeklere bal verilmesi söz konusu değildir. Yetişkinler ihtiyaca göre günde 1 tatlı kaşığı kestane balı tüketebilirler. Düşük tansiyonu olanlar kan basıncını düşürücü etkisi nedeniyle kestane balını tüketmeden önce doktoruna başvurmalıdır. Kaşıntı, kızarıklık veya nefes darlığı gibi bazı semptomlar özellikle kestane balının fazla tüketilmesi nedeniyle vücutta alerjik reaksiyonların oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu tip risklere karşı tüketmeden önce doktora başvurmak daha faydalıdır.
Kestane balı tüketirken dikkat edilmesi gerekenler neler?
Kestane balı yüksek antioksidan içeriği ve biyoaktif bileşenleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmekten, sindirim sistemini desteklemeye, cilt sağlığından kalp sağlığına varıncaya kadar bir dizi faydalar sağlar. Kestane balı ölçülü tüketildiğinden çoğu zaman güvenlidir. Kestane balı tüketirken bazı hususlara dikkat edilmesi önemlidir.
Kestane balı tüketirken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Kestane balı temin ederken ürünün mutlaka doğal olmasına dikkat etmek gerekir.
- Hakiki kestane balını ışıktan ve nemden uzak tutmak gerekir. Balın tazeliğini koruması için bunlara dikkat edilmelidir.
- Balı ısıtmadan tüketmek besin değerlerini kaybetmemesine yardımcı olur.
- Yüksek kalorisi nedeniyle gün içinde fazla tüketmemek gerekir.
- Kronik hastalıkları olanlar, ya da hassas bünyeye sahip olanlar kestane balı tüketmeden önce muhakkak doktoruna danışmalıdır.
- Aşırı tüketilen kestane balı, mide sorunlarını tetikleyebilir ve gaz, şişkinliğe yol açabilir.
Hamileler kestane balı yiyebilir mi?
Bal; vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengindir ve hamilelikte ölçülü bir şekilde kestane balı tüketmek faydalı olabilir. Hamilelikte bal tüketimi için belirli bir sınır olmasa da, balın yüksek şeker içeriği sebebiyle az miktarlarda tüketilmesi önerilir. Özellikle gebelik diyabeti olanlar kestane balı tüketmeden önce muhakkak doktoruna başvurmalıdır. Hamilelikte aşırı bal tüketimi bazı anne adaylarında tansiyon düşüklüğü ya da mide bulantılarına sebep olabilir. Dolayısıyla gebelik sürecinde kestane balının yeterli ve düşük dozlarda alınması önerilir. Bu süreçte de tüketilen kestane balının muhakkak temiz ve güvenilir ortamlarda üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Doktorunuzun da onayı ile günde 1 tatlı kaşığı olacak şekilde tüketilmesi yeterlidir.