SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Bronşiolit belirtileri nelerdir? Bronşiolit ve bronşit aynı mı?



Bronşiolit belirtileri nelerdir? Bronşiolit ve bronşit aynı mı?

Bronşiolit, bebekleri ve 2 yaş altı çocukları etkileyen yaygın bir göğüs enfeksiyonudur. Bronşiolitin erken belirtileri soğuk algınlığına benzer; hapşırık, burun akıntısı veya tıkanıklığı, öksürük ve 38 derece gibi hafif yüksek ateş görülür.  Ayrıca gürültülü solunum (hırıltı) da belirtilere eşlik eder. Bronşiolit, çocuğunuzun nefes alma yeteneğini etkileyen şiddetli semptomlara sahipse yaşamı tehdit edici olabilir.

Bronşiolit nedir?

Bronşiolit, küçük çocuklarda ve bebeklerde yaygın olarak görülen bir akciğer enfeksiyonudur. Şişlik, tahriş ve balgam birikimine neden olur. Bronşiolit genellikle solunum sinsityal virüsü (RSV) nedeniyle oluşur. RSV, 2 yaşına kadar hemen hemen her çocuğu enfekte eden yaygın bir virüstür. Akciğerlerindeki hava yollarının (bronşiollerin) daralmasına neden olur ve bu da nefes almayı zorlaştırır. Bronşiolite neden olan virüsler bulaşıcıdır. Bu virüsler birinin ağzından veya burnundan gelen solunum damlacıkları (tükürük veya mukus) yoluyla yayılır. Birisi hapşırdığında veya öksürdüğünde, bu damlacıklar havaya karışır ve kişiden kişiye yayılır veya sık dokunulan yüzeylere veya nesnelere yapışır. Bronşiolit genellikle 2 yaşından küçük çocukları etkiler. Yetişkinler de bronşiolit geçirebilir, ancak bu nadirdir.

Bronşiolit belirtileri nelerdir?

Bronşiolit belirtileri ilk ortaya çıktığında, genellikle soğuk algınlığı belirtilerine benzer. Burun akıntısı, ateş, burun tıkanıklığı, iştahsızlık, tükenmişlik, özellikle bebeklerde huzursuzluk ve sinirlilik, ayrıca öksürük enfeksiyonun ilk belirtileridir. Belirtiler birkaç gün sonra kötüleşebilir ve hırıltı, nefes darlığı ve öksürüğün kötüleşmesi gibi belirtiler görülebilir.

Çok hastalanan küçük çocuklarda nefes alma ve yutma sorunları olabilir. Çocuğunuzda nefes alma sorunları, ağız kuruluğu, gözyaşı olmadan ağlama veya normalden daha az idrar üretme gibi susuzluk belirtileri varsa doktorunuza danışmalısınız. Çocuğunuzda mavi dudaklar veya cilt, nefes almada duraklamalar veya solunum yetmezliği gibi ciddi semptomlar görülürse derhal acil yardım alın.

Bronşiolit öksürüğü nasıl olur?

Bronşiolit, soğuk algınlığına çok benzeyen semptomlarla başlar. Ancak daha sonra kötüleşerek öksürüğe ve nefes verirken hırıltı adı verilen tiz bir ıslık sesine neden olur.

Bronşiolit nasıl tedavi edilir?

Bronşiolit için aşı veya özel tedavi yoktur. Antibiyotikler ve soğuk algınlığı ilaçları bronşiyolit tedavisinde etkili değildir. Vakaların çoğu kendiliğinden geçer ve evde bakımla iyileşebilirler. Çocuğunuzun susuz kalmasını önlemek için bol sıvı içmesi önemlidir. Bebeğinizin nefes almasına yardımcı olmak için doktorunuz tuzlu burun damlaları önerebilir. Burun tıkanıklığını gidermek için burun aspiratörü kullanılır. Ateşleri çıkarsa doktorunuz parasetamol önerebilir.

Bronşiolit teşhisi konulan çocukların çoğu bir hafta içinde daha iyi hisseder. Nefes almaları birkaç gün sonra düzelebilir ve çoğu semptom yaklaşık bir hafta sonra ortadan kalkmış olur. Nadiren, hafif semptomlar bir veya iki hafta daha devam edebilir. Ancak öksürük bir aya kadar sürebilir.

Bebeklerde bronşiolit tedavisi kaç gün sürer?

Belirtiler genellikle ikinci veya üçüncü günde en kötü hale gelir ve bebeğiniz 10 güne kadar hasta olabilir. Bronşioliti olan çoğu bebek/çocuk iki ila beş gün içinde iyileşmeye başlar. Ancak, öksürük ve hırıltı bazı bebeklerde bir hafta veya daha uzun sürebilir ve çocuğun "normal" haline dönmesi dört hafta kadar sürebilir. İyileşme daha küçük bebeklerde ve altta yatan tıbbi sorunları olanlarda (örneğin, prematüre, diğer akciğer hastalıkları) daha uzun sürebilir.

Bronşiolit ve bronşit aynı mı?

Bronşiolit ve bronşit, benzer semptomlara sahip iki rahatsızlıktır. Her iki rahatsızlığa da bir virüs neden olur ve bu virüs akciğerlerdeki hava yollarını etkiler. Bronşit bronşları veya daha büyük hava yollarını etkiler. Bronşiolit ise daha küçük hava yollarını (bronşiolleri) etkiler. Bronşit genellikle daha büyük çocukları ve yetişkinleri etkilerken, bronşiolit daha küçük çocuklarda ve bebeklerde daha yaygın olarak görülür.

Oluşturma: 03.03.2025 19:34
Son Güncelleme: 03.03.2025 19:34
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir? Sahurda en çok ne tok tutar? Uzun süreli tok tutan yiyecekler nelerdir? Maydanoz kürü neye iyi gelir? Maydanoz kürünün faydaları ve zararları nelerdir? Şekeri en çok yükselten besinler! Şekeri yüksek olanlar ne yememeli? Tümünü Görüntüle