SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Fibromiyalji nedir, belirtileri nelerdir? Fibromiyalji atağı nasıl olur?



Fibromiyalji nedir, belirtileri nelerdir? Fibromiyalji atağı nasıl olur?

Fibromiyalji, vücudun her yerindeki kaslarda ve yumuşak dokularda ağrıya neden olan, kronik bir rahatsızlıktır. Boynu, omuzları, sırtı, göğsü, kalçaları, kolları ve bacakları etkileyebilir. Fibromiyalji ağrıları sabah ve akşamları daha kötü olabilir. Bazen ağrı tüm gün sürebilir. Ağrı aktivite, soğuk veya nemli hava, kaygı ve stresle daha da kötüleşebilir. Bu rahatsızlık genellikle 20 ila 50 yaş arasındaki kişilerde teşhis edilir. Orta yaşlı kadınlarda en yaygındır.

Fibromiyalji nedir?

Fibromiyalji, vücutta ağrı ve hassasiyete, ayrıca yorgunluğa ve uyku sorununa neden olan kronik bir hastalıktır. Fibromiyaljinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, araştırmacılar bunun beyin ve omurilikteki anormal ağrı işlemeyle bağlantılı olduğuna inanıyor. Fibromiyaljinin en zorlayıcı yönlerinden biri, neden olabileceği ağrı çeşitliliğidir. Fibromiyaljisi olan kişiler, yalnızca yaygın kas ağrıları değil, çeşitli ağrı türleri yaşarlar.

Fibromiyalji neden olur?

Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Araştırmalar uyku sorunları ve stresle bir bağlantısı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca bağışıklık, endokrin veya biyokimyasal sorunlarla da bağlantılı olabilir.

Fibromiyalji belirtileri nelerdir?

Fibromiyaljide semptomlar kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ancak kronik ağrı en yaygın semptomdur. Ağrı en sık kasları ve kasların kemiklere bağlandığı noktaları etkiler. Bunlar bağlar ve tendonlardır. Ağrı vücudun bir bölümünde, örneğin boynunuzda ve omuzlarınızda başlayabilir. Ancak vücudunuzun herhangi bir bölümü etkilenebilir. Ağrı hafiften şiddetliye kadar değişir. Fibromiyalji kaynaklı rahatsızlık yanma, ağrı, sertlik, sızlama veya kemiren ağrı gibi hissedilebilir, çoğunlukla kasların belirli bölgelerinde ağrılı noktalar vardır. Ağrı artrit gibi hissedilebilir. Ancak kaslara veya kemiklere zarar vermez.

Fibromiyaljinin diğer yaygın belirtileri şunlardır:

Orta ila şiddetli yorgunluk (bitkinlik).

Daha az egzersiz dayanıklılığı.

Geceleri uyku sorunları.

Depresif ruh hali.

Endişe.

Baş ağrıları.

Baş dönmesi ve sersemlik.

Çok sıcak veya çok soğuk hissetmek.

Ellerde ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma, iğnelenme veya yanma hissi.

Karın ağrısı ve şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi huzursuz bağırsak belirtileri (Fibromiyaljisi olan bazı kişilerde aynı zamanda irritabl bağırsak sendromu (IBS) da görülür).

Huzursuz Bacak Sendromu.

Ağrılı adet dönemleri.

Bilişsel sorunlar (yeni şeyleri hatırlama ve öğrenmede zorluk, dikkat ve konsantrasyon sorunları, yavaş veya karışık konuşma).

Bu semptomlar diğer sağlık sorunlarının semptomlarına da benzeyebilir. Tanı için bir uzman doktora başvurmanız faydalı olabilir.

Fibromiyalji atağı nasıl olur?

Fibromiyalji genellikle fiziksel strese veya duygusal (psikolojik) strese neden olan bir olay tarafından tetiklenir. Olası tetikleyiciler şunlardır: trafik kazası gibi ciddi bir yaralanma. Epstein-Barr virüsü veya Lyme hastalığı gibi bir enfeksiyon.

Bir fibromiyalji atağı, yaygın ağrı, aşırı duyarlılık, sertlik, yorgunluk, uyku sorunu, kas güçsüzlüğü ve günler veya haftalar süren hafıza veya konsantrasyon sorunları gibi tipik fibromiyalji semptomlarının kötüleşmesidir.

Alevlenmeler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir veya kötüleşebilir:

Hava değişiklikleri.

Aşırı efor.

Zihinsel stres.

Hastalık veya yaralanma.

Seyahat.

Hormonal değişiklikler.

Tedavideki değişiklikler.

Fibromiyalji nerelere ağrı yapar? Fibromiyalji ağrı noktaları...

Sırt, omuzlar, kalçalar ve bacaklarda sürekli ve donuk bir ağrı. Bu ağrı zaman zaman hafifleyebilir veya yoğunlaşabilir. Başın arkası, ense, omuz üstleri, üst göğüs, kalçalar, dizler ve dirseklerin dışında da dokunulduğunda şiddetli ağrı hissedilebilir.

Fibromiyalji hastalığı nerelere vurur?

Fibromiyalji hastalığı çoğunlukla boynunuzu, omuzlarınızı, sırtınızı, göğsünüzü, kalçalarınızı, kollarınızı ve bacaklarınızı etkileyebilir.

Fibromiyalji nasıl tedavi edilir?

Tedavi semptomlara, yaş ve genel sağlık durumuna bağlıdır. Ayrıca durumun ne kadar şiddetli olduğu da çok önemlidir.

Fibromiyalji için bilinen kesin bir tedavi yoktur, ancak semptomlar yönetilebilir. Hafif vakalar stresten uzak durma veya yaşam tarzı değişiklikleriyle kontrol altına alınabilir. Daha şiddetli vakaların uzman bir sağlık ekibi yaklaşımıyla tedavi edilmesi gerekebilir. Tedavi şunları içerebilir:

Ağrıyı hafifletmek ve uyumanıza yardımcı olmak için iltihap önleyici ilaçlar.

Diğer ağrı kesiciler.

Fibromiyalji tedavisinde onaylanan ilaçlar.

Depresyonu hafifleten ilaçlar (antidepresanlar).

Kasları germek ve kardiyovasküler zindeliği iyileştirmek için egzersiz (düşük etkili) ve fizik tedavi.

Rahatlama yöntemleri veya bilişsel davranışçı terapi.

Sıcak veya soğuk tedaviler.

Akupunktur ve kiropraktik veya masaj terapisi gibi alternatif tedaviler.

Tüm ilaçların riskleri, faydaları ve olası yan etkileri hakkında bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun.

Fibromiyalji ne yememeli?

Monosodyum glutamat içeren hazır çorbalar,

Etsuyu ve tavuksuyu bulyonları,

Cipsler,

Hazır soslar,

Salam, sucuk, sosis,

Donmuş hazır köfteler ve et yemeklerinden uzak durulmalıdır.

Fibromiyalji hastalarının yapmaması gerekenler nelerdir?

Stres, kaygı, depresyon, ağır çalışma temposu, aşırı egzersiz, rutubetli ve soğuk ortamlar, uyku bozuklukları, uzun süre bilgisayar kullanımı fibromiyalji hastalarının uzak durması gereken durumlardır.

Algoloji (Ağrı Polikliniği) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon İç Hastalıkları Romatoloji
Oluşturma: 07.12.2024 03:43
Son Güncelleme: 08.12.2024 04:57
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle