SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir?



Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir?

Çoğu insan için kemoterapi veya (kemo)kelimesi kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar anlamına gelir. Ancak, kanseri tedavi etmek için kullanılan tüm ilaçlar aynı şekilde çalışmaz. Geleneksel veya standart kemoterapi, sitotoksik olan, yani tümör hücrelerini öldürebilen ilaçlar kullanır.

Kemoterapi nedir?

Kemoterapi  (kemo olarak da bilinir), kanser hücrelerini yok etmek ve tümör büyümesini önlemek için ilaç kullanılan yaygın bir kanser tedavisidir. Kemoterapi ilaçlarının birçok farklı türü vardır, ancak hepsi benzer şekilde çalışır. Kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurarak büyümesini ve yayılmasını önlerler.  Kanser yayılmışsa veya yayılma riski varsa kemoterapi kullanılabilir. Bunlar:

Kemoterapi sırasında ne olur?

Kemoterapi çoğunlukla bir damara infüzyon (intravenöz) olarak verilir. İlaçlar, kolunuzdaki bir damara iğneli bir tüp veya göğsünüzdeki bir damara bir cihaz yerleştirilerek verilebilir. İntravenöz kemoterapinin bir dozunun alınması birkaç dakikadan, birkaç saate veya birkaç güne kadar sürebilir. Bazı kemoterapi ilaçları hap veya kapsül formunda alınabilir. Buna oral kemoterapi denir.

Daha az yaygın olarak kemoterapi şu şekilde verilebilir:

Deri altına yapılan enjeksiyonlar, deri altı kemoterapi olarak bilinir.

Kas içine yapılan enjeksiyonlar, kas içi kemoterapi olarak bilinir.

Omurgaya yapılan enjeksiyonlar, intratekal kemoterapi olarak bilinir.

Kemoterapi nasıl bir tedavidir?

Kanser tedavisinde kemoterapinin üç ana hedefi vardır:

Tedavi

Kontrol

Palyasyon

Tedavi

Mümkünse kemoterapi kanseri tedavi etmek için kullanılır, yani kanser yok edilir, gider ve geri gelmez. Çoğu doktor, olası veya amaçlanan bir tedavi sonucu dışında "tedavi" kelimesini kullanmaz. Bu nedenle, bir kişinin kanserini iyileştirme şansı olabilecek bir tedavi uygulandığında, doktor bunu tedavi amaçlı tedavi olarak tanımlayabilir.

Bu durumlarda tedavi hedef olabilir ve kanserli birçok kişinin umudu olabilir, ancak her zaman bu şekilde sonuçlanmaz. Bir kişinin kanserinin gerçekten iyileşip iyileşmediğini anlamak genellikle yıllar alır.

Kontrol

Bir tedavi mümkün değilse, kanser tedavisinin amacı hastalığı kontrol altına almak olabilir. Bu durumlarda, kemoterapi tümörleri küçültmek ve/veya kanserin büyümesini ve yayılmasını durdurmak için kullanılır. Bu, kanser hastasının daha iyi hissetmesine ve daha uzun yaşamasına yardımcı olabilir.

Çoğu durumda kanser tamamen ortadan kalkmaz, ancak kalp hastalığı veya diyabet gibi kronik bir hastalık olarak kontrol edilir ve yönetilir. Diğer durumlarda kanser bir süreliğine ortadan kalkabilir, ancak geri gelme olasılığı yüksektir.

Palyasyon

Kemoterapi ayrıca kanserin neden olduğu semptomları hafifletmek için de kullanılabilir. Buna palyasyon, palyatif kemoterapi veya palyatif amaçlı tedavi denir.

Kanser ileri bir aşamadaysa, muhtemelen kontrol edilemezse ve yayılmışsa, kemoterapi vermenin amacı yaşam kalitesini iyileştirmek veya kişinin daha iyi hissetmesine yardımcı olmak olabilir. Örneğin, kemoterapi ağrıya veya baskıya neden olan bir tümörü küçültmek için kullanılabilir, böylece hasta daha iyi hisseder ve daha az ağrı çeker.

Semptomları azaltmak veya konforu artırmak için kullanılan tedaviye palyatif bakım adı verilir. Örneğin, mide bulantısı önleyici tedaviler veya ağrı kesiciler palyatiftir ve tedavinin tüm aşamalarında kullanılabilir. Kemoterapi palyatif tedavi olarak kullanıldığında kafa karıştırıcı olabilir, çünkü çoğunlukla kanseri tedavi etmek veya kontrol altına almak için kullanılır. Ancak konfor amacıyla kullanıldığında, kemo palyatif bakım planının bir parçası haline gelir.

1 seans kemoterapi kaç saat sürer?

Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İntravenöz kemoterapinin bir dozunu almanın süresi birkaç dakikadan birkaç saate, birkaç güne kadar değişebilir.

Kemoterapi kimlere verilir?

Kemoterapi yalnızca kanser teşhisi konmuş ve bu tedavi yöntemine uygun görülen hastalara uygulanır. Kanser yayılmışsa veya yayılma riski varsa kemoterapi kullanılabilir.

Kemoterapi almak iyi midir?

Kemoterapi tüm vücudunuzda dolaşır. Bunun hem olumlu hem de olumsuz etkileri vardır: Olumlu tarafı: Kemoterapi vücudunuzun farklı bölgelerinde büyüyen kanser hücrelerine ulaşabilir ve onları öldürebilir. Olumsuz tarafı: Kemoterapi sağlıklı hücreleri de öldürebilir. Ancak kemoterapi bir insanın ömrünü uzatabilir ve hastayı kanserden kurtarabilir.

Kematerapinin yan etkileri nelerdir?

Kemoterapi istenmeyen yan etkilere neden olabilir, ancak bunların birçoğu tedavi edilebilir veya önlenebilir ve çoğu tedavi sona erdiğinde geçer. Kemoterapide hangi yan etkilerin yaşanacağını tahmin etmek zordur.

En yaygın kemoterapi yan etkileri şunlardır:

Yorgunluk

Hasta hissetmek veya hasta olmak (Bulantı veya kusma)

Saç dökülmesi

Enfeksiyonlar

Anemi

Morarma ve kanama

Ağız yaraları (Mukozit)

İştahsızlık

Ciltte renk değişikliği

Tırnaklarda kırılma, pullanma ve beyaz çizgiler.

Hafıza ve konsantrasyon sorunları.

Uyku sorunları.

Cinsellik ve doğurganlık sorunları.

İshal ve kabızlık.

Depresyon.

Oluşturma: 06.01.2025 08:33
Son Güncelleme: 10.01.2025 05:46
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle