SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Gıda intoleransı nedir? Gıda intoleransı neden olur?



Gıda intoleransı nedir? Gıda intoleransı neden olur?

Gıda intoleransı, vücudunuzun belirli bir gıdayı veya gıdadaki bir bileşeni sindirememesinden kaynaklanır. Bu durum, gıda alerjisinden farklıdır ve genellikle sindirim sistemi ile ilişkilidir. Gıda intoleransı olan kişiler, belirli bir gıdayı tükettikten sonra karın ağrısı, şişkinlik, gaz, mide bulantısı veya ishal gibi rahatsızlıklar yaşayabilir. En yaygın gıda intoleransı laktoz intoleransıdır. Bu, vücudun çoğunlukla süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinde bulunan bir şeker türü olan laktozu sindirememesidir. Gıda intoleransları genellikle ömür boyu sürer. Çoğu insan, sindirim sorunlarına neden olan yiyecekleri azaltır veya keserse semptomları kontrol altına alabilir.

Gıda intoleransı nedir?

Gıda intoleransı, vücudun belirli bir yiyecek veya içeceğe karşı kimyasal reaksiyon göstermesiyle oluşur.  Gıda intoleransı, bağırsaklarınızın belirli yiyeceklere karşı hassas olması ve bunları tolere edememesi anlamına gelir. Gıda intoleransı için kullanılan başka bir ifade de gıda duyarlılığıdır. En yaygın gıda intoleransı laktoz intoleransıdır. Bu, vücudun çoğunlukla süt ve peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinde bulunan bir şeker türü olan laktozu sindirememesidir.

Herhangi bir gıdaya veya gıdada bulunan herhangi bir bileşene karşı intolerans gelişebilir, örneğin:

Gluten 

Ekmek ve makarna gibi yiyeceklerde bulunur

Histamin

Şarap ve peynir gibi yiyecek ve içeceklerde bulunur.

Kafein 

Kahve, çay ve bazı gazlı içeceklerde bulunur.

Sülfitler 

Elma şarabında, birada ve şarapta bulunur

Salisilatlar

Bazı meyvelerde, sebzelerde, otlarda ve baharatlarda bulunur

Monosodyum glutamat (MSG) 

Olgunlaşmış meyvelerde, tütsülenmiş etlerde ve tuzlu yiyeceklerde bulunur.

Gıda alerjisinden farklı olarak, gıda intoleransı bağışıklık sisteminizin belirli gıda türlerine aşırı tepki vermesi nedeniyle oluşmaz; bu da ciddi bir alerjik semptom göstermeyeceğiniz anlamına gelir.

Gıda intoleransı neden olur?

Kişinin belirli yiyeceklere karşı hassasiyetinin nedeni çoğu zaman belirsizdir.

Semptomlar süt ürünleri yedikten sonra ortaya çıkarsa, laktoz intoleransı olabilir. Bu, vücudun süt, yoğurt ve yumuşak peynirlerde bulunan doğal bir şeker olan laktozu sindiremediği anlamına gelir.  

Bazı insanlar buğdayı sindirmekte zorluk çekerler. Ekmek yedikten sonra şişkinlik, gaz, ishal, mide bulantısı ve mide ağrısı yaşarlar.

Diğer nedenler arasında gıda katkı maddesi, kimyasal veya kirletici maddeler de olabilir, örneğin:

Monosodyum glutamat (MSG)

Kafein.

Alkol.

Yapay tatlandırıcılar.

Mantar, salamura ve işlenmiş gıdalar ve alkollü içeceklerde bulunan histamin.

Gıdayı kirleten toksinler, virüsler, bakteriler veya parazitler.

Yapay gıda boyaları, koruyucu maddeler veya tat arttırıcılar.

Çilek, turunçgiller ve domates.

Yumurta, özellikle yumurta beyazı.

Çikolata.

Gıda intoleransı belirtileri nelerdir?

Gıda intoleransının belirtileri arasında;

Sinirlilik ve ruh hali değişimleri,

Titreme,

Terleme,

Çarpıntı,

Şişkinlik hissi,

Gaz,

Hızlı nefes alma,

Baş ağrısı, migren,

İshal,

Ciltte döküntüler ve egzama,

Solunum sorunları – astım benzeri semptomlar,

Yorgunluk ve halsizlik,

Alerji benzeri reaksiyonlar yer alır.

Gıda intoleransı hangi yiyeceklerde var?

Gıda intoleransına neden olan yiyecekler şunlardır:

Laktoz

Laktoz intoleransı en yaygın gıda intolerans türüdür ve süt ürünlerinde bulunan laktozun sindirilememesidir. 

Glüten

Buğday, arpa ve çavdar gibi tahıl ürünlerindeki gluten proteinine karşı verilen bir tepkidir. 

Soya

Soya intoleransı da oldukça yaygın olup soya fasulyesi ve soya ürünleri tüketiminden sonra ortaya çıkabilir.

Fındık

Özellikle badem, fındık ve ceviz tüketimi sonrasında görülür.

Deniz ürünleri

Midye, istiridye gibi deniz ürünlerinin tüketilmesi sonucu meydana gelebilir.

Bağırsak intoleransı nasıl geçer?

Gıda intoleransına yol açan besinin diyetten çıkarılması veya vücudun tolere edebileceği miktarlarda tüketilmesi çok önemlidir. Kişide sorun yaratan yiyecekleri sınırlamak veya hiç tüketmemek için diyet programlarında değişiklik yapmak gerekebilir. Gıda intoleransı olan birçok kişi, az miktarda yiyecek tükettiklerinde herhangi bir semptom yaşamadıklarını veya çok az yaşadıklarını bildirmişlerdir. Semptomlar ortaya çıktığında, antiasitler veya antidiyareikler gibi reçetesiz satılan ilaçlar fayda sağlayabilir.

Laktoz intoleransına neden olabilecek süt ürünlerinden uzak durmak ve meyve, sebze, kepekli tahıllar, fındık ve baklagiller yemesi fayda sağlayabilir. 

Gıda intolerans testini hangi bölüm yapar?

Bu testi yaptırmak isteyenlerin sağlık kuruluşlarının alerji ve klinik immünoloji bölümlerine başvurmaları gerekir.

Alerji ve İmmünoloji
Oluşturma: 20.12.2024 04:45
Son Güncelleme: 21.12.2024 10:53
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle