Bel kayması, günlük hayatta bazı kısıtlamalar yaratmasının yanı sıra omurga yapısında bazı sağlık sorunlarına da neden olur. Dolayısıyla sağlığı ciddi anlamda tehdit eden bel kaymasının erken aşamada tespit edilip hızlı bir şekilde tedavisine başlanması gerekmektedir.
Bel Kayması Nedir?
Vücudun dik formunu oluşturan omurga yapısı, bir çizgi üzerinde birbirini takip eden kemiklerden oluşur. Omurga üzerinde yaşanabilecek en ufak bir yanlış hareket bile bu kusursuz yapının bozulması ile sonuçlanabilir. Bu yapının üst kısmında yer alan omurga kemikleri, belirli nedenlerden dolayı alttaki omurga kemiklerine göre kaymaya başlar. Öne ya da arkaya doğru gerçekleşen bu kayma hareketine tıp dilinde spondilolistezis, halk arasında ise bel kayması denir.
Bel Kayması Neden Olur?
Omurga yapısında görülen bel kayması, doğuştan ya da sonradan olmak üzere farklı nedenlerden dolayı gerçekleşir. Eklemlerde oluşan iltihap, kireçlenme ve sıvı oluşumu gibi nedenler kemik hastalıklarından kaynaklanan bel kayması nedenleri arasında gösterilir. Ayrıca doğum sırasında oluşan komplikasyonlar ve vücut yapısından kaynaklanan kalıtsal sorunlar, doğuştan bel kayması yaşanmasına neden olabilir.
Bel kaymasının sonradan oluşmasına en önemli sebep olarak sakatlıklar gösterilir. Spor esnasında yapılan ani hareketler, vücut yapısının izin verdiği ölçüden fazla ağırlık kaldırmak ve futbol gibi sporlarda yaşanan kontrolsüz düşüşler bel kaymasını tetikleyen dış kaynaklı unsurlar arasında yer alır.
Bel Kayması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bel kemiği kayması tedavisi, tanı konulduktan hemen sonra başlamalıdır. Eğer tedavi aşaması gecikirse hastalarda şiddetli bel ağrısının yanı sıra belden aşağısında hissizlik, eklem ağrısı, kamburluk, idrarı tutamama ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar yaşanabilir. İlerleyen aşamalarda ise bu durum kısmi felç gibi daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Bel Kayması Belirtileri
“Bel kayması nasıl anlaşılır?” sorusuna cevap bulmak için öncelikle tüm belirtileri doğru şekilde tespit etmek gerekiyor. Bel kaymasının görülen en yaygın belirtisi bel ve kalça bölgesinde gerçekleşen şiddetli ağrıdır. Oturup kalkma gibi hareketleri yapmakta güçlük yaşanması, omurgada hassasiyet hissedilmesi, öne ya da arkaya doğru eğilirken anlık kramp oluşması, bacaklarda güçsüzlük ile ayaklarda karıncalanma oluşumu ve sırt kısmında gerginlik hissedilmesi en sık yaşanan bel kayması belirtisi arasında yer almaktadır.
Bel Kayması Tedavisi
Bel kayması tedavi yöntemleri, hastalığın ne kadar ilerlediğine ve hangi aşamada olduğuna göre değişiklik gösterir. Eğer hastada önemli bir belirti görülmezse medikal tedavi gerçekleştirilmesi önerilir. Fizik tedavinin yanı sıra bel kayması için korse takılması, ağrı kesici kullanılması ve evde istirahat ile hastanın durumu takip edilir. Sürekli dinlenme ve ani hareketlerden kaçınma da tedavi aşamasında destekleyici unsurlar arasında yer alır. Eğer bel ve sırt kısmında ağrılar oluşursa, bu ağrılar steroid enjeksiyon uygulanarak giderilmeye çalışılır.
Medikal tedavi ile iyileşme belirtisi göstermeyen, ayrıca ilerlemeye doğru giden bel kayması şikayetlerinde ise cerrahi müdahale yoluna gidilmektedir. Cerrahi müdahalede hastanın kayan omurun yerine sabitlenmesi ve yerinden oynamaması amaçlanır.
Bel Kayması Fizik Tedavi ile Geçer mi?
Bel kayması fizik tedavi aşamasında hasta için özel bir egzersiz takvimi belirlenir. Bu egzersiz planı çerçevesinde ise bel çevresindeki kasları güçlendirecek ve kayan omurgayı tutacak şekilde bir rehabilitasyon sağlanır.
Bel Kayması Ameliyatı
Bel kaymasında ameliyat kararı, hastalığın medikal yöntemler ile tedavi edilemeyecek düzeye gelmesi üzerine alınır. Hasta bu aşamada cerrahi müdahale ile tedavi edilerek bel kaymasına sebep olan omurların yeniden düz bir forma kavuşması sağlanır.
Bel Kayması Ameliyatı Riskleri
Her ameliyatta olduğu gibi bel kayması ameliyatı esnasında da çeşitli komplikasyonlar oluşabilmektedir. Ancak bu risklerin yaşanma ihtimali, modern tedavi yöntemlerinin uygulanmasından dolayı çok düşüktür.
Bel kayması ameliyatı için takılacak vida, kemiğin içerisinde açılacak bir kanal vasıtası ile ilerler. Vida ilerlerken sinirlere temas etmesi ya da sinirleri kesmesi durumunda hasta kalıcı felç riski ile karşı karşıya kalabilir. Öte yandan, platinin vücutta enfeksiyon gibi yan etki oluşturup oluşturmadığı da düzenli olarak kontrol edilir. Ameliyat esnasında oluşan enfeksiyon da bel ameliyatının komplikasyonları arasında görülebilir.
Bel Kayması Ameliyatı Sonrası
Bel kayması ameliyatının sonrasında hasta odaya alınarak uzman doktor tarafından durum takibi yapılır. Herhangi bir komplikasyon durumu tespit edilmediği takdirde 1 ya da 2 günlük müşahede sürecinin ardından taburcu işlemi gerçekleştirilir.
Bel Kayması Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli
Bel kayması ameliyatından sonra hasta günlük hayatına azami ölçüde dikkat etmelidir. Omurga üzerinde cerrahi işlem gerçekleştiği için oturma ve kalkma esnasında ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Bunun yanında tam olarak iyileşmeden yorucu ve ani hareket gerektiren spor faaliyetlerinde bulunulmamasına dikkat edilmelidir.
Bel Kayması Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Bel kayması ameliyatından sonraki iyileşme sürecinde düzenli doktor kontrolü, platinin durumunu tespit etmek açısından çok önemlidir. Fizik tedavi sürecinde fizyoterapi desteği alınarak iyileşme hızının artması sağlanır. Ameliyat geçiren hasta, herhangi bir sorun yaşanmaması durumunda 15 – 20 gün içerisinde günlük hayatındaki temel faaliyetlere dönebilir. 4 – 6 ay arasındaki süreçte ise nihai iyileşme süreci tamamen sona erer.
Bel Kayması Egzersizleri
Bel kayması ameliyatında takılan vida ve platin, hareket kabiliyetini önemli ölçüde etkiler. Dolayısıyla bel kayması için egzersiz seçiminin sırt ve omurga kısmına baskı uygulamayacak şekilde yapılmasına önem gösterilir. Bu adımda uzman doktorun belirleyeceği takvime göre çok hafif egzersizlerden başlamak üzere kalça kaslarını sıklaştıracak ağır egzersizlere uzanan bir süreç izlenir.
Bel Kayması İçin Hangi Bölüm/Doktora Gidilmeli?
Bel kaymasına ilişkin şikayetleriniz için öncelikle Beyin sinir ve omurga cerrahisi birimine başvurmanız gerekmektedir.
Bel Kayması Nasıl Geçer Belirtileri, Tedavisi & Ameliyatı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Eklemlerde oluşan iltihap, kireçlenme ve sıvı oluşumu gibi nedenler kemik hastalıklarından kaynaklanan bel kayması nedenleri arasında gösterilir.
Eğer tedavi aşaması gecikirse hastalarda şiddetli bel ağrısının yanı sıra belden aşağısında hissizlik, eklem ağrısı, kamburluk, idrarı tutamama ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar yaşanabilir.