Bulimia Nervoza Hastalığı Nedir?
Bulimia ya da Bulimia Nervoza isimleri ile tanınan rahatsızlık, psikiyatrik bir rahatsızlık olarak bilinir. Halk arasında kusma hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, bireylerde düzenli olarak aşırı yeme bozukluğu ve bu durumu aşırı çıkartma veya aşırı egzersiz ile tasfiye etme çabasıdır. Kişi belirli bir zaman diliminde (örneğin, 2 saat içinde) çok fazla yemek yer ve bu atak esnasında yeme kontrolünü kaybetmiştir.
Diğer benzer yeme bozuklukları ile karıştırıldığından "Bulimia Nervoza nedir?" sorusu pek çok kişinin kafasını kurcalar. Bulimia Nervoza olan bir kişi aslında düzenli beslenmesi ile tanınır ancak bir anda kontrol kaybına uğradığını düşünür. Çünkü kısa sürede çok yüksek kalorili gıdalar ile beslenir. Şiddet duygusu başladığında bu durumu durdurmak çok zordur. Bazı bireyler ise yiyecekleri çok hızlı tükettikleri için tat duygusu almadıklarını belirtir. Bu kişiler çok kısa sürede 3000 kaloriye kadar yiyecek tüketirler. Ancak aşırı yeme sonrasında ise kusmaya çalışma, uzun süre yemek yememe, lavman ve müshil ile yediklerini çıkarmaya çalışırlar.
Yemek yemeyi seven bazı kişiler bazen "Bulimia Nervoza hastasıyım" diye düşünebilir. Ancak kişinin Bulimia Nervoza olması için âdeta tıkanırcasına yeme ve uygun olmayan dengeleyici davranışların ortalama 3 ay içerisinde haftada bir gerçekleştirmesi gereklidir. Ayrıca kişi vücut şeklinden ve kilosundan oldukça fazla etkilenmelidir.
Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Arasındaki Fark Nedir?
Son dönemlerde adını sıkça duyuran Anoreksiya Nervoza da bilinen bir yeme bozukluğudur. Bu neden "Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervoza nedir?" diye sıkça merak edilir. Anoreksiya, düzensiz yemek yeme ve besin tüketiminin azaltılması ile karakterize edilebilir. Buna karşın Blumia ise aşırı yemek yeme ancak sonrasında yiyecekleri vücuttan çıkarmaya çalışmadır.
Anoreksiya hastalığına bazen çok aşırı zayıf olma obsesyonu ve gerçek olmayan kilo alma korkusu eşlik eder. Bu nedenle kişiler fazla yemek yeme yerine sadece yaşayabilecekleri kadar düşük kalori alırlar. Bu nedenle düzenli kilo kayıpları vardır. Bulimia ise kısa sürede aşırı yemek ancak sonrasında uygun olmayan davranış ve ilaçlar ile yiyecekleri çıkarma şeklinde karakterize edilir.
Bulimia Nervoza Kimlerde Görülür?
Bulimia Nervoza olanlar üzerinde yapılan incelemelerde kesin bir neden olduğundan bahsedilememiştir. Ancak kişilerde hastalığın gelişimini etkileyen faktörler şunlardır:
- Genetik,
- Zorbalığa uğrama,
- İstismar mağduru olma,
- Stresli ve travmatik yaşam olayları,
- Zihinsel sağlık problemleri,
- Hormonlar,
- Kültürel faktörler,
- Kendine güvensizlik,
- Rekabet gerektiren sporlar,
- Çocuklukta aşırı kaygı ve obezite.
Bulimia Nervoza Belirtileri Nelerdir?
Bulimia Nervoza hastalığı görülen kişiler aslında çok hafif kilosu olan ve normal sınırlar içerisinde ağırlığa sahip kişilerdir. Bu nedenle hastalığın belirtileri ile semptomlarını fark etmek zor olabilir. Ayrıca kişi, bu belirtileri gizlemek için aşırı çaba sarf eder.
Bulimia'nın temel iki belirtisi, anında gelen ve kontrol edilemeyen yemek yeme dürtüsü ile sonrasında aşırı pişmanlık ile oluşan çıkarma eylemleridir. Benlik kaygısı düşük olan kişilerde görülen Blumia Nervoza belirtileri şunlardır:
- Gıda ve yiyecekler ile ilgili bir saplantı,
- Yiyeceklere ciddi bir bütçe ayırma,
- Yemek yeme sonrası ortadan kaybolma (sıklıkla tuvalette kusarlar)
- Zorlayıcı ve ağır egzersiz rutinleri,
- Uzun süre aç kalma ve açlığı inkâr etme,
- Depresyon ve anksiyete,
- İnsanlardan ve sosyal yaşamdan kendini soyutlama,
- Parotis bezlerinin hasara uğraması nedeni ile yanaklarda şişme,
- Kusma esnasında asit aşınımı nedeniyle yaygın diş çürükleri,
- Kusma nedeniyle oluşan kronik boğaz ağrısı,
- Düzensiz adet dönemleri,
- Göz içlerinde kırık kan damarları,
- Aşırı kilolu olma halinden sürekli şikayetçi olma.
Bulimia Nervoza Sonuçları
Bulimia Nervoza hastalığının teşhisi kolay değildir. Anoreksiya'nın tam tersine hastanın kilosu normal seyreder. Ayrıca çoğu durumda hasta kendi durumunu gizlemek için elinden geleni yapar. Psikolojik bir rahatsızlık olduğundan tanı koyması da zaman alabilir. Bazı hastalarda, Blumia Nervoza sonuçları fiziksel rahatsızlıklara neden olabilir. Uzman hekim şüphelendiği durumlarda birtakım sorular yöneltir ve psikiyatr ya da psikoloğa sevk eder.
Blumia Nervoza'nın yaygın fiziksel sonuçları şunlar olabilir:
- Kadınlarda adet düzensizlikleri ya da adet yokluğu (amenore),
- Kusma eylemleri nedeniyle oluşan su-tuz-mineral düzensizlikleri,
- Kalp tirim bozuklukları,
- Mide delinmeleri,
- Sürekli kusma nedeniyle oluşan yemek borusu yırtılması,
- Dışkılamayı artırıcı (laksatif) ilaçların sürekli kullanımı ile zarar gören bağırsak hareketleri,
- Bağırsağın anüsten sarkması (rektal prolapsus)
Bulimia Nervoza Tedavisi
Teşhisi ve hastanın çoğu zaman hastalığını dahi kabul etmesi zor olan Blumia Nervoza nasıl tedavi edilir diye düşünülebilir. Bazı hastalar tedavi konusunda ciddi direnç gösterebilir. Bunun için ilk önce kişinin hasta olduğunu ve uzun süreli tedavi kombinasyonunu kabul etmesi gereklidir.
Bulimia Nervoza tedavi seçenekleri sadece psikoterapi değil, aynı zamanda beslenme danışmanlığı, aile terapisi ve ilaç kullanımı kombinasyonundan oluşur.
Blumia Nervoza tedavisi ilk önce psikoterapi ile başlar. Amaç, hastanın yiyeceklere karşı sağlıklı ve rasyonel tutumlarını yeniden inşa etmesine yardımcı olmaktır. Psikoterapinin yoğunlaşacağı alanlar "Kognitif Terapi" ve "Davranışsal Terapi olmaktadır. Kognitif terapi ile hastanın düşünme biçimi değiştirilmeye çalışılırken, davranışsal terapi ile hastanın davranışları değiştirilmeye çalışılır. Tüm terapilerin ortak amacı kişinin vücut ağırlığına ve besin değerlerine karşı gerçekçi tutum geliştirmesi, stresli ve zor durumlar ile baş etmeyi öğrenmesidir.
Beslenme danışmanlığı aşamasında ise yeme bozuklukları konusunda uzman bir diyetisyen ile çalışılmaktadır. Hastanın aşırı yemek yeme ve sonrasında çıkarma döngüsü bu şekilde kırılabilir. Hastaya, günlük ihtiyacı olan kalori alımı ve diğer sağlıklı beslenme alışkanlıkları edindirilmeye çalışılmaktadır.
Hastanın ailesi, ev halkı ve arkadaşlarından gelen destek, etkili ve uzun vadeli sonuçlar açısından yadsınamaz. Bu nedenle hastanın çevresindekilere de Bulimia Nevroza hastalığı iyice tanıtılır, Blumia Nevroza zararları anlatılarak sık görülen belirtilerinin hastada sürekli gözlemlemeleri istenir. Aile terapisinin de Bulimia tedavisinde etkili bir bileşen olduğu kanıtlanmıştır.