Kanserde Tanı ve Tedavi Yöntemleri - Radyasyon Onkolojisi - Cyberknife

Kanserde Tanı ve Tedavi Yöntemleri - Radyasyon Onkolojisi - Cyberknife



Cyberknife Nedir, Nasıl Çalışır?

Dünyanın ilk ve tek robotik radyocerrahi sistemi olan CyberKnife, 0,12 mm hassasiyet ve doğrulukta 6 eklemde hareket edebilen robotik bir kol ile sabitlenen X-ışını üreten lineer hızlandırıcıdan oluşmaktadır.

Yüksek doz radyasyonun tümöre milimetrenin altında doğruluk ve isabetle değişik açılardan odaklanması sağlanarak açık ameliyata gerek kalmadan kansız ve ağrısız bir işlemle tedavi sağlanır.

İsmine (ıçak) rağmen CyberKnife tedavisi açık cerrahi işlem değildir. Tedavi herhangi bir kesi veya anestezi işlemi gerektirmeden uygulanan ağrısız bir uygulamadır.

CyberKnife kötü huylu (malign) veya iyi huylu (benign) tümörleri yüksek doz radyasyon ışınları ile tedavi ederken sağlam dokulara zarar vermemektedir. Bu önemli nokta, eskiden tedavisi imkansız olan hastalıklarda çözüm sağlamaktadır. Ayrıca yan etkiler çok az ve geçicidir.

Değişik açılardan yüksek doz radyasyon verilmesiyle tedavi süresi de belirgin şekilde kısalmaktadır. Tümörün boyutu, yerleşimi, önemli doku ve organlara yakınlığı ile tipine bağlı olarak genellikle 1 günde tedavi mümkündür. Bazı özel durumlarda tedavi süresi 5 güne kadar uzayabilmektedir. Geleneksel radyoterapide haftada 5 gün, 6-8 haftalık bir sürede toplamda 30 ila 40 gün arasında tedavi mümkündür.

Hastalar CyberKnife tedavisinin hemen ardından hastaneden ayrılarak normal yaşamına dönebilmektedir.

Cyberknife Avantajları Nelerdir?

    • Ağrısızdır.
    • İnvaziv değildir.
    • Anesteziye gerek yoktur.
    • Hastaneye yatmaya gerek yoktur.
    • Eşsiz doğruluk tümörü çevreleyen sağlam doku ve organları korur.
    • Nekahat süreci yoktur.
    • Hastalar rutin yaşamına hemen dönebilir.
    • Kafa veya vücut için invaziv bir çerçeveye ihtiyaç yoktur.
    • Herhangi bir şekilde nefes tutmak ya da nefesin belli aralıklarında ışınlama gibi bir durum yoktur.
    • GamaKnife ve Truebeam sistemlerinden farklı olarak; CyberKnife'da kafa veya vücut içinde hareketi önlemek için invaziv çerçeve kullanımına gerek yoktur ve tümör takibi yapılabilmektedir.

Cyberknife Tedavi Alanları

Cyberknife radyocerrahi sistemi ile tedavi edilen hastalıkları, kafa içi (intakranial) ve kafa dışı (ekstrakranial) patolojiler olarak iki başlık altında inceleyebiliriz.

Kafa içi (intakranial) patolojiler, Vasküler Patolojiler (Arteriovenöz Malformasyon, Kavernöz Malformasyon), Malign Tümörler (Beyin Metastazı, Glial Tümörler [Grade II, III ve IV]), Ependimoma, Medulloblastoma, Kondrosarkoma), Benign Tümörler (Vestibüler Schwannoma, Meningioma, Glial Tümörler [Grade I], Kraniofarenjioma, Hipofiz Adenomu, Glomus Jugulare Tümörü, Hemangioblastoma, Diğer Schwannomalar, Santral Nörositoma, Kordoma) ve Nöropsikiatrik Patolojiler (Trigeminal Nevralji, Epilepsi, Küme Başağrısı, Parkinson Hastalığı, Esansiyel Tremor, Kontrol Edilemeyen Ağrı, Obsesif Kompulsif Bozukluk)'dir.

Kafa dışı (ekstrakranial) patolojiler ise; baş-boyun kanserleri, akciğer kanserleri, karaciğer kanserleri, pankreas kanseri, yumuşak doku tümörleri, spinal tümörler, prostat kanseri, metastatik kanserler, tekrarlayan kanserlerdir.

Kanserde Tanı ve Tedavi Yöntemleri - Radyasyon Onkolojisi - Cyberknife Hakkında Sık Sorulan Sorular

CyberKnife kötü huylu (malign) veya iyi huylu (benign) tümörleri yüksek doz radyasyon ışınları ile tedavi ederken sağlam dokulara zarar vermemektedir.

GamaKnife ve Truebeam sistemlerinden farklı olarak; CyberKnife'da kafa veya vücut içinde hareketi önlemek için invaziv çerçeve kullanımına gerek yoktur ve tümör takibi yapılabilmektedir.

Oluşturma: 12.08.2020 02:03
Son Güncelleme: 03.11.2023 01:26
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-