Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı? Kahvaltı Önerileri

Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı? Kahvaltı Önerileri



Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için 6. aydan itibaren beslenme düzeninde değişiklik yapılması gerekir. Bebek, kahvaltı ile yeni tatlar keşfederken gece boyunca kaybettiği enerjiyi tekrar kazanır. Kahvaltının içeriği kadar hangi ayda hangi gıdaların verilmesi gerektiği de önemlidir.

Bebek Kahvaltısı Neden Önemlidir?

Bebekler, 6. aylarına geldiğinde gece boyunca uyuyabilir. Ortalama 12 saat beslenmedikleri için uyandıklarında enerjiye ihtiyaç duyarlar. 6. aya kadar beslenme için yalnızca anne sütü yeterli olurken bu dönemden sonra önce ek gıdalar, ardından süt ile beslenme teşvik edilmelidir. Bu anlamda kahvaltı, bebeğin büyüyen ve gelişen vücudunun ihtiyaçlarını karşılaması için iyi bir besin yelpazesine sahip olmalıdır. Aya göre püre şeklinde ya da taneli verilen besinler sayesinde bebeğin çiğneme ve motor becerileri de gelişir.

Bebek Kahvaltısı Ne Zaman Verilmeli?

Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir. Ancak bu gıdaların da yumuşak ve kolay sindirilebilir olmasına dikkat edilmelidir.

Bebek normalden fazla kilolu ise kahvaltıya 8. ya da 9. aylarda geçilebilir. Bu durumda anne sütü ve ek gıdalar bebeğin beslenmesi için yeterli olsa da bir uzmana danışmakta fayda bulunur.

Bebek Kahvaltısında Neler Tercih Edilmeli?

Bebek kahvaltıları için besin seçiminde öncelikle bebeğin kaç aylık olduğunun göz önünde bulundurulması gerekir.

6-9 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Önerileri

6-9 aylık dönemde hızla büyümeye devam eden bebekler için hayvansal protein kaynakları beslenmeye eklenebilir. Kahvaltı için tam pişmiş yumurta sarısı, sağlıklı bir protein kaynağıdır. Herhangi bir alerjik reaksiyon görülmemesi durumunda, 3-4 gün aradan sonra tekrar yumurta verilebilir. Doğru porsiyonlar tercih edilmeli ve doktora danışarak hareket edilmelidir.

Yumurtanın içine tuzsuz ya da su ile tuzu alınmış beyaz veya lor peynir eklenebilir. Zaman içinde hem yumurtanın hem de peynirin miktarı artırılabilir. Bir kibrit kutusu kadar peynire ek olarak tuzsuz zeytin ezmesi, meyve ve sebze püreleri, tuzsuz tereyağı, tamamen öğütülmüş ceviz gibi kuruyemişler, keçiboynuzu ya da üzüm pekmezi ve hızlı çözünen birkaç adet bebek bisküvisi verilebilir. Bisküviler; bebek maması, meyve püresi ya da taze meyve suları içinde ıslatıldıktan sonra ezilebilir.

Sebzeler ile yapılan pürelerde patates, havuç, brokoli, ıspanak, karnabahar gibi vitamin ve mineral yönünden zengin olan ve bebeğin sağlığına zarar vermeyen gıdaların seçilmesi gerekir. Meyve püreleri ise muz, armut, şeftali, elma, avokado, çilek gibi meyveler ile yapılabilir. Meyve ve sebzeler, yoğurt ya da kefir ile karışım haline getirilebilir.

Bebekler için sağlıklı ve lezzetli kahvaltılar hazırlamak için bazı öneriler:

  • Olgun armut ya da muz püresi ile hazırlanan şekersiz yulaf lapası, tam yağlı süt ya da yoğurt
  • Haşlanmış ve püre haline getirilmiş elma ile karıştırılan sade ve şekersiz yoğurt
  • Lor peyniri, keçiboynuzu pekmezi, muz ve küçük bir miktar tereyağı karıştırılarak yapılan püre
  • Ceviz, şeftali ya da kayısı, yumurta ve yoğurdun karıştırılması ile elde edilen püre


9-12 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Önerileri

9. aydan sonra kahvaltı öğünlerine tahıl grubu ürünleri ve pirinç gevreği de eklenebilir. Ev yapımı şekersiz ve yumuşak bisküviler, yulaf lapası ve tam tahıllı ekmek tercih edilebilir. Pişmiş yulaf ezmesine tam tahıllı bebek bisküvileri eklenebilir. Bu noktada şeker ilaveli gevrekler tercih etmemek ve karışıma şeker ya da bal ilave etmemek de önemli noktalardır. Bebek kahvaltıya alıştıktan sonra krep ya da omlet gibi farklı alternatifler de denenebilir.

Püre gibi tam pürüzsüz kıvamda olan gıdaların yanı sıra 9. aydan sonra şu yiyecekler de tüketilebilir:

  • Şeker oranı düşük çok tahıllı ürünler
  • Haşlanmış veya çırpılmış yumurta ve dilim domates ya da muz veya olgun şeftali püresi içeren yumuşak parmak tostlar
  • Tuzsuz tereyağı ile omlet ya da yumurta sarısı, tuzsuz peynir, zeytin ezmesi, salatalık ya da avokado ve tam tahıllı ekmek
  • Üzerine katkısız pekmez, ayva ya da kayısı marmeladı sürülen küçük bir parça tam buğday ekmeğin yanına yumurta sarısı, tuzsuz peynir ve zeytin

Farklı yiyeceklerin karışımından oluşan püreler, bebek kahvaltıya tam olarak alıştıktan sonra verilmelidir. Bebeklerin, öncelikle tek tek tüm gıdaların tadına alışması gerekir. Tam haşlanmış yumurta sarısı ise çatalla ezildiğinde yutulması zor olan kuru bir gıdaya dönüşür. Bebeklerin gıdayı kolay yutabilmesi için yumurta sarısının reçel, marmelat ya da peynir ile karıştırılması faydalı olur.

Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Bazı gıdalar 1 yaşından küçük bebeklerde gıda zehirlenmesi riski oluşturabilir ya da herhangi bir sağlık sorununa neden olabilir. Aşağıdaki gıdaların 1 yaş altındaki bebeklere verilmemesi gerekir:

  • Bal
  • Pastörize edilmemiş süt ve peynir
  • Çiğ ya da kabuklu deniz ürünleri
  • Çiğ ya da az pişmiş yumurta
  • Koruyucu, renklendirici ve katkı maddesi içeren paketli gıdalar
  • Kola, çay, kahve, enerji içeceği gibi kafein içerikli içecekler
  • Diyete uygun az yağlı ya da düşük kalorili gıdalar

Bal, alerjiye ve zehirlenmeye neden olabilir. Bu nedenle kahvaltının yanı sıra diğer öğünlerde de balın 1 yaşından önce verilmemesi önemlidir.

Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı? Kahvaltı Önerileri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kahvaltı için tam pişmiş yumurta sarısı, sağlıklı bir protein kaynağıdır. Herhangi bir alerjik reaksiyon görülmemesi durumunda, 3-4 gün aradan sonra tekrar yumurta verilebilir.

Uzm. Dr.
Ali Şal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
MEDICANA ÇAMLICA
Profili Gör
Oluşturma: 04.11.2022 08:26
Son Güncelleme: 04.11.2022 08:52
Oluşturan: Ali Şal
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri