SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Selenyum nedir? Selenyumun faydaları nelerdir?



Selenyum nedir? Selenyumun faydaları nelerdir?

Selenyum, oksidatif stresle savaşan ve vücudunuzu kalp hastalığı ve kanser gibi kronik rahatsızlıklardan korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Vücudun selenyumun sadece küçük bir miktarına ihtiyacı vardır ve bunu beslenme yoluyla alır.

Selenyum nedir?

Selenyum toprakta bulunan bir mineraldir. Doğal olarak suda ve bazı yiyeceklerde bulunur. Selenyum, selenoproteinlerin ve enzimlerin bir bileşenidir. Bunlar, dokulara ve DNA'ya zarar verebilen ve iltihaplanmaya ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen peroksitleri parçalamaya yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir.

Selenyum ne işe yarar?

Selenyum, DNA oluşturmaya ve hücre hasarına ve enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olan selenoproteinler adı verilen çeşitli enzimlerin ve proteinlerin temel bir bileşenidir. Bu proteinler ayrıca üreme ve tiroid hormonlarının metabolizmasında da rol oynar. Selenyum, tiroid bezinin düzgün çalışması için önemlidir. Aslında, tiroid dokusu insan vücudundaki diğer tüm organlardan daha fazla selenyum içerir. Bu güçlü mineral, tiroidi oksidatif hasara karşı korumaya yardımcı olur ve tiroid hormonlarının üretiminde önemli bir rol oynar.

Selenyumun faydaları nelerdir?

Selenyum antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Araştırmalar, bunun birçok potansiyel sağlık faydasına sahip olduğunu göstermektedir.

 Selenyumun faydalarından bazıları şunlardır:

Sağlıklı bir tiroid

Tiroid, vücudun metabolik süreçlerini düzenlemek için hormon üreten küçük bir bezdir. Tiroidin az çalışması yorgunluk, kilo alımı, depresyon ve kas ağrılarına yol açabilir. Zamanla, tiroid ile ilgili riskler kronik hastalıkları kötüleştirebilir. Selenyum sağlıklı tiroid fonksiyonunu korumaya yardımcı olur. Ancak araştırmalar, çok fazlasının tiroide zarar verebileceğini göstermektedir.

Bilişsel destek

Araştırmalar selenyumun antioksidan özelliklerinin Parkinson, Alzheimer ve multipl skleroz gibi beyin ve sinir sistemi hastalıklarını kötüleştirebilecek hücre hasarıyla savaştığını göstermektedir. Bilim insanları, diyette yeterli miktarda selenyum almanın sağlıklı beyin fonksiyonunu korumaya yardımcı olabileceğine inanmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Selenyumun antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Bu, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, enfeksiyon riskini düşürmeye ve vücuttaki serbest radikallerin dolaşımı nedeniyle oksidatif stresin etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir. Selenyum ayrıca vücudun patojenlerle savaşan ve kanser hücreleri gibi virüs bulaşmış hücreleri yok eden doğal öldürücü (NK) hücrelerinin aktivitesini artırabilir. Araştırmalar, selenyum eksikliğinin prostat kanseri, kolon ve meme kanseri riskinin önemli ölçüde artmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor.

Astım semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olur

Astım hastası olan bazı kişilerde selenyum takviyesi semptomların şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Çalışmalar, kanda daha düşük selenyum konsantrasyonlarının daha fazla astım atağı ve daha fazla inhaler kullanımıyla ilişkili olduğunu bulmuştur.

Doğurganlık ve üreme sağlığını destekler

Selenyumun doğurganlığı ve üreme sağlığını desteklemede ve sağlıklı gebelik sonuçları elde etmede rol oynadığına dair giderek artan kanıtlar bulunmaktadır. Sistematik bir incelemede, daha yüksek serum (kan) selenyum konsantrasyonlarının, daha yüksek sayıda oosit (olgunlaşmamış yumurta hücresi) ve yumurtalık folikülleri gibi kadın doğurganlığının çeşitli olumlu belirteçleriyle bağlantılı olduğu bulundu. Diğer çalışmalar selenyum eksikliğinin düşük, fetal büyüme geriliği, erken doğum, preeklampsi (gebelik sırasında yüksek tansiyon), düşük doğum ağırlığı ve gebelik diyabeti dahil olmak üzere bir dizi gebelik komplikasyonu riskini artırabileceğini bulmuştur. Bazen doktorlar, özellikle daha yüksek risk taşıyabilecek kişilerde bu komplikasyonların olasılığını düşürmek için gebelik sırasında selenyum takviyeleri reçete ederler.

Selenyum nelerde var?

Gıdalardaki selenyum miktarı, yetiştirildiği toprağın selenyum içeriğine bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Bitkisel gıdalar selenyumu topraktan alır ve bu da daha sonra bu bitkileri yiyen hayvanlardaki selenyum miktarını etkiler. En güçlü selenyum kaynakları deniz ürünleri, et ve tam tahıllardır.

Selenyum açısından zengin olan besinlerin bazıları şunlardır:

Brezilya cevizi.

Balıklar (Ton balığı, sardalya, somon).

Deniz ürünleri (Karides, yengeç).

Kırmızı et.

Tavuk, hindi.

Süt ürünleri.

Yumurta.

Mantar.

Kuru fasulye, bezelye ve mercimek.

Pirinç, makarna.

Yulaf ezmesi.

Ayçekirdeği.

Tam buğday ekmeği.

Kanda selenyum değeri kaç olmalı?

Selenyum biyolojik dokuda birikir. Yetişkin bir insanda kan serumundaki normal konsantrasyon 110 ila 165 mcg/L' dir.

Selenyum tiroidlere iyi gelir mi?

Selenyum tiroid hormonu metabolizması için önemli olan bir mineraldir. Yetişkinlerde tiroid, vücuttaki en yüksek selenyum konsantrasyonuna sahiptir. Bu mineral, tiroid bezinizin tiroid hormonu üretme yeteneğinde önemli bir rol oynar. Yeterli selenyum almayan kişilerde tiroidit, hipotiroidizm (az çalışan tiroid) ve Graves hastalığı gibi tiroid sorunları gelişebilir. İyot, tiroid hormonunun yapı taşı ve temel bileşenidir. İyotun, tiroid hormonuna düzgün bir şekilde sentezlenebilmesi için selenyuma ihtiyacı vardır. Diyetinizde doğru miktarda selenyum almak sadece tiroid hastalığını önlemek için değil, genel sağlığınız için de hayati önem taşır.

Selenyum her gün alınabilir mi?

Selenyum, günlük 400 mcg'den az dozlarda alındığında muhtemelen güvenlidir. Ancak selenyum yüksek dozlarda veya uzun süre alındığında ve günlük 400 mcg'nin üzerindeki dozlar selenyum toksisitesi geliştirme riskini artırabilir.

Beslenme ve Diyet Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Oluşturma: 31.01.2025 10:53
Son Güncelleme: 26.02.2025 11:27
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Altın çilek nedir? Altın çilek ne işe yarar? Sinir otu (damar otu) nedir? Sinir otu nasıl tüketilir? Domatesin faydaları nelerdir? Günde kaç domates yemeli? Kırmızı mercimeğin faydaları nelerdir? Kırmızı mercimeğin besin değeri Ada çayı neye iyi gelir? Her gün ada çayı içersem ne olur? Himalaya tuzu nasıl kullanılır? Himalaya tuzunun faydaları neler? Tarçının faydaları nelerdir? Tarçının besin değerleri… Karadut neye iyi gelir? Karadut iltihap söker mi? Ayak şişmesi neden olur? Tek ayakta şişme neden olur? E vitamininin faydaları nelerdir? E vitamini eksikliği nelere yol açar? Siroz neden olur? Siroz hastalığı iyileşir mi? Göz ağrısı neden olur? Göz ağrısına ne iyi gelir? Kemik iliği kanseri nedir? Kemik iliği kanseri belirtileri nelerdir? Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu nasıl tedavi edilir? Demans nedir? Demans hastalığının belirtileri nelerdir? Viral enfeksiyon nedir? Viral enfeksiyon kaç günde geçer? Regl neden olur? Adet sancısına ne iyi gelir? Muşmulanın faydaları nelerdir? Muşmula nasıl tüketilir? Pikan cevizinin faydaları nelerdir? Pikan nasıl kullanılır? Hurma nasıl tüketilir? Hurmanın faydaları nelerdir? Defne yaprağı neye iyi gelir? Defne yaprağı nasıl kullanılır? Açık hava meditasyonu nedir? Açık hava meditasyonu nasıl yapılır? Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Sigara nasıl bırakılır? Sıcak havada neden uyku gelir? Sıcak havada uyuyamayanlar için öneriler neler? Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Tümünü Görüntüle