SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Siyah üzüm çekirdeği tozu ne işe yarar? Siyah üzüm çekirdeği tozu faydaları nelerdir?



Siyah üzüm çekirdeği tozu ne işe yarar? Siyah üzüm çekirdeği tozu faydaları nelerdir?

Üzüm, dünya çapında en çok tüketilen meyvelerden biridir. Antik Avrupa'da üzüm bitkilerinin yaprakları ve suyu yüzyıllardır geleneksel tedavide kullanılmıştır. Üzümün kabuğu ve çekirdekleri vitamin ve lif kaynağı olmasının yanı sıra, vücudun doğal biyo-işlemlerini artırarak çeşitli sağlık sorunlarında işlevsel bir bileşen olarak kullanılabilen polifenoller, özellikle proantosiyanidinler açısından oldukça zengindir. Farklı ve çeşitli çalışmalarla, proantosiyanidin açısından zengin üzüm çekirdeği özütünün iltihap, kardiyovasküler hastalık, hipertansiyon, diyabet, kanser, peptik ülser, mikrobiyal enfeksiyonlar vb. gibi birçok hastalığa karşı fayda sağladığı kanıtlanmıştır.

Üzüm çekirdeğinin tozu ne işe yarar?

Üzüm çekirdeği tozu, üzüm bitkilerinin ezilmiş tohumlarından yapılır. Proantosiyanidin içerir. Bu, flavonoidler adı verilen daha büyük bitki fitokimyasalları grubuna ait fenolik bir kimyasaldır. Tanenlerin bir alt grubuna aittir. Proantosiyanidin kan damarlarını ve kardiyovasküler sistemi koruyabilir. Bunu kolajenin parçalanmasını durdurarak yapar. Bu, kalp krizi ve felç riskini azaltır. Ayrıca antioksidan etkisi de olabilir. Bu, belirli kanserlerin riskini düşürebilir. Üzüm çekirdeği özütünün ayrıca Staphylococcus aureus gibi bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağladığı gösterilmiştir.

Üzüm çekirdeği tozu faydaları nelerdir?

Birçok çalışma, üzüm çekirdeği tozunun birden fazla sağlık faydasına sahip olduğunu göstermektedir. Doğru bir tedavi ve beslenme programına ek olarak, üzüm çekirdeği tozu alımının bazı etkileri şunlardır:

Kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur

Düşük dozda üzüm çekirdeği tozu kullananlarda, hem sistolik kan basıncında hem de diyastolik kan basıncında düşüş gözlenmiştir. Ayrıca prehipertansiyonu olan kişilerde üzüm çekirdeği tozu kullanımı sonucu egzersiz sırasında kan basıncının düştüğü ve oksijen dağılımının arttığı tespit edilmiştir. Özellikle ailesinde kalp hastalığı öyküsü olan kişilerde koruyucu bir tedbir olarak üzüm çekirdeği tozu kullanılması önerilir. Kanın sulanmasına, ayrıca vücudun demir eksikliğini gidermesinde yardımcı olur.

 Yaraların ve varislerin iyileşmesini hızlandırabilir

Yapılan çalışmalarda anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antimikrobiyal etkilerinin yara iyileşmesinde etkin rol oynadığı tespit edilmiştir. Üzüm çekirdeği özünde bulunan proantosiyanidinler, topikal olarak uygulandığında vasküler endotelyal büyüme faktörünün salınımını tetikler ve yaranın kasılıp kapanmasına yardımcı olur. Damar duvar yapısını koruduğu için varis oluşumunu engeller.

Kemik sağlığını destekler

Üzüm çekirdeği tozunun kemik oluşumu, yoğunluğu, gücü üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gösterilmiş ve kolajen sentezini iyileştirdiği bulgular ortaya çıkarılmıştır. Üzüm çekirdeği tozu kullanımının özellikle eklemlerde şiddetli iltihaplanmaya neden olan ve kemik yıkımıyla ilişkili romatoid artrit gibi hastalıklarda iltihabı azalttığı belirlenmiştir.

Üzüm çekirdeği ekstresinin henüz araştırmalarla kanıtlanmamış başka faydaları da olabilir.

Doku hasarlarından koruyabilir

Üzüm çekirdeği özündeki tanenler aktif antioksidanlar ve antimutajenikler olarak görev yapar. Bu nedenle üzüm çekirdeği tozu, kan damarlarının ve diğer dokuların astarını hasardan koruyabilir.

Alerji şiddetini azaltabilir

Üzüm çekirdeği özütünün histamin üretimini azalttığı söylenir. Bu, burun alerjilerinin şiddetini azaltabilir. Ayrıca C vitamininin erken yıkımını da azaltabilir. Üzüm çekirdeği özütü ayrıca kan damarlarında düz kas gevşetici olarak da etki edebilir.

Ödemi azaltabilir

Çalışmalar, üzüm çekirdeği özütünün kronik venöz yetmezlik semptomlarına yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bu, damarların bacaklardan kalbe geri kan göndermede sorun yaşadığı zamandır. Üzüm çekirdeği özütü ayrıca bacaklardaki ödemi azaltabilir.

Üzüm çekirdeği tozu çocuğa verilir mi?

Üzüm çekirdeği tozunun güvenliği hakkında yeterli kanıt bulunmaması nedeniyle çocuklara verilmesi önerilmemektedir.

Siyah üzüm çekirdeği sperm sayısını artırır mı?

Siyah üzüm erkeklerde sperm sayısını, sperm hareketini ve sperm kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, erektil disfonksiyon ve erken boşalma sorunlarını iyileştirmek için de kullanılabilir.

Üzüm çekirdeği tozu ne kadar tüketilmeli?

Üzüm çekirdeğinin günde bir tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Üzüm çekirdeği tozu ağızdan alındığında veya topikal olarak kullanıldığında genellikle güvenli olarak kabul edilir. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, üzüm çekirdeği tozu veya diğer bitkisel ürünleri kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın; bazı bitkiler ve ilaçlar zararlı şekillerde etkileşime girebilir. Hamilelikte veya emzirme döneminde üzüm çekirdeği ekstresinin kullanımının güvenli olup olmadığı konusunda çok az şey bilinmektedir.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 25.02.2025 10:20
Son Güncelleme: 25.02.2025 10:21
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Denizanası temas edince ne yapılır? Denizanası temas edince ne olur? Kene ısırdığında neler yapılmalı? Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kulağa su kaçması halinde ne yapılmalı? Kulağa su kaçmasının riskleri nelerdir? Yolculukta mide bulantısı neden olur? Yolculukta mide bulantısı için ne yapmalı? Suçiçeği nedir? Suçiçeği hastalığı kaç gün sürer? Trakeostomi nedir? Trakeostomi kimlere takılır? Gözde astigmat olması ne anlama gelir? Astigmat olan göz nasıl görür? Kronik kolesistit ne demek? Kolesistit tehlikeli midir? Psikolojik hastalık türleri nelerdir? En ağır psikolojik hastalık nedir? İltihaplı sivilce neden olur? İltihaplı sivilce nasıl geçer? EKG ne demek? EKG çekimi kaç saat sürer? Vajinal kanama nedir? Vajinal kanama neden olur? Bebeklerde burun tıkanıklığına neden olur? Burun içi temizliği nasıl yapılmalıdır? Karanfil çiğnemenin faydaları nelerdir? Karanfil nasıl tüketilir? Noodle'ın içinde neler var? Noodle sağlıksız mı, sağlıklı mı? Matcha çayı nedir? Matcha çayının faydaları nelerdir? Biyopsi ne demek? Biyopsi işlemi kaç dakika sürer? Çocuklarda insülin direnci değeri kaç olmalı? Güneş lekesi nedir? Güneş lekesi olduğunu nasıl anlarız? Tuvalet eğitimi nedir? Çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilir? Meyveli buz kalıpları nasıl yapılır? Meyveli buz kalıpları tarifleri… Smoothie ile zayıflama nasıl olur? Zayıflatan smoothie tarifleri Kayısı kabızlığı giderir mi? Kabızlık için kaç kayısı yenmeli? Salatalıkta bulunan su oranı nedir? 5 aylık bebeğin zihinsel gelişimi nasıl olur? Keratin nedir? Keratin ne işe yarar? Hyaluronik asit nasıl kullanılır? Hyaluronik asit cilde nasıl uygulanır? Siyanür zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Siyanür zehirlenmesi nasıl olur? Tümünü Görüntüle