Köprü diş tedavisi, diş kayıpları nedeniyle gelişen boşluğu kapatmak için diğer dişlerin küçültülerek köprü protezine oturtulması işlemine denir.
Köprü Diş Nedir?
Köprü diş, kayıplar nedeniyle gelişen diş boşluğunu kapatmak için sağında ve solunda yer alacak iki dişin arasında yerleştirilir. Bu işlemde diğer iki diş küçültülür ve köprü diş ile eski boşluk kapatılır. Diş kayıpları ise genellikle diş eti hastalıklarına, diş eti çekilmesine, tedavi edilmeyen diş çürüklerine veya travmalara bağlı olarak gelişir. Köprü diş tedavisi, diş kayıplarında uzun süredir kullanılan geleneksel tedavi yöntemlerinden biridir. Diş kayıpları zamanla yüz ve çene anatomisinin bozulmasına ve özellikle birden fazla diş kaybının yaşandığı durumlarda konuşma bozukluğuna neden olabilir. Bu sebeple diş kaybına bağlı boşlukların doldurulması oldukça önemlidir. Ağız içinde dişlerden biri eksikse, zamanla diğer dişler boş kalan alana doğru ilerleyerek sağa, sola, aşağı ya da yukarı doğru hareket edebilir. Bu da zamanla kişinin ağız ve diş yapısını bozar ve yemek yerken çiğneme zorluğu yaşamasına ya da diğer dişlere binen fazla yük nedeniyle ağrı hissetmesine neden olabilir.
Diş kayıplarında kişileri etkileyen önemli faktörlerden biri de gülümserken ortaya çıkan diş boşluklarının görüntüsüdür. Diş kayıplarının tedavisi sağlık açısından önemli olduğu kadar, kişinin kendini sosyal hayatında daha rahat ve özgüvenli hissetmesi açısından da önemlidir. Köprü diş tedavisi diş kayıplarında yaşanan yemek yeme zorluğu ya da konuşma zorluğu gibi durumların da önüne geçer.
Köprü Diş Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Köprü diş tedavisi, diş eksikliklerinin tamamlanmasında sıklıkla tercih edilen başlıca yöntemlerin arasında yer alır. Köprü diş tedavisi öncesi hastaya, diş hekimi tarafından genel bir muayene yapılır ve hastanın diş röntgeni çekilir. Diş hekimi muayene sırasında hastanın çene yapısını kontrol ederek hastanın ağzındaki eksik dişlerin sayısı ve boşlukların yerlerini belirleyerek köprü diş tedavisine başlar.
Köprü diş tedavisinde, boş dişlerin hemen yanında (sağında ve solunda) yer alan sağlam dişler törpülenerek sabitleme görevi görmesi için küçültülür. Daha sonra diş hekimi, hastanın ağız ve çene ölçüsünü alarak hastaya en uygun protezin yapılmasını sağlar. Köprü diş protezi, hastanın diş yapısı ve diş rengine göre hazırlanır.
Diş hekimi, hazırlanan protezi ağız içerisine yerleştirerek dişin tam oturduğundan ve hastayı rahatsız etmediğinden emin olur. Eğer hazırlanan köprü diş protezinde bir sorun varsa veya hastanın diş etine ya da damağına batıyorsa, protez hastanın ağzına uygun olacak şekilde düzeltilir.
Köprü Diş Çeşitleri Nelerdir?
Köprü diş tedavisinde hekim, hastanın ağız, diş ve çene yapısını inceleyerek içlerinden en uygun olanını seçer. Tercih edilebilecek yöntemler aşağıda sıralanmıştır.
Geleneksel Köprü
Geleneksel köprü diş tedavisi; kayıp dişlerin sağında ve solunda yer alan sağlam dişlerin törpülenip küçültülerek köprüye sabitlenmesi için köprü ayağı olarak kullanılmasıdır. Daha sonra sabitlenen bu dişlerin üzerine, hazırlanan köprü diş protezi yerleştirilir.
Maryland (Kanatlı) Köprü
Maryland veya kanatlı köprü olarak bilinen bu köprü çeşidi ise köprünün komşu dişlere yapıştırılmasıyla gerçekleştirilir. Diş boşluğunu doldurmak için hazırlanan diş, boşluğun hemen yanındaki komşu dişlerin arka tarafına yapıştırılır. Maryland köprü diş protezi yöntemi sağlıklı dişler kesilmeden yapılan bir işlemdir, fakat yapıştırma yöntemiyle uygulanan Maryland köprü dayanıklılığı açısından diğer türlerine göre daha az tercih edilir.
İmplant Destekli Köprü
İmplant destekli köprüler genellikle birden fazla diş kaybının olduğu durumlarda tercih edilir. İmplant destekli köprü de Maryland kanatlı köprü türünde olduğu gibi sağlıklı dişlerin kesilmesine gerek kalmadan uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem çene kemik yapısı uygun olan hastalarda tercih edilir. Çoklu diş kayıplarında çene kemiğine vidalanan implant köprü ile eksik dişlerin yeri doldurulur.
Köprü Diş Tedavisini Kimler Yaptırabilir?
Diş boşluğunu doldurmada implant ve köprü diş olmak üzere iki farklı tedavi yöntemi bulunur. Köprü diş tedavisi hem hastanın tercihine göre hem de ağız ve kemik yapısının uygunluğuna göre değerlendirilir. Köprü diş genellikle ağız yapısı implant için uygun olmayan hastalara tavsiye edilir. Eğer hastanın ağız ve çene kemik yapısı ya da yumuşak doku yapısı implant kullanımı için uygun değilse, bu hastalara köprü diş tedavisi önerilir.
Diş Köprüsü Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Köprü diş tedavisi sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunur. Diş köprülerinin temizlenmesi, dişlerde gıda ve plak birikmemesi açısından oldukça önemlidir. Protezi sabitleme görevinde kullanılmak için küçültülen ayakların (dişlerin) ve protez dişin düzenli temizlenmemesi durumunda diş çürükleri ve diş eti sorunları ortaya çıkabilir.