Mikro Konturlama veya Diş Törpüleme Nedir?

Mikro Konturlama veya Diş Törpüleme Nedir?



Diş törpüleme; diş kırılmaları, diş çürükleri, dişlerin çarpık veya uzun çıkması gibi diş sorunlarının tedavisinde dişlerin küçültülmesi için uygulanan bir işlemdir.

Mikro Konturlama veya Diş Törpüleme Nedir?

Diş konturlama; diş kırılmaları, diş çürükleri, dişlerin çarpık veya uzun çıkması gibi, diş sorunlarının tedavisinde dişlerin kibarlaştırılması için uygulanan bir işlemdir. Diş konturlama işleminin bir diğer adı da enameloplasti işlemidir. Diş konturlama, kişinin diş yapısına (diş uzunluğu, diş yüzeyi ve diş boyutu) göre gerçekleştirilen gerek estetik gerekse diş problemlerinin tedavisinde uygulanan bir işlemdir. Bu nedenle diş konturlama işlemi öncesinde hekim, hastanın ağız ve çene yapısını incelemek için hastanın diş röntgenini ister.

Diş Törpüleme İşlemini Kimler Yaptırabilir?

Hekimler tarafından çok tercih edilen bir uygulama olmazsa da Mikro-konturlama, özellikle estetik açıdan rahatsız olan ve hemen sonuç almak isteyen kişilerin restoratif diş tedavisinde kullanılan yöntemdir. Restoratif diş tedavisinde kişinin ağız yapısına göre, gülümseme haritası çıkarılır ve ona uygun şekilde yeni dişler tasarlanır. Diş konturlama işlemi kozmetik açıdan olduğu kadar, diş sağlığının korunması açısından da önemlidir. Özellikle de diş kırılması veya diş çürümesi gibi sık karşılaşılan diş sorunları tedavi edilmediği takdirde, kişinin konuşmasını, gülmesini veya yemek yemesini etkileyebilir. Bu nedenle diş konturlama işlemi sadece kozmetik amaçlı değil, birçok diş problemi ve diş hastalığının tedavisinde de kullanılır. Diş konturlama işleminin uygulandığı diş problemlerinden bazıları şunlardır:

  • Diş kırıkları
  • Diş çarpıklıkları
  • Dişlerin farklı uzunlukta olması
  • Diş yüzeyinde pütürlü tabaka olması
  • Dişler arasındaki boyut farklılığı
  • Diş kaplamaları
  • Diş yüzeyinde tartar ve plak birikmesi
  • Dişte leke görünümü oluşumu


Diş konturlama İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş konturlama işlemi öncesinde gereken durumlarda hastaya lokal anestezi işlemi uygulanır ve bölgenin uyuşması beklenir. Hastanın dişleri uyuştuktan sonra dişin ihtiyacına göre konturlama işlemine başlanır. Dişler istenilen boyuta geldikten sonra, dişleri parlatılır ve düzeltilir. Diş konturlama işlemi; estetik amaçlar haricinde diş kırıklarına bağlı gelişen batma ya da acı hissi gibi sorunların ve diş yüzeylerinde biriken tartar ve plakların tedavisinde kullanılır. Diş konturlama işlemi sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Diş konturlama işleminden sonra hastanın günlük diş bakımını düzenli olarak yapması, bir süreliğine asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durması, sıcak ve soğuk hassasiyetine karşı dikkat etmesi gerekir.

Diş Törpüleme İşlemi Sağlam Dişlere Zarar Verir Mi?

Diş törpüleme işlemi, diş minesinin aşındırılmasıyla yapılan bir işlemdir. Diş minesinin aşındırılması zamanla sağlam dişe de zarar verebilen bir uygulamadır. Bu nedenle diş törpüleme işlemi daha çok tedavi yöntemi olarak tercih edilir. Diş minesi aşındırılarak yapılan diş törpüleme işlemi, aynı zamanda dişlerde sıcak ve soğuk hassasiyetini artıracağı için dişlerin sızlamasına ve kişinin kendini rahatsız hissetmesine neden olabilir.

Dt.
Lütfi Murat Mercan
Ağız ve Diş Sağlığı
MEDICANA ATAKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 26.07.2021 04:10
Son Güncelleme: 27.01.2024 12:08
Oluşturan: Lütfi Murat Mercan
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri