Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi



Diş eti çekilmesi, yaygın olarak görülen bir diş eti enfeksiyonudur. Bu durum, dişleri çevreleyen diş eti dokusunun zarar görmesiyle meydana gelir. Yumuşak doku zarar gördüğünde diş etleriyle dişler arasında boşluklar oluşur ve bu çok daha ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde, dişlerin çevresindeki doku ve kemik yapıları zarar göreceğinden diş kaybı yaşanabilir. Bu durum son derece yavaş geliştiğinden, çoğu kişi ciddi boyutlara ulaşana dek diş etlerinin çekildiğinin farkına varmayabilir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş etleri, dişlerin köklerini çevreleyen yumuşak pembe dokulardır. Bu dokular, dişlerin köklerini sararak dişi korur. Ancak çeşitli sebeplerle diş eti hastalıkları gelişebilir ve diş eti çekilmesi yaşanabilir. Diş eti çekilmesi meydana geldiğinde, dişler ve diş eti çizgisi arasında boşluklar oluşur. Bu durum ise enfeksiyona sebep olabilecek bakterilerin üremesi için uygun ortamı hazırlar. Diş eti çekilmesi tedavi edilmezse dişlerin destek dokusu ve kemik yapıları ciddi şekilde hasar görebilir ve sonuçta diş kaybı yaşanabilir.

Diş eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesi birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. 

Periodontal Hastalıklar

Bu tür hastalıklar, diş eti dokusunu ve dişleri yerinde tutan destekleyici kemikleri tahrip eden bakteriyel diş eti enfeksiyonlarıdır; diş eti çekilmesinin ana nedenidir.

Yanlış Teknikle Yapılan ve Yetersiz Diş Bakımı

Dişleri gereğinden fazla sertçe fırçalamak, dişin dış yüzeyinde bulunan mine dokusunun aşınmasına ve ardından diş etlerinin çekilmesine neden olabilir. Ağız hijyenini korumak için yalnızca dişleri fırçalamak yeterli değildir. Ağız hijyeninin sağlanması için diş ipi ve ağız çalkalama suyu da kullanılması gerekir. Bunlar kullanılmadığında tartar oluşumu gerçekleşir. Bu da diş eti çekilmesine yol açabilir.

Genetik Faktörler

Araştırmalara göre, diş eti çekilmesine genetik yatkınlığı olan kişilerde ağız ve diş sağlığı konusunda duyarlı olunsa da diş eti çekilmesi görülebilir.

Hormonal Değişiklikler

Ergenlik, hamilelik ve menopoz gibi hormon seviyelerini etkileyen durumlar, diş etlerini daha hassas hâle getirebilir.

Tütün Ürünleri

Tütün kullanımı, dişlerde plak oluşumunu artırabilir. Dişler düzenli olarak profesyonel bir şekilde temizlenmediğinde ise bu durum diş eti çekilmesine yol açabilir.

Bunlarla beraber; dişleri gıcırdatmak ya da sıkmak da diş yapısına zarar vererek diş eti çekilmesine neden olabilir. Ayrıca, bazı ilaçların ağız kuruluğuna sebep olması ağızdaki dokuları bakteriyel enfeksiyonlara ve yaralanmalara karşı savunmasız hâle getirebilir.

Diş eti çekilmesi riskini artıran bazı diğer faktörler de bulunur. Yaş, diş eti çekilmesi için önemli bir risk faktörüdür. 65 yaşın üzerindeki kişilerde diş eti çekilmesi daha sık görülür. Ayrıca diyabet de diş eti çekilmesini riski artırabilir.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesi son derece yavaş ilerler. Bu nedenle çoğu zaman fark edilmeyebilir. Ancak, diş eti çekilmesinin yaygın belirtilerinden bazıları şöyle sıralanabilir;

    • Dişleri fırçalarken ya da diş ipi kullanırken kanama,
    • Kırmızı ve şiş görünen diş etleri,
    • Ağız kokusu,
    • Diş etinde hassasiyet ve ağrı,
    • Diş köklerin görülmesi,
    • Sallanan dişler.

Diş etlerinin çekilmesi ve diğer periodontal hastalık türleri bir diş hekimi tarafından teşhis edilir. Fiziksel muayeneyle kesin tanı konulur. Ardından kişiye uygun bir tedavi programı belirlenir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti çekilmesi tedavisi için öncelikle muayene gerekir. Muayene esnasında diş etlerinde enfeksiyona rastlanırsa antibiyotik reçete edilebilir. Öte yandan, diş eti çekilmesine sebep olan duruma bağlı olarak farklı ilaçlar ya da tedaviler de önerilebilir. Diş eti çekilmesinin tedavisi için kullanılan bazı yöntemler şu şekildedir:

Ölçeklendirme ve Kök Planlaması

Orta derecede diş eti çekilmesi, etkilenen bölgenin derinlemesine temizlenmesi ile tedavi edilebilir. Bu tedaviyle, dişlerde ve diş eti çizgisinin altındaki kök yüzeylerinde biriken plak ve tartar dikkatlice çıkarılır. Kalan zararlı bakterilerden kurtulmak için antibiyotik kullanımı da önerilebilir.

Rejeneratif Diş Eti Ameliyatı

Diş eti çekilmesi sonucu dişleri destekleyen kemik zarar görmüşse, kaybedilen kemik ve dokuyu yenilemek için bu prosedür önerilebilir. Öncelikle, ölçeklendirme operasyonunda olduğu gibi, diş hekimi diş eti dokusunu kaldırarak birikmiş olan bakterileri temizler. Daha sonra, vücudu o bölgedeki kemiği ve dokuyu doğal olarak yenilemeye teşvik etmek için bölgeye rejeneratif (yenileyici) bir materyal uygulanır. Rejeneratif materyal yerleştirildikten sonra, diş eti dokusu dişin veya dişlerin kökü üzerine sabitlenir.

Diş Eti Çekilmesini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Diş etlerinin çekilmesini önlemek için düzenli olarak dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak gerekir. Öte yandan, sağlıklı bir beslenme düzeni de dişleri ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Tütün ve alkol ürünlerinin kullanımını azaltmak da diş etlerinin korunmasını sağlar. Ayrıca dişlerin yılda iki kez profesyonelce temizlenmesi gerekir. Bu işlem tartar oluşumunu önler. Böylece diş eti çekilmesi riski de azalır.

Diş Eti Çekilmesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Diş eti çekilmesi tedavisi için öncelikle muayene gerekir. Muayene esnasında diş etlerinde enfeksiyona rastlanırsa antibiyotik reçete edilebilir. Öte yandan, diş eti çekilmesine sebep olan duruma bağlı olarak farklı ilaçlar ya da tedaviler de önerilebilir.

Diş etlerinin çekilmesini önlemek için düzenli olarak dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak gerekir. Öte yandan, sağlıklı bir beslenme düzeni de dişleri ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Dt.
N. Can Gökkurt
Ağız ve Diş Sağlığı
MEDICANA KADIKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 07.08.2021 04:11
Son Güncelleme: 23.08.2023 11:15
Oluşturan: N. Can Gökkurt
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri