Üveit, gözün orta tabakası olan uvea tabakasının iltihaplanması rahatsızlığıdır. İltihabın nedeni bazı üveit vakalarında kesin olarak bilinmez. Ancak Behçet hastalığı gibi bağışıklık sistemi rahatsızları bulunan kişilerin birçoğunda üveit rahatsızlığı görülür. Üveite genetik faktörler, virüs ve bakteriler de sebep olabilir. Üveit tedavisi için erken teşhis oldukça önemlidir. Erken tanı sonrası üveit tedavisine ilaçlar ile başlanır. Bu süreçte iltihaplanmaya neden olmuş olabilecek diğer hastalıklar da incelenir. Kızarıklık, bulanık görme ve ağrı semptomları ile ortaya çıkan üveit hastalığı hakkındaki tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Üveit Nedir?
Gözün destek, damar ve sinir olmak üzere üç tabakası bulunur. Orta kısımda bulunan damar tabakası olan uvea, gözün tüm damarlarının beslenmesinden sorumludur. İris, siliyer cisim ve koroid dokularını içeren uvea tabakasının iltihaplanması ise üveit olarak tanımlanır. Bu iltihaplanma sadece uvea kısmını değil, iç kısımda bulunan sinir tabakasını da etkileyebilir. Üveit, acil müdahale gerektiren ciddi bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediğinde görme kaybına yol açabilen üveit hastalığının nedeni her hastada tam olarak bilinmediği gibi, Behçet hastalığı gibi bazı bağışıklık sistemini etkileyen rahatsızlıkların üveite neden olduğu bilinmektedir. Türkiye’de yapılan bazı çalışmalarda, göz doktoruna üveit rahatsızlığı ile başvuran kişilerde en sık görülen ek hastalığın %35 oranla Behçet hastalığı olduğu saptanmıştır.
Üveit Çeşitleri
Uveada iltihaplanmanın görüldüğü yere göre üveit farklı sınıflara ayrılır. İrisin veya siliyer cismin ön kısmının iltihaplanması ön üveit (anterior üveit) olarak bilinir ve tedavisi daha kolaydır. İltihaplanmanın koroid tabakaya yakın olan kısımda gerçekleşmesi ise arka üveittir (posterior üveit) ve tedavisi ön üveite göre daha zordur. Retina ve lens arkasındaki kan damarları ile vitre sıvısı iltihaplanmasında ise orta (intermediyer) üveit ortaya çıkar. Uvea tabakasında bulunan her katmanın iltihaplanması ise panüveit olarak adlandırılır.
Üveit Nedenleri
Üveit hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektir. Göze çarpma ve gözde yaralanmalar, göz ameliyatı, virüs, mantar ve parazitler ile üveit hastalığı oluşabilir. Behçet hastalığı, romatoid artrit gibi bazı sistemik rahatsızlıklar sebebiyle de üveit ortaya çıkabilir. Crohn hastalığı, lenfoma gibi kanser türleri; tüberküloz, frengi, HIV enfeksiyonu gibi hastalıklar da üveit nedenleri arasında gösterilir.
Üveit Belirtileri
Üveit hastalığının belirtileri, iltihaplanmanın oluştuğu bölgeye göre farklılıklar gösterir. Ön üveitte gözde kızarıklık, bulanık görme, ağrı, ışığa karşı hassasiyet ve uçuşmalar görülürken; orta üveitte bulanık görme en yaygın belirtidir. Arka üveitte ise dokularda ani olarak gelişen hasar ile görme kaybı meydana gelir. Üveitin diğer belirtileri arasında göz kanlanması, göz sulanması, kamaşması, ani ışık çakması, iriste damarlanma ve ödem, baş ağrısı ve göz bebeğinde küçülme bulunur.
Üveit Tedavisi
Üveit tedavisine erken başlamak oldukça önemlidir. Erken teşhis ile başlanan üveit tedavisiyle hastalıktan kaynaklı oluşabilecek görme kaybının önüne geçmek mümkündür. Üveit belirtileri gösteren kişilerin acilen bir göz doktoruna başvurması gerekir.
Üveit hastalığında ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Antienflamatuar merhemler ya da göz damlaları; göz enfekte olmuş ise antibiyotik kortizonlu bazı ilaçların kullanıldığı ilaç tedavisine nadiren de olsa cerrahi müdahale eklenebilir.
Eğer üveite neden olan hastalık belirli ise tedavi hem üveit hem de diğer hastalığın tedavisi ile ilerler. Üveit, nükseden bir rahatsızlık olduğu için tedaviden sonra düzenli aralıklarla hasta izlenmeli ve gerekli kontroller yapılmalıdır.
Üveit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Üveit hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektir. Göze çarpma ve gözde yaralanmalar, göz ameliyatı, virüs, mantar ve parazitler ile üveit hastalığı oluşabilir. Behçet hastalığı, romatoid artrit gibi bazı sistemik rahatsızlıklar sebebiyle de üveit ortaya çıkabilir.
Üveit hastalığının belirtileri, iltihaplanmanın oluştuğu bölgeye göre farklılıklar gösterir. Ön üveitte gözde kızarıklık, bulanık görme, ağrı, ışığa karşı hassasiyet ve uçuşmalar görülürken; orta üveitte bulanık görme en yaygın belirtidir. Arka üveitte ise dokularda ani olarak gelişen hasar ile görme kaybı meydana gelir.