Mutlu bir yaşam için; fiziksel, duygusal ve sosyal olarak her alanda sağlıklı olmak gereklidir. İnsan hayatındaki önemli olgulardan biri de cinsel yaşamdır. Özellikle çiftler arasında uyum ve mutluluğun sağlanmasında doğru ve sağlıklı bir cinselliğin gerçekleşmesi önemlidir. Cinsel yaşam çeşitli sağlık sorunlarının etkisiyle olumsuz etkilenebildiğinden, bu konuda yaşanan problemlerin dikkatle ele alınması gereklidir. Bu hususta sık karşılaşılan sorunlardan biri cinsel isteksizliktir.
Cinsel İsteksizlik Nedir?
Cinsel isteksizlik veya libidoda düşüklük, kişinin cinsellikle ilgili konulara ilgisinin azalması veya cinsel aktiviteye olan isteğinin kaybı olarak ifade edilebilir. Cinselliğe olan ilgi, kişinin günlük yaşamına ve beden fizyolojisine bağlı olarak zaman zaman değişkenlik gösterebilir, belirli dönemlerde cinselliğe yönelik isteksizlik hissedilebilir. Tamamen normal olan bu durum uzun süre etkisini devam ettirdiği veya psikolojik sorunlara yol açtığı takdirde, klinik olarak ele alınması gereken bir sağlık problemi olarak kabul edilmelidir.
Cinsel isteksizlik her iki cinsiyette de görülebilse de libido kaybı özellikle erkeklerde daha belirgin hissedilebilir. Erkeklerde cinsel isteksizlik; sertleşememe veya sertliği uzun süre koruyamama gibi fonksiyonel problemlere eşlik edebilir.
Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Neden Olur?
Cinsel isteksizlik belirli yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanabileceği gibi, altta yatan bazı sağlık problemleriyle de ilişkili olabilir. Bu durum ise cinsel isteksizliğin giderilmesinde nedene göre tedavi yaklaşımının belirlenmesi gerektiğini gösterir. Erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açabilen başlıca sebepler aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Hormon düzensizlikleri: Erkeklerdeki temel eşey hormonu olan testosteron ve türevi hormonların kan düzeyleri, kişinin cinsel sağlığını doğrudan etkiler. Bu bakımdan, testosteron seviyelerinde azalma yaşanması; kişide cinsel isteksizlikle birlikte erektil disfonksiyon, boşalma problemleri gibi farklı rahatsızlıklara neden olabilir. Yine testosteron eksikliğine bağlı olarak hastalarda kısırlık, kas dokusunda kayıp, hâlsizlik gibi farklı klinik belirtiler gelişebilir.
İlaç yan etkisi: Bazı tansiyon ilaçları, antidepresanlar, hormon içerikli prostat kanseri tedavileri, kemoterapi ve radyoterapi, narkotik ağrı kesiciler gibi ilaçlar yan etki olarak cinsel fonksiyon bozuklukları ve cinsel isteksizlik yaratabilir.
Genital bölgeye yapılan girişimsel tedaviler: Prostat veya testis kanseri, travmatik yaralanmalar gibi cerrahi tedavi gerektiren rahatsızlıklarda, operasyon sonrasında cinsel isteksizlik problemiyle karşılaşılabilir.
Kronik hastalıklar: Diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, obezite, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri gibi uzun dönem devamlılık gösteren hastalıklara sahip kişilerde cinsel fonksiyon bozukluklarına sık rastlanır.
Uyku problemleri: Yetersiz veya kalitesiz uyku alışkanlığı olan kişilerde cinselliğe yönelik ilgide belirgin azalma yaşanır. Yine obstrüktif uyku apnesi gibi uyku ile ilişkili rahatsızlıklarda cinsel isteksizlik meydana gelebilir.
Psikolojik sorunlar: Depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikoloji temelli sorunlarda, cinsel fonksiyon bozuklukları ve düşük libido sık izlenir. Yine günlük hayatta yoğun strese maruz kalan kişilerde, düşük libido sık görülen problemler arasındadır.
Sigara ve alkol kullanımı: Üreme organlarının fonksiyonel ve dolaşım yönünden zarar görmesine neden olan sigara ve alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıklara sahip kişilerde cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir.
Yaşlanma: İleri yaşla birlikte sertleşmenin başlatılması, sürdürülmesi veya orgazm gibi cinsel fonksiyonlarda gerileme yaşandığından, cinsel isteksizlik de oluşabilir.
Egzersiz: Yetersiz egzersiz veya gereğinden fazla fiziksel aktivite yapan kişilerde, cinselliğe olan ilgide belirgin azalma gözlenebilir.
Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Tedavisinde Neler Yapılır?
Erkeklerde görülen cinsel isteksizlik problemlerinin tedavisinde, öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi gereklidir. Kronik hastalıklarda sağlık sorununun spesifik tedavisi verilmeli, psikolojik problemlerde ise psikoterapi ve sosyal destek ile birlikte gerektiğinde ilaç tedavisine başvurulmalıdır.
Bunların dışında kişinin cinsel isteksizliğini gidermesi bakımından aşağıdaki tedbirleri alması faydalıdır:
- Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Özellikle vitamin ve mineral bakımından gerektiğinde vücudun takviye edilmesi yararlıdır.
- Kişinin bedensel özelliklerine uygun şekilde ve sıklıkta, düzenli egzersiz yapılması ve ideal kilonun korunması önemlidir.
- Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların tüketimine son verilmelidir.
- Yeterli ve kaliteli uyku alışkanlığı kazanılmalıdır. Bu doğrultuda, uyku süresine dikkat edilmeli ve günlük ortalama en az 7 saat uyku sağlanmalıdır.
- Cinsel partnerler arasında doğru ve sağlıklı bir iletişim kurulmalıdır. Cinselliğe dair problemler açık ve dürüst bir dille ifade edilmeli; partnerler birbirlerine nasıl hissettiklerini rahatça belirtmelidir.