Hamilelikle birlikte kişinin vücudunda pek çok değişiklik meydana gelir. Vücudun değişen şartlara uyum sağlaması ve doğuma hazırlanması bu değişikliklere sebep olur. Göğüslerin ve ayakların şişmesi, yorgunluk hissi, sabah bulantılarının yanı sıra bel ağrıları da neredeyse tüm hamilelerde görülen durumlardandır. Bebeğe yer açılması için rahmin genişlemesi sonucunda bel ağrıları görülür. Zaman zaman artan bel ağrıları dolayısıyla kişi gece uykusunda rahatsızlık hissedebilir ve hatta uykusuzluk çekebilir. Hamileliğin dönemine, çevresel faktörlere ve farklı birçok sebebe bağlı olarak ağrının şiddeti değişebilir. Vücudu rahatlatmak için alınacak birtakım tedbirler ile ağrılar azaltılarak yaşam kalitesi yükseltilebilir.
Hamilelikte Bel Ağrısı Normal Midir?
Hamilelikteki bel ağrıları, son derece sık görülmekle birlikte çoğunlukla normaldir. Genellikle önemli bir sebebi olmasa da hamilelik döneminde bel ağrısının farklı nedenleri de olabilir. Ağrının sebebinin tespit edilerek buna uygun bir yol izlenmesi gerekir. Ağrının bölgesi, şiddeti, sıklığı gibi faktörler değerlendirilerek nedeni bulunabilir. Bu sayede kişinin konforu ve yaşam kalitesi yeniden artırılmış olur, gece uykusu da yeniden düzene girebilir. Ancak bu noktada kişinin bel ağrılarını gözlemleyerek daha sık veya daha şiddetli hale geldiğinde mutlaka doktora danışması gerekir.
Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?
Hamilelik döneminde kişinin vücudunda yalnızca genital organlarda değil, neredeyse tüm bölgelerde birtakım değişiklikler görülür. Bu durumun asıl sebebi, annenin vücudunun bebeğe alışması ve uyum sağlamasıdır. Ancak bel ağrısı gibi annenin günlük yaşantısını sekteye uğratacak, gece uykusunu bölebilecek bazı durumlar, stres de yaratabilir. Hamilelikte bel ağrısının nedeni de aslında vücuttaki bu değişikliklerdir. Bununla birlikte ağrının görüldüğü döneme göre nedenler de farklılık gösterebilir.
Birinci Trimester’da Bel Ağrısı Nedenleri
Hamileliğin ilk üç ayında özellikle hormonal açıdan birçok değişiklik meydana gelir. Progesteron seviyesi hızlı bir şekilde yükselirken bunun sonucunda pelvik kasları gevşer. Gevşemeye yol açan diğer bir hormon olan relaksin de bu dönemde yükselerek kasılmaları önler ve yumurtanın rahim duvarına yapışmasına yardımcı olur. Ancak relaksin hormonu omurganın sabit durmasını sağlayan bağları da etkileyerek bel ağrısına yol açabilir. İlk üç ayda bel ağrısına stres de neden olabilir. Hayatın bu yeni dönemi heyecan kadar stres de yaratabilir ve bu sebeple kaslar gerilerek bel ağrısı hissedilebilir.
İkinci Trimester’da Bel Ağrısı Nedenleri
Hamilelik ilerledikçe hem rahim hem de karında genişleme devam eder. Dolayısıyla ikinci üç ayda da bel ağrıları sıkça görülür. Hatta bel ağrısı, genellikle hamileliğin bu döneminde başlar. Rahmin büyümesi basıncı artırırken aynı zamanda hormonal değişikliklere ve ağrılara neden olur. Bunun yanı sıra karnın da büyümesi sırt ve bel bölgesine baskı uygular. Bunun sonucunda ise kişinin duruşunda değişiklikler ve bel ağrısı görülebilir. Ayrıca öne eğilme gibi durumlarda bu ağrı daha çok hissedilebilir.
Üçüncü Trimester’da Bel Ağrısı Nedenleri
Üçüncü yani son trimester’da de rahim ve karın genişlemeye devam ederken bebek de hızla büyür. Postürde değişiklikler ve hamilelik kiloları da bu dönemde sırt ağrısın yol açabilir. Buna ek olarak diastasis rekti olarak da bilinen kas ayrılması da bel ağrısının sebepleri arasında yer alır. Hamilelik sırasında karnın orta kısmındaki omurganın dik durmasına ve sırtı desteklemeye yardımcı olan paralel kaslar bebeğin büyümesiyle gerilir. Bazı durumlarda ise birbirinden ayrılabilir. Ayrılma sonucu bel ağrıları artabilir. Bununla birlikte karın kasları çok fazla gerildiğinde zayıf düşer. Bunun sonucunda da kişi belinde çok ağrı hissedebilir, sırtını incitebilir veya pelvik ağrılar da yaşayabilir.
Hamilelikte Bel Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Hamilelikte bel ağrısı çoğunlukla büyük bir problem yaratmasa da bazı ciddi durumlara işaret ediyor olabilir. Hamilelik döneminde kişinin kemikleri güçsüzleşebilir. Bu dönemde özellikle omurga ve kalçada ekstra yük olduğundan bu bölgede ağrı daha fazla hissedilir. Ancak hissedilen ağrı aslında kemik erimesi kaynaklı da olabilir. Bu durum da sık olmamakla birlikte eğer ağrılar dayanılmaz bir hal aldıysa kontrol edilmesinde fayda vardır.
Bebeğin büyümesi ve baskı yapmaya başlaması sinirlerin sıkışmasına da yol açabilir. Hamilelikte siyatik de bel ağrısının nedenlerinden olabilir. Bel ağrısı kalçaya ve bacaklara yayıldıysa bu siyatik belirtisi olabileceği için doktor kontrolü gerekebilir. Bunun yanı sıra hamilelikte görülen bel ağrısı son dönemlerde rahim kasılmalarından kaynaklı olarak da ortaya çıkabileceği için bu duruma hamileliğin son zamanlarında özellikle dikkat edilmesi gerekir. Rahim kasıldıkça bu bele yansıyabilir ve ağrı hissedilebilir. Rahim kasılmaları erken doğuma da işaret edebileceğinden, bel ağrısının bu kasılmalardan kaynaklı olup olmadığının belirlenmesi gerekir.
Eğer bel ağrısıyla birlikte;
- Şiddetli acı,
- Tuvalette zorlanma veya ağrı hissi,
- Kanama veya düzensiz akıntı,
- Karıncalanma hissi,
- Ateş gibi durumlar da görülüyorsa bir sağlık kuruluşuna gitmekte fayda vardır.
Hamilelikte Bel Ağrısının Önüne Geçmek İçin Neler Yapılabilir?
Hamilelikte yaşanan bel ağrılarını hafifletmek ve kişiyi rahatlatmak için öncelikle günlük aktiviteler sırasında sırta aşırı yüklenilmemesi gerekir. Aynı şekilde duruş bozuklarından kaynaklı ağrı yaşanmaması için de uygun koltuk ve yataklar kullanılmalı, oturup kalkarken ya da yatağa girip çıkarken de ani hareketler yapılmamalıdır. Bu sayede vücut olması gereken pozisyonda kalarak omurga desteklenmiş olur. Uyku esnasında karın üzerine yatmamak, öne eğilmek yerine bacakları kullanarak çömelmek tercih edilmelidir.
Bunlara ek olarak kasların güçlenmesi için doktor onayı ile egzersizlerden faydalanılabilir. Yoga gibi hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlamaya yardımcı olacak bir spor tercih edilebilir. Kiloyu korumak ve olması gerekenden fazla ağırlığı sırta yüklememek için beslenmeye de dikkat edilmelidir. Bunlara ek olarak uzun süre ayakta durmak veya yüksek topuklu ayaklar giymekten de kaçınılması bel ağrılarının önüne geçmekte yararlı olur.
Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Hakkında Sık Sorulan Sorular
Hamileliğin ilk üç ayında hormonal birçok değişiklik meydana gelir. Bu değişiklikler sonucu bel ağrısı görülebilir. İlk üç ayda bel ağrısına stres de neden olabilir.
Rahim kasıldıkça bu bele yansıyabilir ve ağrı hissedilebilir. Rahim kasılmaları erken doğuma işaret edebileceğinden, bel ağrısının bu kasılmalardan kaynaklı olup olmadığının belirlenmesi gerekir.