Gözlerin alt bölümünde ortaya çıkan koyu renkli halkalar, “göz altı morlukları” şeklinde isimlendirilir. Bu tip koyu halkalar, toplumda hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın bir biçimde karşılaşılan bir durumdur. Göz altı morluklarına zaman zaman göz altı torbaları da eşlik edebilmektedir. Bu şekilde kişi, olduğundan çok daha yorgun bir görünüme sahip olabilir.
Söz konusu durum, estetik düzeyde kişilerde rahatsızlık duygusu uyandırabilir. Uykusuzluktan beslenme bozukluklarına, genetik faktörlerden dermatite kadar birçok unsur göz altı morluklarının tetikleyicisi olabilir. Kimyasal peeling, mezoterapi, lazer ya da PRP başta olmak üzere çok sayıda modern tedavi yönteminden yararlanılabilir. Kozmetik endüstrisinin günümüzde ulaştığı teknolojik olanaklar sayesinde göz altı morlukları büyük ölçüde yok edilebilmektedir.
Bu morluklar, çoğunlukla korkutucu bir sağlık probleminin belirtisi olmaz. Genellikle estetik bir problem olarak tanımlanan göz altı morluklarını yok etmek adına bir sağlık uzmanından destek alınmalıdır.
Göz Altı Morlukları Nedir?
Yaygın bir cilt problemi olan göz altı morlukları, gözün altında konumlanan ufak boyuttaki kan damarlarının çeşitli sebeplerle daha görünür olması neticesinde ortaya çıkan durumdur. Bölgede kan toplanması ile beraber gözün altında dairesel bir formda şişkinlik gözlemlenebilir.
Tıp literatüründe göz yuvalarının altı ile ağzın üst bölümü arasında bulunan bu bölge “infraorbital bölge” ismi ile anılır. Göz altında kendini var eden halkalar, bu alandaki derinin koyulaştığını gösterir. Kişisinin doğal ten rengine bağlı olarak ilgili bölge koyu mavi, mor, siyah ya da kahverengi tonlarına sahip olabilir.
Göz altı morlukları zaman zaman koyu renkli halkalar şeklinde de tanımlanabilir. Koyu renkli halkalar; yorgunluk, uykusuzluk durumları ile beraber alerjik problemler neticesinde de kendini var edebilir. Kimi insanların göz altı morluklarına diğer insanlara kıyasla daha eğilimli oldukları bilinmektedir.
Yaşı ilerlemiş kişiler, genetiklerinde göz altlarında yaygın bir şekilde mor halkalar bulunan kişiler ya da koyu bir ten rengine sahip olan bireyler görece hiperpigmentasyona ve göz altı morluklarına daha eğilimli gruptadır. Çok büyük ölçüde mor halkalar endişelenecek bir durum yaratmaz fakat kozmetik gerekçelerden dolayı bazı kişiler bu halkaların görünümünü hafifletmek ister.
Göz Altı Morluklarının Nedenleri
Göz altı morluklarının oluşumunda pek çok bireysel gerekçeden söz etmek mümkündür. Gözlerin altındaki koyu renkli halkaların oluşumunda en tipik neden yaşlanmadır.
Yaşlanma ile beraber göz bölgesinin hemen altında yer alan cilt dokusu yavaş yavaş incelmeye ve gevşemeye başlamaktadır. Bu durum cildin altında yer alan kan damarlarının çok daha görünür hâle gelmesine yol açar. Aynı şekilde gözyaşı olukları ismi ile bilinen boş bölgeler de gelişim gösterir. Söz konusu oluklar, şiş gözlerin görünümlerini daha da pekiştiren gölgelere sebebiyet verirler. Bununla birlikte kolajen yaş ilerlemeye başladıkça azalmaya başlar. Böylelikle iyice incelen cilt, elastikiyetini de kaybetmeye başlar.
Öte yandan kişi, “infraorbital” adı verilen alanda gölgelenmeye daha uygun yapıda bir cilde sahip olabilir. Aynı şekilde bu bölgede, halkaları tetikleyen yağ birikintileri de meydana gelebilir. Cilt yüzeyine yakın alanda damarları olan kişiler de bu tip halka oluşumları için güçlü birer adaydır. Göz altında oluşan mor renkli halkaların bir diğer nedeni de yorgunluk olabilir. Örneğin uyku eksikliği cildin daha donuk ve solgun görünmesine yol açabilir.
Tüm bu faktörlerin haricinde genetik unsurlar, dermatit, gözleri sıklıkla ovuşturmak, kötü uyku düzeni, hiperpigmentasyon, dehidrasyon ve yaşam tarzına bağlı unsurlar da gerekçe olarak sıralanabilir.
Göz Altı Morluklarına Karşı Nasıl Önlem Alınmalıdır?
Her insanın göz altı morlukları birbirinden farklı gerekçelerle ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bireysel olarak alınacak tedbirler ve yaşam tarzında uygulanacak değişiklikler de bu yönde belli farklılıklar gösterebilir. Göz altı morluklarına karşı alınacak tedbirler, mor halkaların geciktirilmesine ya da daha az olmasına odaklanır. Bu amaca yönelik olarak alınabilecek bazı tedbirler şu şekilde sıralanabilir:
- Göz çevresindeki gölge oluşumlarını belli ölçüde önlemek adına en az 7 saat uyunmalıdır.
- Geceleri uyku esnasında göz altında sıvı birikmesini engellemek adına ekstra yastıklarla başın yükseltilmesi sağlanabilir.
- Göz çevresine masaj içeren yüz bakımları dolaşıma katkı sunabilir.
- Genişleyen mor halkaları küçültmek adına soğuk kompres uygulamalarından yararlanılabilir.
- Gün içerisinde göz çevresine mutlaka güneş koruyucular sürülmelidir. Aynı zamanda göz altını sık sık nemlendirmek gerekir.
- Sigara içmek ve alkol tüketmek cilt yaşlanma aşamalarını hızlandırmaktadır. Bu nedenle sigara ve alkol tüketiminden uzak durulması gerekir.
- Stresten ve kaygıdan uzak durulmalıdır.
- Daha fazla su içerek cildin nemlenmesi içten de desteklenmelidir.
Göz Altı Morluklarında Tedavi Yöntemleri
Göz altı morluklarının tedavisinde pek çok yöntemden söz edilebilir. Bu yöntemler arasında; lazer, PRP, mezoterapi ve kimyasal peeling gibi çözümler ön plana çıkmaktadır. Tedavi yöntemleri arasında karar verilirken cildin genel yapısı ve hassasiyet durumu esas alınır. Sağlık uzmanının önerileri ve kişinin beklentileri birlikte değerlendirilerek uygulama gerçekleştirilir.
Kimyasal peeling göz altlarındaki pigmentasyonu azaltmayı hedefleyen bir uygulamadır. Bunu gerçekleştirmek adına alfa-hidroksi asitlerden yararlanılır. İnvaziv olmayan bu tedavi çözümü ile kolajen üretimini uyarmak amaçlanır.
Diğer yaygın yöntem ise doku dolgu maddeleridir. Bu tedavi seçeneğinde amaç göz altı bölgesini aydınlatmak ve koyu renkteki halkaları hafifletmektir. Dolgu maddeleri onarıcı özellikleri ile öne çıkan hyaluronik asitten yapılmaktadır. Enjekte edilebilir olan bu maddeler sayesinde cildin pürüzsüzleştirilmesi hedeflenir.
Lazer tedavisi ise cildin sıkılaşmasını destekler. Tüm bunların dışında göz altı morluklarının önlenmesi adına; PRP enjeksiyonları, renk açıcı maddeler ya da sağlık uzmanının uygun görmesi hâlinde göz kapağı ameliyatlarından yararlanılabilir.