SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Norovirus nedir? Norovirüs belirtileri nelerdir?



Norovirus nedir? Norovirüs belirtileri nelerdir?

Norovirüs, mide bulantısı, kusma ve ishale neden bir virüstür. Son derece bulaşıcıdır ve semptomlar genellikle virüse maruz kaldıktan 12-48 saat sonra başlar. Norovirüs salgınları genellikle daha soğuk aylarda mevsimsel olarak meydana gelir ve semptomlar genellikle yalnızca bir ila üç gün sürer. Caliciviridae ailesinden bir virüs norovirüsün nedenidir. Bu virüs vücuda girdiğinde midenin ve bağırsakların şişmesine veya iltihaplanmasına neden olur. Bu, norovirüs semptomlarına yol açan gastroenterit adı verilen bir durumdur. Belirtileri arasında, mide bulantısı, kusma, ishal, mide ağrısı, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları bulunur.

Norovirüs nedir?

Norovirüs, kusmaya ve ishale neden olan çok bulaşıcı bir virüstür. Bazen "mide gribi" veya "mide virüsü" olarak adlandırılır.  Grip, influenza virüsünden kaynaklanır. Norovirüs, mide veya bağırsakların iltihabı olan akut gastroenterite neden olur. İnsan hayatı boyunca birçok kez norovirüse yakalanabilir, çünkü birçok farklı norovirüs türü vardır. Bir norovirüs türüyle enfekte olduğunuzda diğer türlere karşı korunabileceğiniz anlamına gelmez. Belirli tiplere karşı korunmak mümkün olabilir, ancak, bu korunmanın ne kadar sürdüğü tam olarak bilinmemektedir. 5 yaşından küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ciddi enfeksiyonlar gelişme olasılığı daha yüksektir.

Norovirüs farklı yollarla çok kolay ve hızlı bir şekilde yayılır. Norovirüse şu şekilde yakalanabilirsiniz:

Norovirüs taşıyan biriyle doğrudan temas kurmak, örneğin ona bakmak, onunla yemek veya yemek çatal bıçak takımı paylaşmak veya onun elle tuttuğu yemeği yemek.

Norovirüs ile kirlenmiş yiyeceklerin tüketilmesi veya sıvıların içilmesi.

Kirlenmiş nesnelere veya yüzeylere dokunduktan sonra yıkanmamış parmakları ağzınıza götürmek.

Kendinizi daha iyi hissettikten sonra 2 hafta veya daha uzun süre norovirüsü yaymaya devam edebilirsiniz.

Norovirüs oldukça bulaşıcıdır, ancak kendinizi ve başkalarını korumak için bazı önlemler alabilirsiniz. Bunlardan bazıları şunlardır:

Ellerinizi sık sık ve iyice yıkayın.

Kabuklu deniz ürünlerini iyice pişirin, meyve ve sebzeleri yıkayın.

Kirlenmiş yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.

Çamaşırları sıcak suda yıkayın.

Semptomlar ortadan kalktıktan sonra hasta olduğunuzda 2 gün (48 saat) boyunca evde kalın.

Norovirüs belirtileri nelerdir?

Kişide norovirüse maruz kaldıktan sonra genellikle 12 ila 48 saat içinde semptomlar ortaya çıkar.

En sık görülen belirtiler

İshal, kusma, mide bulantısı, mide ağrısı

Diğer belirtiler

 Ateş, titreme, baş ağrısı ve vücut ağrıları

Susuz kalma

Norovirüse yakalandıysanız, kendinizi aşırı derecede hasta hissedebilir ve günde birçok kez kusabilir veya ishal olabilirsiniz. Bu, özellikle küçük çocuklarda, yaşlılarda ve diğer hastalıkları olan kişilerde dehidratasyona (vücut sıvılarının kaybı) yol açabilir.

Dehidratasyon belirtileri şunlardır:

İdrara çıkmada azalma.

Ağız ve boğaz kuruluğu.

Ayağa kalktığınızda baş dönmesi hissi.

Çok az veya hiç gözyaşı dökmeden ağlamak.

Olağandışı uyuşukluk veya huzursuzluk.

Norovirüse ne iyi gelir?

Norovirüs hastalığı olan çoğu kişi 1 ila 3 gün içinde iyileşir. Norovirüs hastalığı olan kişileri tedavi etmek için özel bir ilaç yoktur. Antibiyotik ilaçlar norovirüs enfeksiyonlarını tedavi etmeye yardımcı olmaz çünkü virüslerle değil bakterilerle savaşırlar.

Hastalığın semptomlarını yönetmek için yapabileceklerinizden bazıları şunlardır:

Susuzluğa dikkat edin

Norovirüs hastalığı olan çocuklarda dehidratasyon (vücut sıvılarının kaybı) belirtilerine dikkat edin. Dehidrate olan çocuklar az veya hiç gözyaşı dökmeden ağlayabilir ve alışılmadık şekilde uykulu veya huysuz olabilirler.

Bol sıvı tüketin

Norovirüs hastalığınız varsa, kusma ve ishalden kaynaklanan sıvı kaybını telafi etmek için bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Bu, susuzluğu önlemeye yardımcı olacaktır. Spor içecekleri ve kafein veya alkol içermeyen diğer içecekler hafif dehidratasyona yardımcı olabilir. Ancak, bu içecekler önemli besin ve minerallerin yerini tutamayabilir. Reçetesiz alabileceğiniz oral rehidratasyon sıvıları hafif dehidratasyon için en faydalı olanlarıdır.

Şiddetli susuz kalma durumunda tıbbi yardım alın

Dehidratasyon ciddi sorunlara yol açabilir. Şiddetli dehidratasyon, damardan verilen sıvılarla (intravenöz veya IV sıvılar) tedavi için hastaneye yatırılmayı gerektirebilir.

Norovirüs kaç günde iyileşir?

Norovirüs hastalığına yakalanan çoğu kişi 1 ila 3 gün içinde iyileşir; ancak virüsü birkaç gün daha bulaştırmaya devam edebilirler.

Norovirüs hangi yiyeceklerde bulunur?

Midye, istiridye gibi kabuklu deniz hayvanları, salatalar, dondurma, soğuk yiyecekler, sandviç, hijyenik olmayan kuru gıdalar, yıkanmamış ya da kirli su ile yıkanmış meyve-sebzeler, süt ürünleri, buz küpleri. Norovirüs salgınları çoğunlukla istiridyelerle ilişkilendirilir çünkü bunlar genellikle çiğ olarak yenir.

Norovirüs havadan bulaşır mı?

Norovirüs en yaygın olarak kirli dışkı veya kusmukla doğrudan temas yoluyla yayılır. Ancak, viral partiküllerin havadan bulaştığı bildirilmiştir. Kusma atağı sırasında 30 milyondan fazla norovirüs partikülü havaya yayılabilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Oluşturma: 16.02.2025 20:47
Son Güncelleme: 26.02.2025 11:47
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Kereviz Nedir? Kereviz Yararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Reyhan Şerbeti Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zararları Var Mı? Yulaf Ezmesi Faydaları Nelerdir? Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı? Limon Otu Nedir? Limon Otu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Tümünü Görüntüle