Bebeklerin, yaşlarına göre gelişiminin normal olabilmesi için anne sütü önemli bir ihtiyaçtır. Kadınlar, tükettiği yiyecekler ve içecekler ile iyi beslenebilir ve sütün miktarını ve kalitesini artırabilir. Bu dönemde normal ihtiyaçların dışında ek kalori de alınması gerekir. Ancak bu kalori için tüketilmesi gereken yiyecek ve içeceklerin içeriği önemlidir.
Anne Sütünün Yararları Nelerdir?
Anne sütü, yenidoğanlar için en iyi besin kaynağıdır. Bebekler büyüdükçe anne sütü de bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değişir. Emzirme ile bebekler uzun ya da kısa vadeli hastalıklara karşı korunabilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin tip 1 diyabet, astım, obezite ve ani bebek ölüm sendromuna yakalanma riski daha düşüktür. Anneden gelen antikorların bebeğe süt aracılığı ile geçmesi sayesinde enfeksiyon riski de azalır. Bebeklerin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasına yardımcı olur.
Anne Sütünü Arttıran Yiyecek ve İçecekler Nelerdir?
Günlük beslenmeye dahil edilen bazı yiyecek ve içecekler, anne sütünün kalitesini ve miktarını artırırken sütün kanallarda dolaşımını hızlandırabilir. Bu besinler şunlardır:
Su
Anne sütünün %87’sini oluşturan su, süt üretiminin artması için tüketilmesi gereken başlıca besindir. Süt üretimini ve kalitesini artırmak için emziren kadınların günde ortalama 3-3,5 litre su tüketmesi önerilir. Bu sayede dehidrasyonun da önüne geçilir.
Yeşil Yapraklı Bitkiler
Ispanak, brokoli, lahana gibi yeşil yapraklı gıdalar; A, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra lif, antioksidanlar ve kalsiyum, demir gibi mineraller ve folat açısından zengindir. Her gün en az 1 porsiyon bol miktarda vitamin içeren yeşil yapraklı gıdaların tüketimi ile süt üretimi artırılabilir.
Demir ve kalsiyum açısından zengin olan ıspanak, anne sütünü artırırken bebeğin güçlenmesine de yardımcı olur. Fesleğen yaprakları ise bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan antioksidanlar içerir.
Tam Tahıllı Besinler
Kompleks karbonhidratlar içinde bulunan esmer pirinç, tam buğdaylı makarna ve yulaf ezmesi enerjiyi yükseltirken uzun süre tok kalınmasına yardımcı olur. Bu gıdalar önemli bir B vitamini, lif ve mineral kaynağıdır. Lif, daha uzun süre tokluk sağlarken sindirime ve kan şekeri seviyesinin sabit kalmasına yardımcı olur.
Glüten içermeyen yulaf, doğum yapan kadınlar için günlük beslenmenin bir parçası haline gelebilir. Ayrıca yüksek oranda demir içerir. Böylece demir eksikliği nedeniyle sütün azalmasının önüne geçilebilir. Oksitosin hormonunun salgılanmasına da yardımcı olan yulaf, rahatlatıcı etkisi ile sütün kanallarda daha hızlı ilerlemesini sağlar.
Yağlı Balıklar
Önemli bir protein kaynağı olan somon gibi yağlı balıklar, B-12 ve Omega-3 yönünden zengindir. Bazı kadınlarda görülen D vitamini eksikliğini doğal içeriği ile giderebilir. Bebeğin sinir sisteminin gelişmesi için gerekli olan DHA, somon balığında bol miktarda bulunur. Yalnızca anne sütünü artırmayan bu bileşenlerin doğum sonrası depresyona da iyi geldiği düşünülmektedir.
Arpa
Arpa içinde bulunan polisakkatitler, prolaktin hormonunu ve buna bağlı olarak anne sütünü artırabilir. Arpayı doğrudan tüketmekte zorlananlar, ürünün çimlendirilmesi ile yapılan malt içecekleri kontrollü şekilde tüketebilir.
Kırmızı Et
Emziren kadınların yüksek oranda çinkoya ihtiyacı olduğu için çinko, demir ve B vitamini yönünden zengin olan kırmızı et iyi bir seçenek olur. Kaliteli bir protein kaynağı olan kırmızı et, Omega-3 yönünden de zengindir. Anne sütünü artırmasının yanı sıra enerji verme özelliğine sahiptir.
Yumurta
B12 ve C vitaminleri, riboflavin, kolin, lutein ve folat yönünden zengin olan yumurta, protein ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir.
Yağlı Tohumlar ve Kuruyemişler
Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, kaju, Antep fıstığı gibi yağlı tohumlar vitamin, mineral, protein, lif ve antioksidanlar yönünden zengindir. Badem, süt ürünü olmamasına rağmen iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Emziren kadınların günde 1.000 mg kalsiyum alması gerektiği için badem tüketilebilir.
Yoğurt
Zengin bir kalsiyum ve protein kaynağı olan yoğurt hem süt üretimine katkı sağlar hem de gün içinde harcanan enerjinin yenilenmesine destek olur.
Yoğurt gibi süt ürünlerinin tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta laktoz intoleransıdır. Bebeklere laktoz intoleransı teşhisi konduysa, annelerin günlük beslenmesine bu ürünleri eklememesi faydalı olur.
Havuç
Laktasyona destek olan havuç, süt kalitesini artıran A vitamini ve östrojen hormonuna benzeyen ve bitki bazlı bir kimyasal olan fitoöstrojen içerir. Fitoöstrojen süt üretimini artırırken östrojen süt kanallarını geliştirir. Havuç, aynı zamanda emzirme döneminde daha fazla ihtiyaç haline gelen beta karoteni de karşılar.
Kayısı ve Hurma
Kayısı ve hurma tüketimi, vücutta süt üretimini artıran prolaktin hormonunu artırabilir. Kayısı iyi bir lif, potasyum, A vitamini ve C vitamini kaynağıdır. Hurma ise lif ve kalsiyum yönünden zengindir ve doğal olarak tatlıdır.
Baklagiller
Anne sütü miktarı ile birlikte kalitesini de artıran baklagiller, demir yönünden zengindir. Ancak zaman zaman gaz problemlerine neden olduğu için tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Gaz sorunu yaşamayanlar haftada 3-4 kez barbunya, kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagillere öğle ya da akşam öğünlerinde yer verebilir.
Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler Hakkında Sık Sorulan Sorular
Anne sütü ile beslenen bebeklerin tip 1 diyabet, astım, obezite ve ani bebek ölüm sendromuna yakalanma riski daha düşüktür.
Kadınlar, tükettiği yiyecekler ve içecekler ile iyi beslenebilir ve sütün miktarını ve kalitesini artırabilir.