SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Vazektomi nedir? Vazektominin geri dönüşü var mı?



Vazektomi nedir? Vazektominin geri dönüşü var mı?

Vazektomi, bir doktor tarafından hastanede veya klinikte yapılan basit bir ameliyattır. Skrotumdaki (penisin altında ve testislerin arkasında yer alan deri ve kas kesesinden oluşan, erkek üreme sisteminin bir parçasıdır) sperm taşıyan küçük tüpler kesilir veya kapatılır, böylece sperm vücuttan ayrılıp hamileliğe neden olamaz.

İki tip vazektomi vardır: Kesi yöntemi ve neştersiz (kesiksiz) yöntem. Kesiksiz yöntemler enfeksiyon ve diğer komplikasyon riskini azaltır ve genellikle iyileşmesi daha az zaman alır. Vazektomiler kalıcı olmak üzere tasarlanmıştır. Sadece hayatının geri kalanında çocuk sahibi olmak istemediğinden %100 emin olan kişilerin vazektomi yaptırması tavsiye edilmektedir.

Vazektomi nedir?

Vazektomi, bir kişinin daha fazla çocuk sahibi olmak istememesi durumunda yaptırmayı seçebileceği bir ameliyattır. Kalıcı erkek doğum kontrolüdür. Ameliyat sırasında, vas deferens adı verilen iki tüp kesilir ve kapatılır. Vas deferens, spermi testislerden üretraya taşır. Üretra, penisin içindeki tüptür. Kesildikten sonra, sperm semene veya vücudun dışına giremez. Testisler hala sperm üretir, ancak sperm ölür ve vücut tarafından emilir.

Vazektomi çeşitleri

Konvansiyonel vazektomi

Skrotumun her iki tarafına küçük kesiler yapılarak vas deferenslere ulaşılır.

Neştersiz vazektomi

Bu yöntem, ciltte tek bir küçük delik veya iki küçük delik aracılığıyla yapılır. Vas deferens'e ulaşılabilmesi için cilt açıklığını nazikçe germek için bir araç kullanılır. Çok az veya hiç yara izi bırakmadan hızla iyileşir.

Vazektomi nasıl uygulanır?

Sperm (gebeliğe neden olmak için bir yumurtayla birleşen mikroskobik hücreler) testislerde üretilir. Sperm, vas deferens adı verilen iki tüp aracılığıyla testisleri terk eder ve semen (meni) oluşturmak için diğer sıvılarla karışır. Menideki sperm, vajinaya girerse gebeliğe neden olabilir. Vazektomi işlemi, sperm taşıyan tüplerin (vas deferens) kesilip kapatılmasıdır.

Vazektomi yapmanın iki yolu vardır. Her iki durumda da hasta işlem sırasında uyanıktır, ancak doktor skrotumu uyuşturmak için lokal anestezi kullanır.

Geleneksel yöntemde, doktor vas deferens'e erişmek için skrotumda bir veya iki küçük kesi yapar. Vas deferens'in küçük bir bölümü kesilir ve sonra çıkarılır. Doktor uçları yakabilir ve sonra uçları dikişlerle bağlayabilir. Doktor daha sonra aynı işlemi diğer testiste de aynı açıklıktan veya ikinci bir skrotal kesiden yapacaktır. Her iki testis için de, vas deferens bağlandığında, doktor skrotumdaki açıklığı kapatmak için birkaç dikiş veya deri "yapıştırıcısı" kullanacaktır.

"Neştersiz" yöntemle, skrotumun bir tarafına küçük bir delik açılır. Doktor, vas deferens'i deri altında bulur ve delikten çeker. Vas deferens daha sonra kesilir ve küçük bir bölümü çıkarılır. Uçları ya yakılır ya da bağlanır ve sonra tekrar yerine konur. İşlem daha sonra diğer testiste gerçekleştirilir. Bu yöntemde dikişe gerek kalmaz çünkü delik çok küçüktür.

Vazektomi yaklaşık 30 dakika sürer ve ayakta tedavi olarak yapılır ve sonrasında çoğu erkek aynı gün taburcu edilir ve bir haftadan kısa sürede tamamen iyileşir.

Vazektominin geri dönüşü var mı?

Vazektomi kalıcı bir doğum kontrol yöntemidir. Vazektomiyi tersine çevirmek için bir prosedür mevcut, ancak her zaman işe yaramaz.

Vazektomi olan biri çocuk sahibi olabilir mi?

Vazektomi yaygın olarak kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Başarısızlık oranı son derece düşüktür, bu nedenle istenmeyen gebeliklerden kaçınmanın çok güvenilir bir yoludur. Bazen vazektomi yaptıran bir kişi fikrini değiştirebilir ve daha fazla çocuk sahibi olmak isteyebilir. Vazektomiyi tersine çevirmek için iki prosedür vardır. Kullanılan prosedür, epididimde (vazektomi bölgesinin yukarısındaki taşıma tüpleri) ek tıkanıklıkların gelişip gelişmediğine bağlıdır.

Vazovazostomi

Vas deferensin iki ucunu, önceki vazektomi bölgesinin üstünde ve altında yeniden birleştirir.

Vazoepididimostomi

Epididimi (spermlerin vas deferens'e girmeden önce olgunlaştığı kıvrımlı kanal) vas deferens'e yeniden bağlar. Bu ameliyat, vas deferens'teki ek tıkanıklıklar nedeniyle vazovazostomi mümkün olmadığında kullanılır.

Doktorunuz operasyon sırasında sizin için hangi prosedürün daha iyi olduğuna karar verecektir. Her iki vazektomi ters çevirme türü de sizin ve eşinizin cinsel ilişki yoluyla doğal olarak bebek sahibi olmanızı sağlayabilir.

Üroloji
Oluşturma: 21.02.2025 10:52
Son Güncelleme: 21.02.2025 10:54
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Kereviz Nedir? Kereviz Yararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Reyhan Şerbeti Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zararları Var Mı? Yulaf Ezmesi Faydaları Nelerdir? Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı? Limon Otu Nedir? Limon Otu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Tümünü Görüntüle