SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Anti-HBs nedir? Anti-HBs yüksek olursa ne olur?



Anti-HBs nedir? Anti-HBs yüksek olursa ne olur?

Anti-HBs, vücudun bağışıklık sistemi tarafından HBsAg ile savaşmak için üretilen antikorlardır. Önceki bir enfeksiyondan veya aşıdan gelen anti-HBs, daha fazla enfeksiyona karşı bağışıklık sağlar.

Anti-HBs nedir?

Anti-HBs (Anti-Hepatit B Yüzey Antikoru), bir kişinin bağışıklık sisteminin hepatit B virüsünün (HBV) dış kabuğu olan hepatit B yüzey antijenine (HBsAg) yanıt olarak gelişen bir antikordur.  Kanda yeterli miktarda Hepatit B yüzey antikorunun bulunması, Hepatit B virüsü enfeksiyonuna karşı koruma olduğunu gösterir.

Anti- HBs kaç olmalı?

Hepatit B yüzey antikorları (anti-HBs veya HBsAb) kan örneklerinde mili-Uluslararası Birim/mililitre mIU/mL cinsinden ölçülür. Hepatit B Yüzey antikorları için aralıklar şunlardır

Anti-HBs 10-12 mIU/mL'den büyük

Hepatite karşı korumalı B virüsü (HBV) enfeksiyonu, aşılama veya önceki HBV enfeksiyonundan başarılı bir şekilde kurtulma sonucu ortaya çıkar.

Anti-HBs 5 mIU/mL'den düşük

HBV enfeksiyonu açısından negatif, ancak duyarlıdır ve bu nedenle aşılanması gerekir.

Anti-HBs 5-12 mIU/mL arasında

Sonuç belirsizdir ve test tekrarlanmalıdır.

Ancak bu değerlerin bir standardizasyonu bulunmadığından, değerlerinin kontrol edilmesi tavsiye edilir; bu nedenle değerler çoğunlukla pozitif veya negatif olarak raporlanır.

Hepatit B yüzey antikor testi nedir?

(Anti-Hepatit B Yüzey Antikor testi, HBV enfeksiyonunu teşhis etmek için bir dizi kan testinin bir parçasıdır. Hepatit B yüzey antikor testi, kanda HBV enfeksiyonuna karşı koruma sağlayabilen anti-HBs'nin varlığını ve miktarını belirler.

Hepatit B hastalığı karaciğeri etkiler ve genellikle kan, meni ve vajinal salgılar gibi vücut sıvıları yoluyla yayılır

Hepatit B yüzey antikoru ile antijeni arasındaki fark nedir?

Antijen, antikor üretimini başlatan bir maddedir. Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg), hepatit B virüsünün yüzeyinde bulunan bir proteindir.

Hepatit B yüzey antikorları, vücudun bağışıklık sistemi tarafından HBsAg'ye yanıt olarak üretilir. Kanda yeterli hepatit B yüzey antikorunun bulunması, hepatit B virüsü enfeksiyonuna karşı korumayı gösterir.

Anti-HBs testi nasıl yapılır?

Kişinin kolundan kan örneği alınır. Alınan kan örneği laboratuvara gönderilerek analiz edilir. Sonuçlar aynı gün çıkabileceği gibi, laboratuvarın yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir.

Anti- HBs yüksek çıkarsa ne olur?

Anti HBs test sonucunun yüksek çıkması, bağışıklık sisteminin hepatit B virüsüne karşı aktif olduğunun bir göstergesidir. Test sonuçları yüksek çıkan bireylerin aşılanmasına gerek yoktur.

Anti- HBs negatif ne demek?

Daha önce aşı olmamış veya enfeksiyon geçirmemiş kişilerde hepatit B'ye karşı bağışıklığı olmadığı ve bağışıklık sisteminin enfeksiyona karşı savunmasız olduğunuz anlamına gelir. Mutlaka aşılanması gerekir. Akut veya kronik enfeksiyonda antikorlar henüz gelişmemiş veya tespit edilmesi mümkün olamayacak kadar düşük seviyelerde olabilir.

Anti- HBs kaç olursa aşı yapılır?

Anti-HBs 5 mIU/mL'den düşük değerler, koruyucu bağışıklığın olmadığını gösterir ve riskli kabul edilir. Aşı gereklidir.

Hepatit B değeri kaç olmalı?

Hepatit B yüzey antikoru (anti-HBs) için 5 mIU'dan düşük bir seviye negatif kabul edilirken, 12 mIU'dan yüksek bir seviye koruyucu kabul edilir. 5 ile 12 mIU arasındaki herhangi bir değer belirsizdir ve tekrarlanmalıdır.

Enfeksiyon Hastalıkları İç Hastalıkları Merkez Laboratuvar
Oluşturma: 23.11.2024 02:48
Son Güncelleme: 26.12.2024 10:06
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle