SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Anti-HBs nedir? Anti-HBs yüksek olursa ne olur?



Anti-HBs nedir? Anti-HBs yüksek olursa ne olur?

Anti-HBs, vücudun bağışıklık sistemi tarafından HBsAg ile savaşmak için üretilen antikorlardır. Önceki bir enfeksiyondan veya aşıdan gelen anti-HBs, daha fazla enfeksiyona karşı bağışıklık sağlar.

Anti-HBs nedir?

Anti-HBs (Anti-Hepatit B Yüzey Antikoru), bir kişinin bağışıklık sisteminin hepatit B virüsünün (HBV) dış kabuğu olan hepatit B yüzey antijenine (HBsAg) yanıt olarak gelişen bir antikordur.  Kanda yeterli miktarda Hepatit B yüzey antikorunun bulunması, Hepatit B virüsü enfeksiyonuna karşı koruma olduğunu gösterir.

Anti- HBs kaç olmalı?

Hepatit B yüzey antikorları (anti-HBs veya HBsAb) kan örneklerinde mili-Uluslararası Birim/mililitre mIU/mL cinsinden ölçülür. Hepatit B Yüzey antikorları için aralıklar şunlardır

Anti-HBs 10-12 mIU/mL'den büyük

Hepatite karşı korumalı B virüsü (HBV) enfeksiyonu, aşılama veya önceki HBV enfeksiyonundan başarılı bir şekilde kurtulma sonucu ortaya çıkar.

Anti-HBs 5 mIU/mL'den düşük

HBV enfeksiyonu açısından negatif, ancak duyarlıdır ve bu nedenle aşılanması gerekir.

Anti-HBs 5-12 mIU/mL arasında

Sonuç belirsizdir ve test tekrarlanmalıdır.

Ancak bu değerlerin bir standardizasyonu bulunmadığından, değerlerinin kontrol edilmesi tavsiye edilir; bu nedenle değerler çoğunlukla pozitif veya negatif olarak raporlanır.

Hepatit B yüzey antikor testi nedir?

(Anti-Hepatit B Yüzey Antikor testi, HBV enfeksiyonunu teşhis etmek için bir dizi kan testinin bir parçasıdır. Hepatit B yüzey antikor testi, kanda HBV enfeksiyonuna karşı koruma sağlayabilen anti-HBs'nin varlığını ve miktarını belirler.

Hepatit B hastalığı karaciğeri etkiler ve genellikle kan, meni ve vajinal salgılar gibi vücut sıvıları yoluyla yayılır

Hepatit B yüzey antikoru ile antijeni arasındaki fark nedir?

Antijen, antikor üretimini başlatan bir maddedir. Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg), hepatit B virüsünün yüzeyinde bulunan bir proteindir.

Hepatit B yüzey antikorları, vücudun bağışıklık sistemi tarafından HBsAg'ye yanıt olarak üretilir. Kanda yeterli hepatit B yüzey antikorunun bulunması, hepatit B virüsü enfeksiyonuna karşı korumayı gösterir.

Anti-HBs testi nasıl yapılır?

Kişinin kolundan kan örneği alınır. Alınan kan örneği laboratuvara gönderilerek analiz edilir. Sonuçlar aynı gün çıkabileceği gibi, laboratuvarın yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir.

Anti- HBs yüksek çıkarsa ne olur?

Anti HBs test sonucunun yüksek çıkması, bağışıklık sisteminin hepatit B virüsüne karşı aktif olduğunun bir göstergesidir. Test sonuçları yüksek çıkan bireylerin aşılanmasına gerek yoktur.

Anti- HBs negatif ne demek?

Daha önce aşı olmamış veya enfeksiyon geçirmemiş kişilerde hepatit B'ye karşı bağışıklığı olmadığı ve bağışıklık sisteminin enfeksiyona karşı savunmasız olduğunuz anlamına gelir. Mutlaka aşılanması gerekir. Akut veya kronik enfeksiyonda antikorlar henüz gelişmemiş veya tespit edilmesi mümkün olamayacak kadar düşük seviyelerde olabilir.

Anti- HBs kaç olursa aşı yapılır?

Anti-HBs 5 mIU/mL'den düşük değerler, koruyucu bağışıklığın olmadığını gösterir ve riskli kabul edilir. Aşı gereklidir.

Hepatit B değeri kaç olmalı?

Hepatit B yüzey antikoru (anti-HBs) için 5 mIU'dan düşük bir seviye negatif kabul edilirken, 12 mIU'dan yüksek bir seviye koruyucu kabul edilir. 5 ile 12 mIU arasındaki herhangi bir değer belirsizdir ve tekrarlanmalıdır.

Enfeksiyon Hastalıkları İç Hastalıkları Merkez Laboratuvar
Oluşturma: 23.11.2024 02:48
Son Güncelleme: 26.02.2025 08:37
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Altın çilek nedir? Altın çilek ne işe yarar? Sinir otu (damar otu) nedir? Sinir otu nasıl tüketilir? Domatesin faydaları nelerdir? Günde kaç domates yemeli? Kırmızı mercimeğin faydaları nelerdir? Kırmızı mercimeğin besin değeri Ada çayı neye iyi gelir? Her gün ada çayı içersem ne olur? Himalaya tuzu nasıl kullanılır? Himalaya tuzunun faydaları neler? Tarçının faydaları nelerdir? Tarçının besin değerleri… Karadut neye iyi gelir? Karadut iltihap söker mi? Ayak şişmesi neden olur? Tek ayakta şişme neden olur? E vitamininin faydaları nelerdir? E vitamini eksikliği nelere yol açar? Siroz neden olur? Siroz hastalığı iyileşir mi? Göz ağrısı neden olur? Göz ağrısına ne iyi gelir? Kemik iliği kanseri nedir? Kemik iliği kanseri belirtileri nelerdir? Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu nasıl tedavi edilir? Demans nedir? Demans hastalığının belirtileri nelerdir? Viral enfeksiyon nedir? Viral enfeksiyon kaç günde geçer? Regl neden olur? Adet sancısına ne iyi gelir? Muşmulanın faydaları nelerdir? Muşmula nasıl tüketilir? Pikan cevizinin faydaları nelerdir? Pikan nasıl kullanılır? Hurma nasıl tüketilir? Hurmanın faydaları nelerdir? Defne yaprağı neye iyi gelir? Defne yaprağı nasıl kullanılır? Açık hava meditasyonu nedir? Açık hava meditasyonu nasıl yapılır? Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Sigara nasıl bırakılır? Sıcak havada neden uyku gelir? Sıcak havada uyuyamayanlar için öneriler neler? Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Tümünü Görüntüle