SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Beyin tümörü nedir? Beyin tümörü belirtileri nelerdir?



Beyin tümörü nedir? Beyin tümörü belirtileri nelerdir?

Beyin tümörü, beyindeki anormal hücrelerin büyümesidir.  Kanserli olsun veya olmasın, beyin tümörleri çevre dokulara baskı yapacak kadar büyürlerse beyin fonksiyonunuzu etkileyebilirler.

Baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, görmede değişiklik veya gözlerin dışa doğru fırlaması, koku kaybı, işitme kaybı, kasılmalar veya nöbetler, aşırı aktif refleksler, vücudun bir bölümünde veya bir tarafında zayıflık, uyuşma veya hareket kaybı, hafıza kaybı, günlük konularda kafa karışıklığı veya yönelim bozukluğu, yorgunluk veya kas güçsüzlüğü gibi semptomlar beyin tümöründe görülen belirtiler arasında yer alır.

Beyin tümörü nedir?

Beyin tümörü, beyninizin içinde veya çevresinde anormal bir hücre büyümesi veya kütlesidir. 1. ve 2. derece tümörler düşük dereceli, 3. ve 4. derece tümörler ise yüksek dereceli tümörlerdir.

Beyin tümörü neden olur?

Beyin tümörleri, beyindeki veya beyine yakın hücreler DNA'larında değişiklikler olduğunda meydana gelir. Bir hücrenin DNA'sı, hücreye ne yapması gerektiğini söyleyen talimatları içerir. Değişiklikler, hücrelere hızlı bir şekilde büyümelerini ve sağlıklı hücreler doğal yaşam döngülerinin bir parçası olarak ölürken yaşamaya devam etmelerini söyler.

Beyin tümörü çeşitleri nelerdir?

Beyin tümörlerinin 2 ana türü vardır:

İyi huylu (kanserli olmayan) beyin tümörleri

İyi huylu beyin tümörleri yavaş büyürler ve tedaviden sonra tekrarlama olasılıkları daha düşüktür

Kötü huylu (kanserli) beyin tümörleri

Beyinde başlar (birincil tümörler) ya da başka bir yerden beyne yayılır (ikincil tümörler); tedaviden sonra tekrar büyüme olasılıkları daha yüksektir

Beyin tümörü belirtileri nelerdir?

Beyin tümörünün en sık görülen belirtileri genel olarak şunlardır:

Baş ağrıları

Nöbetler veya kasılmalar

Düşünme, konuşma veya kelime bulmada zorluk

Kişilik veya davranış değişiklikleri

Vücudun bir bölümünde veya bir tarafında zayıflık, uyuşma veya felç

Denge kaybı, baş dönmesi veya dengesizlik

İşitme kaybı

Vizyon değişiklikleri

Kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğu

Hafıza kaybı

Omurilik tümörlerinin belirtileri şunlardır:

Kollara veya bacaklara kadar uzanabilen, keskin sırt veya boyun ağrısı (Geceleri kötüleşebilir)

Uyuşma

Genellikle vücudun her iki tarafında görülen koordinasyon eksikliği

Duruştaki değişiklikler

Yürüme zorluğu

Yoğun idrara çıkma ihtiyacı, idrar yapamama veya mesane kontrolünün kaybı (inkontinans) gibi mesane sorunları

Kabızlık veya bağırsak kontrolünün kaybı (inkontinans) gibi bağırsak sorunları

Beyin tümörü nasıl teşhis edilir?

Beyin tümörü tanısı görüntüleme yöntemleri, hastaların tıbbi öyküsü ve nörolojik muayene sonucunda konulmaktadır. Özellikle Manyetik Rezonans (MR) ve beyin tomografisi teşhis sırasında öncelikle başvurulan yöntemlerdir. MR sayesinde hem beynin anatomik durumu hem de biyokimyasal yapısı hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Aynı zamanda tümörün büyüklüğü, şekli ve yerinin tespitinde de görüntüleme yöntemlerinden faydalanmak mümkündür. Bazı durumlarda anjiyografi, beyin grafisi, BT ve biyopsi de uygulanmaktadır. Patolojik incelemeler sonucunda ise beyin tümörü kesin olarak teşhis edilmektedir.

Beyin tümörü nerelerde ağrı yapar?

Beyin tümör ile birlikte oluşan şişlik kafadaki basıncı arttırır. Arttan basınç bağ ağrısına yol açar.

Beyin tümörü nasıl tedavi edilir?

Beyin tümörlerinin tedavileri şunları içerir:

Belirtilere göre yardımcı olan ilaçlar

Steroidler

Ameliyat

Radyoterapi

Kemoterapi

Beyin tümörü nasıl anlaşılır?

Beyin tümörünün ilk belirtileri, türüne, boyutuna, konumuna ve büyüme hızına bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Çoğu durumda, ilk uyarı işareti, büyüyen bir tümörün hassas beyin dokularına baskı yapmasıyla ortaya çıkabilen kalıcı bir baş ağrısıdır.

Beyin tümörü düzelir mi?

Beyin tümörünün türüne bağlı olarak erken yakalanırsa tedavi edilebilir. Ancak beyin tümörü geri gelebilir. Boyutu ve yeri kişiden kişiye değiştiği için tetkikler sonrası doktor değerlendirmesi daha doğru olacaktır.

Beyin tümörü son evrede ne olur?

Son evre beyin tümöründe uykulu hal ve yutma güçlüğü sık görülür.  Bu nedenle yemek ve içmek zor olabilir. Baş ağrıları da bu evrede sıklaşır.

 Son evre beyin tümörü yaşayan hastalarda yaygın olan diğer belirtiler şunlardır: Sık baş ağrıları, kusma, görme bozuklukları, konuşma güçlüğü, işitmede azalma, anlamada yetersizlik.

Beyin tümörü baş ağrısı nasıl olur?

Her hastanın ağrı deneyimi benzersizdir, ancak beyin tümörleriyle ilişkili baş ağrıları genellikle süreklidir ve geceleri veya sabahın erken saatlerinde daha kötüdür. Ancak herhangi bir zamanda da olabilir.  

Beyin tümörü belirtisi olarak gösterilen baş ağrısı çok şiddetli, ani ve kontrol edilemezdir. Bu şiddetli ağrı, aynı zamanda beyin kanamasının da habercisi olabilmektedir. Bazı durumlarda ise ağrılar şiddetsiz olsa da çok uzun süre devam etmektedir

Beyin tümörü kanser mi?

Her beyin tümörü kanser anlamına gelmez. Kanserli olmayan beyin tümörlerine iyi huylu beyin tümörleri denir. İyi huylu beyin tümörleri genellikle yavaş büyür, belirgin sınırları vardır ve nadiren yayılır.

Beyne yayılabilen yaygın kanserler şunlardır:

Meme kanseri

Kolon kanseri

Böbrek kanseri

Akciğer kanseri

Cilt kanseri

Beyin ve Sinir Cerrahisi Medikal Onkoloji Nöroloji Radyasyon Onkolojisi Cerrahi Onkoloji
Oluşturma: 04.12.2024 11:32
Son Güncelleme: 04.12.2024 11:35
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle