![MCH düşüklüğü/yüksekliği nedir? MCH yüksekliği/düşüklüğü neden olur? MCH düşüklüğü/yüksekliği nedir? MCH yüksekliği/düşüklüğü neden olur?](https://madicanacdnstorage.blob.core.windows.net/main/Assets/photo/r/mch-dusuklugu-yuksekligi-nedir-mch-yuksekligi-dusuklugu-neden-olur__19-49191_WebImage_b.webp)
Ortalama korpusküler hemoglobin veya MCH, tam kan sayımı (CBC) adı verilen rutin bir kan testinde bulunan bir değerdir. Kırmızı kan hücresi başına sahip olduğunuz ortalama hemoglobin miktarını ölçer. MCH, kırmızı kan hücrelerinizin, beyaz kan hücrelerinizin ve trombositlerinizin sağlıklı olup olmadığını kontrol eden CBC'nin standart bir parçasıdır. MCH - CBC'deki tüm değerler gibi - doktorların bir rahatsızlığın belirtilerini erken yakalamasına yardımcı olur.
- İçindekiler
- MCH nedir?
- MCH değeri kaç olmalı?
- MCH yüksekliği nedir?
- MCH yüksekliği belirtileri
- MCH yüksekliği kaç olursa tehlikeli?
- MCH yüksekliği neden olur?
- MCH yüksekliği nasıl tedavi edilir?
- MCH düşüklüğü nedir?
- MCH düşüklüğü belirtileri
- MCH düşüklüğü ne yapar?
- MCH düşüklüğü hangi hastalıklara yol açar?
- MCH düşüklüğü nasıl tedavi edilir?
MCH nedir?
MCH (Ortalama Korpüsküler Hemoglobin), her kırmızı kan hücresindeki ortalama hemoglobin miktarının bir ölçümüdür. Hemoglobin, akciğerlerinizden vücudunuzun organlarına ve dokularına oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerindeki bir proteindir. Diğer test sonuçlarıyla birlikte değerlendirildiğinde, doktorunuzun anemiyi teşhis etmesine ve buna neyin sebep olduğunu belirlemesine yardımcı olabilir.
MCH değeri kaç olmalı?
MCH seviyeleri değişkendir, bu nedenle doktorların normal olarak kabul ettiği bir aralık vardır. MCH, hücre başına pikogram veya (pg/hücre) olarak ölçülür. Her yaştan yetişkin ve çocuk için normal MCH seviyeleri 27 ila 31 pg/hücredir. Yenidoğanlar için 32 ila 34 pg/hücredir.
MCH yüksekliği nedir?
Yüksek MCH, makrositer anemiye sahip olduğunuz anlamına gelebilir. Makrositer anemide, vücudunuz yüksek hemoglobin seviyeleri içeren anormal derecede büyük kırmızı kan hücreleri üretir. Genellikle, vücudunuzun sağlıklı alyuvarlar yapmak için gereken temel bileşenlerden yeterli miktarda alamaması nedeniyle olur: folat ve B12. Ya da vücudunuzun bu besinleri emmesini engelleyen bir rahatsızlığınız vardır.
MCH yüksekliği belirtileri
Yüksek MCH'nin en yaygın nedeni, vücudun yeterli kırmızı kan hücresi üretemediği bir kan bozukluğu olan makrositik anemidir. Makrositik anemide, üretilen kırmızı kan hücreleri normalden daha büyüktür ve her biri normal boyutlu hücrelerden daha fazla hemoglobin taşır. Bu durum vücuttaki B-12 vitamini veya folik asit seviyelerinin eksikliğinden kaynaklanabilir; balık, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler ve güçlendirilmiş tahıllar gibi yiyeceklerde bulunan besinler. Bunlar verimli kırmızı kan hücresi üretimine katkıda bulunur ve diyetinizde eksik olabilir, bunları ememeyebilirsiniz veya vücudunuzun bunları işleyememesinin başka nedenleri olabilir. Yüksek MCH aynı zamanda aşırı aktif tiroid, karaciğer hastalığı ve KOAH veya diğer akciğer rahatsızlıklarının sonucu da olabilir.
Yüksek MCH değerleri aşağıdaki belirtileri yaşamanıza neden olabilir:
Nefes darlığı.
Göğüs ağrısı.
Hızlı kalp atışı.
Yorgunluk veya halsizlik.
Çok soluk veya sarımsı bir cilt.
Baş ağrısı.
B12 eksikliğinden kaynaklı kansızlık durumunda;
Ellerde ve ayaklarda karıncalanma, iğne batması hissi,
Mide bulantısı veya kusma,
Şişkinlik ve gaz,
Depresyon ve kafa karışıklığı gibi belirtiler görülebilir.
Folat eksikliğinden kaynaklanan kansızlıkta ise;
İshal,
İştahta azalma,
Sinirlilik,
Dilde pürüzsüzlük veya hassasiyet görülebilir.
MCH yüksekliği kaç olursa tehlikeli?
34 pg'nin üzerindeki MCH seviyeleri genellikle anormal derecede yüksek kabul edilir.
MCH yüksekliği neden olur?
MCH yüksekliğinin nedenleri şunlardır:
Uzun süreli alkol kullanım bozukluğu.
Tiroid bezi ile ilgili sorunlar .
İlaç veya tedavinin yan etkileri. (Örneğin, kemoterapinin bir yan etkisi olabilir.)
MCH yüksekliği nasıl tedavi edilir?
Beslenmeye daha fazla B12 vitamini ve folik asit eklemek, MCH yüksekliğini tedavi etmenin iyi bir yolu olabilir. Bunları çeşitli ve dengeli bir diyetten almak en iyisidir. Beslenmeye süt ürünleri, yumurta, et, tam tahıllar ve yapraklı yeşil sebzeler gibi bu besinler açısından zengin yiyecekleri dahil etmek önemlidir. Ancak B12 ve folat takviyeleri de bu seviyelerin olması gereken yerde kalmasına yardımcı olabilir.
MCH düşüklüğü nedir?
Düşük MCH, hipokromik anemi (kırmızı kan hücreleriniz normalden daha soluk olduğunda) ve/veya mikrositer anemi (kırmızı kan hücreleriniz anormal derecede küçük olduğunda) olabileceğiniz anlamına gelebilir. Her iki durumda da kırmızı kan hücrelerinizde yeterli hemoglobin yoktur.
MCH düşüklüğü belirtileri
26 pg'nin altındaki MCH seviyeleri anormal derecede düşük kabul edilir. Düşük MCH'nin yaygın nedenleri arasında kan kaybı, demir eksikliği ve kırmızı kan hücrelerinin anormal derecede küçük olduğu ve daha az hemoglobin taşıdığı bir durum olan mikrositer anemi bulunur. MCH düşüklüğünün diğer olası nedenleri arasında hemoglobinopati, hemoglobinin yapısında değişikliklere neden olan bir grup bozukluk ve demir eksikliği anemisi bulunur.
Belirtileriniz, düşük MCH seviyenize neden olan durumlarla ilişkili olacaktır.
Kansızlık belirtileri
Tükenmişlik.
Zayıflık.
Nefes darlığı.
Soluk cilt.
Baş dönmesi veya sersemlik hissi.
Talasemi belirtileri
Anemi belirtileri.
Karın şişkinliği.
Koyu renkli idrar.
Orak hücre hastalığının belirtileri
Anemi belirtileri.
Koyu renkli idrar.
Sarımsı gözler.
Ellerde ve ayaklarda ağrı ve şişlik.
Vücutta ağrı atakları.
MCH düşüklüğü ne yapar?
Düşük MCH seviyelerinin birkaç olası nedeni vardır, bunlardan biri demir eksikliği anemisidir. Demir eksikliği anemisi, yetersiz beslenme, demir emilimindeki sorunlar, kanser veya ağır iç kanama nedeniyle kanda demir eksikliğidir. Ağır adet kanaması ve hamilelik de demir seviyelerinde düşüklüğe yol açabilir. Düşük MCH yorgunluk, halsizlik, solukluk, baş dönmesi, nefes darlığı ve çarpıntı gibi semptomlara neden olabilir.
MCH düşüklüğü hangi hastalıklara yol açar?
Düşük MCH değerleri anemi veya talasemi adı verilen kalıtsal bir kan hastalığının belirtisi olabilir.
MCH düşüklüğü nasıl tedavi edilir?
MCH değerlerindeki düşüklük genellikle demir eksikliği anemisinden kaynaklanır. Tipik olarak, bu durum demir açısından zengin yiyecekler tüketmek ve demir takviyeleri almak gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi edilebilir. MCH değerinin talasemi nedeniyle düşük çıkması gibi nadir bir durumda, semptomlarınız şiddetliyse kan transfüzyonuna ihtiyacınız olabilir.