SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Doğum kontrol yöntemleri nelerdir? En iyi doğum kontrol yöntemi nedir?



Doğum kontrol yöntemleri nelerdir? En iyi doğum kontrol yöntemi nedir?

Doğum kontrolü (kontrasepsiyon), gebeliği önlemek için kullanılan herhangi bir yöntem, ilaç veya cihazdır. Kadınlar birçok farklı doğum kontrol türünden birini seçebilir. Bazıları gebeliği önlemede diğerlerinden daha etkili olabilir. Kullanılacak doğum kontrol türü kişinin sağlık durumuna, şu anda veya gelecekte çocuk sahibi olma isteğine ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önleme ihtiyacına bağlıdır. Doktorunuz şu anda sizin için en iyi türün hangisi olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir. Kullanılabilen doğum kontrol yöntemleri arasında; implant, rahim içi araçlar (RİA), enjeksiyonlar, haplar, vajinal halkalar, bariyer yöntemleri, sterilizasyon, acil doğum kontrolü ve doğal yöntemler yer almaktadır.

İstenmeyen bir gebeliği önlemenin yanı sıra, güvenli cinsel ilişki de önemlidir. Tüm korunma yöntemleri cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Cinsel yolla bulaşan hastalık riskini azaltmanın en iyi yolu kondom kullanmaktır. Kondomlar (harici veya dahili) enfeksiyonların yayılmasını durdurmaya yardımcı olabilir.

Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Doğum kontrolü (kontrasepsiyon olarak da bilinir) bebek sahibi olmak istemediğinizde hamileliği önlemenize yardımcı olabilir. Herkes için doğru olan 1 doğum kontrol yöntemi yoktur. Her doğum kontrol türünün artıları ve eksileri vardır. Seçtiğiniz doğum kontrol yöntemi  türüne bağlıdır. Farklı doğum kontrol yöntemleri farklı şekillerde işe yarar. Ve bazı yöntemler gebeliği önlemede diğerlerinden daha iyidir.

Doğum kontrol türleri şunlardır:

RİA (Rahim içi araçlar)

RİA, doktorun rahim içine yerleştirdiği, bakır veya hormon içeren küçük, T şeklinde plastik bir parçadır.

2 çeşidi vardır:

Bakırlı RİA'lar spermin yumurtayı döllemesini önlemek için az miktarda bakır salgılar. 10 yıla kadar dayanabilirler.

Hormonlu RİA'lar gebeliği önlemek için levonorgestrel adı verilen bir hormonun az bir miktarını salgılar. 4 farklı hormonal RİA türü vardır. Hormonlu RİA'lar türe bağlı olarak 3 ila 8 yıl dayanır.

Hormonal yöntemler

Çoğu hormonal doğum kontrol yöntemi, yumurtalıkların her ay bir yumurta salmasını önleyerek çalışır. Ayrıca hamile kalma olasılığınızı azaltan başka değişikliklere de neden olurlar.

Hormonlu RİA'lara ek olarak hormonal yöntemler şunlardır:

İmplant (cildin altına yerleştirilen küçük bir çubuk) - 3 yıla kadar dayanabilir.

Enjeksiyon - her 3 ayda bir doktor veya hemşire tarafından yapılır.

Doğum kontrol bandı - cilde takılır ve haftada bir değiştirilir, her ay 1 hafta ara verilir.

Doğum kontrol halkası - vajinaya yerleştirilir ve ayda bir değiştirilir.

Doğum kontrol hapları - her gün alınır.

Bariyer yöntemleri

Bariyer yöntemleri spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek çalışır. Yaygın bariyer yöntemleri şunlardır:

Harici (erkek) prezervatifler. Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellediği için kabul gören bir yöntemdir.

Dahili (kadın) kondomlar (vajina içine yerleştirilir)

Doğum kontrol diyaframı (vajina içine yerleştirilir)

Doğum kontrolü servikal başlık (vajina içine yerleştirilir)

Doğum kontrol süngeri (vajina içine yerleştirilir)

Sperm öldürücü (spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyen bir jel), tek başına veya harici bir kondom, diyafram veya rahim ağzı kapağı ile birlikte kullanılabilir.

Kalıcı doğum kontrolü (sterilizasyon)

Sterilizasyon kalıcı bir doğum kontrol yöntemidir. Bu, hamile kalmak veya hamileliğe neden olmak istemediklerinden tamamen emin olan kişiler için bir seçenektir. Farklı tipte kalıcı doğum kontrol prosedürleri vardır:

Vazektomi (erkekler): Spermi penis dışına taşıyan kanalların kesilmesi.

Tüp ligasyonu (kadınlarda): Yumurtaları rahime taşıyan tüplerin bağlanması.

Doğal yöntemler

Geri çekilme. Hamilelik riski daha yüksektir.

Takvim yöntemi. Adet döngüsü düzenli kadınlarda etkili olabilir.

En iyi doğum kontrol yöntemi nedir?

Bazı doğum kontrol yöntemleri diğerlerine göre daha etkilidir. Gebeliği önlemede en iyi işe yarayan doğum kontrol yöntemleri implant ve RİA'lardır, ayrıca kullanımı en kolay ve en hatasız olanlardır.

İşte en iyi doğum kontrol yöntemleri ve etkinlikleri:

Doğum kontrol implantı %99 etkili.

Tüp ligasyonu %99 etkili.

Vazektomi %99 etkili.

Doğum kontrol aşısı %96 etkili.

Nuvaring (gebelik önleyici halka - vajinal halka) 93 etkili.

Doğum kontrol hapları %91

Doğum kontrol bandı %91 etkili.

Diyafram - Doğru kullanıldığında %86 oranında etkilidir.

Kondomlar %82 etkili.

Dahili (kadın) kondomlar %79 etkili.

Takvim yöntemi %75 etkili.

Geri çekilme %60 etkili.

%100 korunma yöntemi var mı?

Gebeliği ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları tamamen önleyen tek yöntem cinsel ilişkiye girmemektir. Cinsel birliktelikte cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmanın en iyi yolu hala prezervatiflerdir ve doğru şekilde kullanıldığında gebeliği önlemede %98 etkilidir. Ancak  insanlar kusursuz değildir, bu yüzden gerçek hayatta prezervatifler yaklaşık %82 etkilidir. Doğum kontrol implantları, haplar, tüp ligasyonu, vazektomi ve enjeksiyonlar yüksek korunma sağlarlar.

40 yaş üstü doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Sadece progestojen içeren hap, progestojen içeren implant, hormonal RİA ve bakırlı RİA ve tüp ligasyonu bu yaş grubu kadınlarda en iyi doğum kontrol yöntemleridir.

Oluşturma: 20.02.2025 08:39
Son Güncelleme: 26.02.2025 11:54
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir? Sahurda en çok ne tok tutar? Uzun süreli tok tutan yiyecekler nelerdir? Maydanoz kürü neye iyi gelir? Maydanoz kürünün faydaları ve zararları nelerdir? Şekeri en çok yükselten besinler! Şekeri yüksek olanlar ne yememeli? Tümünü Görüntüle