SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

El ayak ve ağız hastalığı nasıl geçer? El ayak ve ağız hastalığının bulaşıcılık süresi...



El ayak ve ağız hastalığı nasıl geçer? El ayak ve ağız hastalığının bulaşıcılık süresi...

El, ayak ve ağız hastalığı (HFMD), yetişkinleri de etkileyebilen yaygın bir çocukluk hastalığıdır. Çoğu yetişkin bağışıktır. Belirtileri arasında ağızda yaralar ve ellerde ve ayaklarda döküntü bulunur. El, ayak ve ağız hastalığı için özel bir tedavi yoktur.  Ancak enfeksiyon riskini azaltmak için bazı önlemler alınabilir.

El ayak ve ağız hastalığı nedir?

El, ayak ve ağız hastalığı yaygın bir viral enfeksiyondur. Ağız ülserlerine, ellerde ve ayaklarda lekelere neden olur. Çoğunlukla 10 yaşın altındaki çocukları etkiler ancak daha büyük çocukları ve yetişkinleri de etkileyebilir.

El ayak hastalığı belirtileri nelerdir?

Ateş ve grip benzeri semptomlar

Çocuklarda virüse yakalandıktan 3 ila 5 gün sonra genellikle ateş ve diğer grip benzeri semptomlar görülür. Bunlar şunları içerebilir:

Ateş
Daha az yemek veya içmek
Boğaz ağrısı
Kendini iyi hissetmemek

Ağız yaraları

Çocuğunuzda ağrılı ağız yaraları olabilir. Bu yaralar genellikle küçük kırmızı noktalar olarak başlar, sıklıkla dilde ve ağız içlerinde. Noktalar kabarcıklanır ve ağrılı hale gelebilir.

Çocuğunuzda yutkunmanın ağrılı olabileceğine dair işaretler:

Yemek yemiyor veya içmiyor
Her zamankinden daha fazla salya akıyor
Sadece soğuk sıvılar içmek istiyor

Cilt döküntüsü

Çocuğunuzun avuç içlerinde ve ayak tabanlarında döküntü olabilir. Ayrıca kalçalarda, bacaklarda ve kollarda da görülebilir.

Döküntü genellikle kaşıntılı değildir ve düz veya hafif kabarık kırmızı noktalar gibi görünür; bazen tabanında kızarıklık alanı olan kabarcıklarla birlikte. Kabarcıktaki sıvı, HFMD'ye neden olan virüsü içerebilir.

Yaraları temiz tutun ve onlara dokunmaktan kaçının.

El ayak ve ağız hastalığı kimlerde görülür?

El, ayak ve ağız hastalığı (HFMD), 10 yaşın altındaki çocuklarda yaygındır, ancak herkes bu hastalığa yakalanabilir.

El ayak hastalığı neden olur?

El ayak ve ağız hastalığına en sık koksaki virüs 16(coxsackievirus) ve enterovirüs 71 neden olur.

El ayak hastalığı nasıl bulaşır?

El, ayak ve ağız hastalığı diğer insanlara kolayca bulaşır. El, ayak ve ağız hastalığına, enfekte bir kişiyle temas yoluyla yakalanabilirsiniz. Öksürük, hapşırık, dışkı ve kabarcıklardaki sıvıyla yayılır. Bir kereden fazla bulaşabilir.

El ayak ve ağız hastalığı nasıl geçer?

Spesifik bir tedavisi yoktur. Antibiyotikler ve diğer ilaçlar bu virüsü öldürmez. Ateş için parasetamol içerikli ilaçlar doktor önerisi ile kullanılabilir.  Aşağıdaki ipuçlarını izleyerek hastalık iyileşene kadar çocuğunuzun rahat etmesini sağlayabilirsiniz:

Bol miktarda sıvı tüketin. Temiz içme suyu tüketimi tedavi için çok önemlidir.
Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve daha büyük çocuklar için yoğurt, makarna, puding veya smoothie gibi yumuşak yiyeceklerin yanı sıra,  ağrıyı hafifletmek için dondurma da yenebilir.
El, ayak ve ağız hastalığı yetişkinlerde de görülebileceğinden, hem çocuğunuza bakarken hem de bezini değiştirdikten sonra ellerinizi sık sık yıkamalısınız.

El ayak ve ağız hastalığı tehlikeli bir hastalık mıdır?

Genellikle tehlikeli bir hastalık değildir.  El ayak ve ağız hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir. Ancak bu tip hastalıkların izlenmesi çok önemlidir.

El ayak hastalığı kaç gün sürer?

Çoğu kişi basit bir tıbbi tedaviyle veya hiç tıbbi tedavi gerektirmeden 7 ila 10 gün içinde iyileşir.

El ayak ve hastalığı için banyo yapılır mı?

El, ayak ve ağız hastalığına yakalanan çocukların sudan uzak durması gerektiği düşünülse de çocukların her gün temizlenmeleri önemlidir.

El ayak ve ağız hastalığı bulaşıcılık süresi

Belirtiler başlamadan önce de bulaşabilir. Bulaşıcı olan el ayak ve ağız hastalığı belirtileri başladıktan sonraki ilk 5 gün içinde başkalarına bulaştırma olasılığınız daha yüksektir.

Su çiçeği ile el ayak ve ağız hastalığı arasındaki fark nedir?

El, ayak ve ağız hastalığında lekeler çoğunlukla el, ayak ve yüzle sınırlıdır. Ancak su çiçeğinin neden olduğu döküntüler sıklıkla vücuda yayılır. Tüm lekeler kabuklanıncaya kadar çocuğunuzun hastalığı bulaştırma riski devam eder.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Oluşturma: 23.11.2024 11:20
Son Güncelleme: 26.02.2025 08:39
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir? Sahurda en çok ne tok tutar? Uzun süreli tok tutan yiyecekler nelerdir? Maydanoz kürü neye iyi gelir? Maydanoz kürünün faydaları ve zararları nelerdir? Şekeri en çok yükselten besinler! Şekeri yüksek olanlar ne yememeli? Kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Kıl dönmesi nasıl geçer? Bromelainin faydaları nelerdir? Bromelain kilo vermek ve ödem atmak için nasıl kullanılır? C vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? C vitamini takviyeleri kimler için önerilir? Lavanta yağının saça faydaları nelerdir? Lavanta yağı saça nasıl sürülür? Nioli yağı nedir ne işe yarar? Tuz hangi hastalıklara iyi gelir? İyotlu ve iyotsuz tuz nedir? Yumurtanın faydaları nelerdir? Günde en fazla kaç yumurta yenmeli? 3 aylık bebek gelişimi: 3 aylık bebek neler yapabilir? Kereviz yaprağı ne işe yarar? Kereviz yaprağının faydaları nelerdir? Ramazan Ayında Susuz Kalmamak İçin Neler Yapılmalı? Ramazan’da Nasıl Sağlıklı Beslenilir? Oruç Tutanlar İçin Beslenme Önerileri Çocuklar ve Yaşlılar İçin Ramazan’da Sağlıklı Oruç Tüyoları Carnivore diyeti nedir? Carnivore diyeti nasıl yapılır? Sahurda ne yenmez? En çok susatan besinler nelerdir? Tümünü Görüntüle