
Kuzu kulağı, bilimsel olarak Rumex Acetosella olarak bilinen Polygonaceae ailesine ait çok yıllık bir otsu bitkidir. Akdeniz ve Güneybatı Asya’da doğal olarak yetişen bu bitki, geleneksel tıpta diüretik, anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklerinden dolayı, ekşi tadıyla da mutfaklarda çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Kuzu kulağının ayrıca, anti-inflamatuar ve antiseptik özellikleri nedeniyle yaraların iyileştirilmesinde ve cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Genellikle fundalıklarda ve çayırlarda asidik, kumlu topraklarda bulunur. Yaprakları limonsu, keskin ve güzel bir tada sahip olduğundan salata veya sebze olarak yenir. Kuzu kulağı, içerdiği vitamin ve mineraller, antioksidanlarla da insan sağlığına olan faydalarından dolayı da öne çıkan bir bitkidir.
Kuzu kulağı nelere iyi gelir?
Kuzu kulağı, A, B, C vitaminleri, demir ve fosfor yönünden zengin bir kaynaktır. Yapraklarında potasyum okzalat, oksalik asit, köklerde ise tanen, antrakinon türevleri, nişasta, reçine, şekerler vardır. Halk arasında yapraklarından hazırlanan lâpalar çıban tedavisinde kullanılır. Yapraklarından elde edilen su diüretikir. Yaprak suyu idrar ve böbrek hastalıklarının tedavisinde yararlıdır. Mide ve bağırsak sorunlarında etkilidir. Taze bitki terletici ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Kuzukulağının köklerinden elde edilen çay, ishal ve aşırı adet kanaması vakalarınında kullanılır.
Kuzu kulağının besin değerleri şu şekildedir:
Kalori: 22 kcal
Su: Ortalama 91 gram
Protein: 2.2 gram
Karbonhidrat: 4.4 gram
Lif: 2.3 gram
Yağ: 0.2 gram
C Vitamini: 48 miligram
A Vitamini: 700 IU
Kalsiyum: 47 miligram
Demir: 2.3 miligram
Magnezyum: 12 miligram
Potasyum: 390 miligram
Kuzu kulağının diğer adı nedir?
Kuzu kulağı, kuzukulağıgiller (polygonaceae) familyasından, 25 cm'e kadar uzayabilen, kırmızı gövdeye ve ekşimsi bir tada sahip, ılıman iklimlerde yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Bilimsel olarak adı rumex acetosella'dır. Kuzu kulağı, ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açar. Çiçekleri genellikle mor, pembe veya beyaz renktedir. Halk arasında, ebenekşisi, eğşimene, ekşice, ekşikulak, ekşilik, ekşimcik, ekşimelek, ekşimen, ekşimenek, ekşimik, oğlakkulağı, şeytankulağı, turşu otu, keçi sakalı, kuzu dili ve keçeotu olarak da bilinir.
Kuzu kulağı bitkisi nasıl yenir?
Kuzukulağının yaprakları oksalik asit içerir ve çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Yaprakları çay olarak da tüketilebilir.
Kuzu kulağı otunun faydaları nelerdir?
A, E ve C vitaminleri bakımından zengin olan kuzu kulağı ayrıca, kalp hastalığı, kanser ve tip-2 diyabet gibi rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olan antioksidanlar içerir.
Kuzukulağının faydaları şunlardır:
- Antioksidan özellikleri serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önler, böylece kronik hastalık riskini azaltabilir.
- Antioksidan özellikleri sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve karaciğer sağlığını destekler.
- Yüksek lif içeriği nedeniyle bağırsakların daha iyi çalışmasına yardım eder.
- Tokluk hissini arttırıp, kilo vermeye yardım eder
- Kan şekerini düşürür.
- Ateş düşürücüdür.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Alzheimer tedavisinde kullanılabilir.
- Yüksek tansiyonu önleyebilir.
- Bazı kanser hücrelerin büyümesini ve yayılmasının engelleyebilir.
- Kalp sağlığını destekleyici özelliği bulunur.
- Bronşit etkilerini azaltır.
- Kuzu kulağı içerisindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını destekleyici rol oynar.
- Cilt sağlığını destekler.
- A vitamini ve antioksidanlar sayesinde cilt hücrelerinin yenilenmesini teşvik eder ve cilt yaşlanmasını geciktirir.
- Anti-inflamatuar özellikleri ciltteki iltihaplanmayı azaltarak akne, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt sorunlarının iyileşmesine yardımcı olabilir.
Kuzu kulağı otunun zararları nelerdir?
Romatizma, artrit, gut, böbrek taşı veya aşırı asitlik eğilimi olanlar uzak durmalıdır. İlaç kullananlar ve tıbbi tedavi alanların kuzu kulağını kullanmadan önce sağlık uzmanına danışmaları gereklidir. Yine hamile ve emziren bireylerin kullanırken dikkatli olmaları, gebelikle ilgili kullanımlarda sınırlı bilgi olduğundan prıfesyonel sağlık uzmanına danışmları tavsiye edilir. Ayrıca alerjik reaksiyonlara neden olabileceği ve aşırı tüketiminin mide sorunlarına yol açabileceği için dikkatli tüketilmesi önemlidir.