
Pulmoner hipertansiyon, kalbin akciğerlere kan pompalamak için normalden daha fazla çalışmasına neden olur. Sağ akciğer tarafına zarar verebilen ciddi bir durumdur. En yaygın nedenler kalp hastalığı, akciğer hastalığı ve hipoksidir. Pulmoner hipertansiyon tehlikelidir çünkü kalp ve akciğerlerden geçen kan akışını bozar. Pulmoner arterlerinizdeki yüksek tansiyon bu arterlerin daralmasına neden olur. Sonuç olarak kalbiniz oksijen açısından fakir kanı akciğerlerinize pompalamak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Zamanla pulmoner hipertansiyon kalbinize zarar verir ve vücudunuzun her yerinde sorunlara neden olur.
Pulmoner hipertansiyon nedir?
Pulmoner hipertansiyon, akciğerlerdeki kan damarlarını etkileyen bir durumdur. Akciğerlerdeki kan basıncı normalden yüksek olduğunda ortaya çıkar. Kalp ve akciğerler birbirine bağlıdır ve vücuda kan ve oksijen getirmek için birlikte çalışırlar. Kalp kanı akciğerlere pompalar, burada oksijen alır, sonra kalbe geri gönderir ve vücuttaki ana atardamarlar aracılığıyla dağıtılır. Pulmoner hipertansiyonda, akciğerlerin kan damarları ya doğru şekilde oluşmaz ya da zamanla tıkanır veya daralır ve akciğerlerde yüksek tansiyona neden olur. Pulmoner hipertansiyon her yaştan yetişkini etkileyebilir. Genellikle kalp veya akciğer rahatsızlığı olan kişileri etkiler. Ayrıca diğer tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde daha yaygındır. Bu durum, kalbin kanı pompalamak için daha fazla çalışmasına neden olur ve bu da kalp yetmezliğine yol açabilir.
Pulmoner hipertansiyon, kalp hasarına yol açabilen ve nefes darlığı, göğüs ağrısı veya rahatsızlığı, yorgunluk, zayıf büyüme, bayılma ve baş dönmesi gibi semptomları tetikleyebilen ciddi bir durumdur.
Pulmoner hipertansiyon neden olur?
Pulmoner hipertansiyon çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Genetik anormalliklerden (bazen kalıtsal) dolayı gelişebilir. Ayrıca, doğuştan kalp hastalığı, akciğer hastalığı, romatolojik hastalık, uyku apnesi, karaciğer hastalığı, prematüre doğum, kan bozuklukları ve belirli ilaçlara maruz kalma (genellikle rahim içinde) gibi durumlardan bir veya daha fazlasıyla da ilişkili olabilir:
Bazı durumlarda ise hastalığın nedeni bulunamaz ve buna idiyopatik pulmoner arteriyel hipertansiyon denir. Pulmoner hipertansiyonun beş farklı grubu vardır.
Pulmoner hipertansiyon, Dünya Sağlık Örgütü tarafından nedenlerine veya ilişkili altta yatan durumlara göre sınıflandırılır:
Grup 1
Pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH), akciğerdeki küçük atardamarlarda çeşitli nedenlerle oluşan tıkanıklık nedeniyle damarlarda artan basıncı ifade eder. Bunlar arasında "idiyopatik" (bilinen bir neden veya altta yatan bir durum yok); ilaçla ilişkili, HIV enfeksiyonu; bağ dokusu/otoimmün bozukluklar (skleroderma gibi) ve diğerleri bulunur.
Grup 2
Sol kalp hastalığına bağlı pulmoner hipertansiyon. Bu, uzun süreli kalp hastalığının pulmoner arterlerde hasara yol açarak sonunda PH'ye neden olduğu durumdur.
Grup 3
Altta yatan akciğer hastalıkları veya hipoksemi nedeniyle oluşan pulmoner hipertansiyon. Hipoksiye neden olan yaygın hastalıklar KOAH, amfizem, pulmoner fibroz, obstrüktif uyku apnesi, akciğer gelişimi anormallikleri ve kronik yüksek irtifa maruziyetidir.
Grup 4
Kronik Tromboembolik Pulmoner Hipertansiyon (KTPH)—Bazı hastalarda akciğer atardamarlarındaki pulmoner emboli veya kan pıhtıları yara benzeri doku oluşturarak atardamarları tıkayabilir veya daraltabilir ve KTPH'ye yol açabilir. Bazı KTPH hastaları pulmoner tromboendarterektomi (PTE) ameliyatı ile tedavi edilebilir.
Grup 5
Diğer birçok bozukluktan kaynaklanan pulmoner hipertansiyon. Bu grup, başka bir başlık altına girmeyen diğer tüm nedenleri içerir. Örnekler arasında kan bozuklukları, sarkoidoz gibi sistemik bozukluklar, tiroid hastalıkları ve kronik böbrek yetmezliği gibi metabolik bozukluklar veya pulmoner arterleri tıkayan tümörler bulunur.
Pulmoner hipertansiyonun evreleri nelerdir?
Pulmoner hipertansiyonun dört ana evresi vardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bunlara "fonksiyonel sınıflar" adını verir. Bunlar, hissettiğiniz semptomlara dayanır ve günlük aktivitelerinizi ne kadar iyi gerçekleştirebildiğinizi ifade eder. PH kötüleştikçe semptomlar daha belirgin hale gelir ve günlük hayatınızı daha fazla etkiler.
Evre 1
Hiçbir semptom yoktur.
Evre 2
Dinlenirken semptomlar olmaz. Ancak bazı rutin aktiviteler sırasında biraz rahatsızlık veya nefes darlığı hissedilebilir. Bunlara ev işleri ve merdiven çıkma dahildir.
Evre 3
Dinlenirken hala iyi hissedilebilir. Ancak biraz daha yorgunluk veya nefes darlığı hissedildiği için normal işleri yapmak çok daha zordur.
Evre 4
Dinlenirken bile semptomlar vardır. Bu semptomlar normal bir işi yaparken kötüleşir.
Pulmoner hipertansiyon belirtileri nelerdir?
Pulmoner hipertansiyonun ilk belirtisi günlük aktiviteleriniz sırasında nefes darlığıdır. Diğer belirtiler ve semptomlar şunları içerebilir:
- Yorgunluk
- Baygınlık hissi veya baş dönmesi
- Göğüs ağrısı
- Hızlı kalp atışı.
- Karnın sağ üst kısmında ağrı.
- Bacaklarda, ayak bileklerinde, ayaklarda veya karında şişlik
Pulmoner hipertansiyon düşer mi?
Pulmoner hipertansiyon tedavi edilemez. Ancak ancak tedavi semptomları azaltabilir ve durumu kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Pulmoner hipertansiyon genellikle zamanla kötüleşir. Tedavi edilmezse, yaşamı tehdit edebilen kalp yetmezliğine neden olabilir.
Pulmoner hipertansiyon tedavisi
Pulmoner hipertansiyonunda tedavinin amacı semptomları kontrol altına almak ve daha fazla akciğer hasarını önlemektir. Obstrüktif uyku apnesi, akciğer rahatsızlıkları ve kalp kapakçığı sorunları gibi pulmoner hipertansiyona neden olan tıbbi bozuklukları tedavi etmek önemlidir.
Pulmoner hipertansiyona başka bir durum neden oluyorsa, öncelikle altta yatan durum tedavi edilmelidir. Bu bazen pulmoner arterlerin kalıcı olarak hasar görmesini önleyebilir. Pulmoner hipertansiyon tedavisi, kanın koyulaşma (pıhtılaşma) yeteneğini azaltmak için antikoagülan ilaçlar ve kalp yetmezliği sonucu oluşan fazla sıvıyı uzaklaştırmak için diüretikleri içerebilir. Ayrıca damarları genişletecek ilaçlar da önerilebilir. Kanınızdaki oksijen seviyesi düşükse evde oksijen tedavisi de uygulanabilir.