Penisten Kan Gelmesi

Penisten Kan Gelmesi



Enfeksiyon, yaralanma ya da çeşitli hastalıklar nedeniyle penisten kan gelebilir. Uzun süre cinsel aktivitede bulunmamak ve ilaç kullanımı da spermde kan bulunmasına neden olabilir. Bu durum, her zaman endişe verici olmasa da bazı ciddi hastalıklara işaret edebilir ya da acil tıbbi müdahale gerektirebilir.


Penisten Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Penis kanaması deride kanama ve üretral açıklıktan idrarlı ya da idrarsız kanama olmak üzere farklı kategorilerde değerlendirilir. Enfeksiyon ve yaralanmalar, deride meydana gelen kanamanın yaygın nedenleri arasındadır. Bu tür kanama yaygın olarak cinsel ilişki sonrasında meydana gelir. Enfeksiyondan kaynaklanan kanamalar, cinsel aktiviteden bağımsız olarak da ortaya çıkabilir.

Üretradan gelen kanama ise travmalar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, böbrek ya da mesane taşı, prostat büyümesi gibi nedenlerle görülebilir. Çoğunlukla testis, mesane, üretra, üreter, prostat bezi, böbrek gibi organlarda meydana gelen hastalıklarla ilişkilidir.

Penisten kan gelmesinin olası nedenleri şunlardır:

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Penisten kan gelmesi; gonore, genital uçuk (herpes) ve klamidya dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bu enfeksiyonlar; genellikle oral, vajinal veya anal ilişki ile yayılır.

Kanama ile birlikte idrar yaparken yanma, ağrı ya da anormal akıntı görülebilir. Bu semptomlar, farklı bir hastalıktan da kaynaklanabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavi edilmemesi, ilerleyen zamanlarda enfeksiyonun vücuda yayılmasına ya da infertilite’ye (kısırlık) neden olabilir. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalık şüphesinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna gidilmesi önemlidir.

Diğer Hastalıklar

Aşağıdaki hastalıklar penisten kan gelmesine neden olabilir:

  • İdrar yolu enfeksiyonu (İYE)
  • Piyelonefrit (böbrek enfeksiyonu)
  • İyi huylu prostat hiperplazisi (prostat büyümesi)
  • Sistit (mesane enfeksiyonu)
  • Ürolitiazis (böbrek veya mesane taşı)
  • Penisilin gibi bazı ilaçlar

Glomerülonefrit, orak hücre anemisi, kanser (böbrek, prostat ya da mesane), lupus nefriti, Von Hippel-Lindau hastalığı gibi daha nadir görülen hastalıklar da penisten kan gelmesinin nedenleri arasında bulunur.

Böbrek kistleri, tümörler, kanser, nefrit ve taşların tümü idrarda kana neden olabilir ve böbrek taşları genellikle bunlardan en yaygın olanıdır. Bunlar, genellikle böbreklerde oluşan ve daha sonra ağrıya neden olabileceği böbrekler ve mesane (üreterler) arasındaki tüpte ilerleyen küçük ve sert mineral birikintileridir. Diğer semptomlar arasında idrar yaparken ağrı ve renksiz veya kırmızımsı idrar yer alır.

İdrarda kan; iyi huylu prostat büyümesinin, prostat enfeksiyonunun (prostatit) veya prostat kanserinin bir belirtisi olabilir. Klasik prostat semptomları arasında zayıf veya yavaş idrar akışı, sık sık gece kalkma ve idrara çıkma zorluğu yer alır.

Yaralanmalar

Penis, insan vücudunda en az yaralanan bölgelerden biri olsa da yaralanmalar, idrarda veya menide kana neden olabilir. Fiziksel egzersiz ya da şiddetli bir kaza nedeniyle kişiler çizikler veya kesikler, çürük ve morarmalar, kırıklar veya tanıdık olmayan izler fark edebilir. Penis derisindeki küçük yaralanmalar, vücudun diğer bölgelerindeki yaralanmalardan daha tehlikeli değildir. Bununla birlikte, üretra yaralanmalarında enfeksiyon riski artabilir.

Çok acı veren veya ciddi kanamaya neden olan herhangi bir yaralanmada bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Penis kırıkları ise acil tıbbi müdahale ve genellikle cerrahi tedavi gerektirir.

Ameliyat Komplikasyonları

Yakın zamanda cerrahi bir prosedür geçirenlerin penislerinden kan gelmesi yaygın görülen bir durumdur. Çoğu durumda tedavi olmaksızın düzelse de bu durum her zaman doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Penisten Kan Gelmesi Belirtileri Nelerdir?

Penisten çok az miktarda kan gelmesi ve kanın kendiliğinden kısa sürede durması, çoğu zaman zararsız kabul edilir. Bununla birlikte, özellikle şiddetli veya kronik kanama, acil tıbbi tedavi gerektiren daha ciddi bir soruna işaret edebilir.

Kanama, bir kanser belirtisi olabilir. Penis kanserinde kanamaya ek olarak 4 hafta içinde iyileşmeyen bir büyüme veya yara bulunabilir. Yaralar; siğil, ülser veya kabarcık gibi görünebilir ve ağrılı olmayabilir.

Erkeklerde ileri yaşlarda prostat bezinin boyutunun yavaşça artması ve bundan kaynaklanan semptomlar yaşaması doğaldır. Kanamaya ek olarak sık idrara çıkma, idrar yapmada zorluk veya idrarın damlaması gibi semptomlar da görülebilir.

İdrarda kan diğer adıyla hematüri oldukça yaygın görülür. Çıplak gözle parlak kırmızı veya kahverengi renkte görülecek formda olabilir veya sadece idrar testleri ile saptanan mikroskobik yapıda olabilir.

Penisten Kan Gelmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Penisten kan gelmesinin tanısı tipik olarak fiziki muayene, tıbbi geçmiş ve çeşitli idrar ve kan testlerini içerir. Gerekli görürse doktor aşağıdaki testlerden yararlanabilir:

  • İdrar tahlili ve idrar kültürü
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için testler
  • Beyaz kan hücrelerindeki artışa bağlı olarak gelişen enfeksiyonların veya düşük trombosit seviyelerine bağlı olarak gelişen bir kan bozukluğunun tespit edilmesi için kan testi
  • Böbrek hasarlarının görülmesi için kan testi
  • Bilgisayarlı tomografi (BT)
  • Sistoskopi
  • İntravenöz pyelografi (IVP)
  • Ultrason

Semende kan görünmesi durumunda, hastaların ayrıntılı tıbbi öyküsü dinlenir ve muayene yapılır. Olası nedenlere bağlı olarak ultrason ve kan testi istenebilir.

İdrarda kan ise çok sayıda nedenden dolayı meniden daha karmaşıktır. Başlangıçta bir idrar testi yapılarak kanamanın altında yatan neden belirlenir. Basit bir enfeksiyonsa, antibiyotik reçete edilir. İleri yaştaki kişilerde kanseri ekarte etmek içinse tarama ve sistoskopi yapılabilir.

Penisten Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Penisten kan gelmesinin tedavisi altta yatan nedene yöneliktir. Vakaların tümü için tedavi uygulanması gerekmez. Bazen basit bir yaralanmadan kaynaklanan küçük bir kanama veya birkaç damla kan olabilir. Her iki durumda da semptomlar genellikle kendi kendine düzelir. Kanamanın; enfeksiyon, mesane veya böbrek taşı, prostat büyümesi, ilaç kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanması durumunda tedavi planı yapılır.

Kanamanın nedenine bağlı olarak tedavi yöntemleri şunları içerir:

  • Antibiyotikler: Özellikle idrar yolları enfeksiyonu ve prostatla ilgili hastalıkların tedavisine yardımcı olması için antibiyotik reçete edilebilir.
  • Cerrahi: Şiddetli penis yaralanmaları cerrahi tedavi gerektirebilir. Penisteki yırtılmış damarlar da ameliyatla düzeltilebilir.
  • Yara bakımı: Penis derisindeki yaralanmalarda, enfeksiyonu önlemek için düzenli temizlik yapılması önemlidir. Derin kesikler dikiş gerektirebilir.
  • Kanser tedavisi: Kanser tedavisi, kanserin türüne ve vücuttaki konumuna bağlıdır. Buna göre radyasyon tedavisi, kemoterapi, ameliyat, kasıktaki lenf bezlerinin boşaltılması veya çıkarılması gibi prosedürler uygulanabilir.
Prof. Dr.
Ali Erol
Üroloji
MEDICANA KADIKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 30.05.2024 11:15
Son Güncelleme: 30.05.2024 11:16
Oluşturan: Ali Erol
+A A-